Anne Sütü İle Beslenen Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Anne sütü hiç tartışmasız bebeğin beslenmesindeki en önemli detaydır. Özellikle ilk 6 ayda anne sütü alımı bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için çok faydalıdır. Beslenmesi için gerekli olduğu kadar annesiyle olan bağı da kuvvetlendirir.

Bebeğinin beslenmesi için sadece anne sütü yeterli gelirken annenin burada beslenmesine dikkat etmesinde fayda vardır. Her zaman ya da her bebekte olmasa da annenin yediği bazı yiyecekler bebeğe geçer ve gaz yapabilir. Bu nedenle bebeğinizin gazlı olduğunu düşündüğünüz günlerde ne yediğinizi gözden geçirmekte fayda var. Unutmayın, yediğiniz yiyeceklerin etkisi 24 saat sonraya kadar etkisini gösterebilir.

Hangi yiyecekler gaz yapabilir?

Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Her yiyecek herkeste gaz yapmaz ancak araştırmalar sonucunda gaz oluşumuna yol açabilen besinler tespit edilmiştir. Peki, hangi yiyecekler gaz yapabilir?

İlk sırada bakliyatlar geliyor. Kuru fasulye, nohut, mercimek, mısır, yulaf, bulgur gibi bakliyatlar içerisinde bulunan bir tür şeker nedeniyle yetişkinlerde dahi gaz yapabiliyor. Bu besinleri yiyen anne sütü vasıtasıyla bebeğine de gaz sorununu geçirebilir. Bunun önüne geçmek için bakliyatları önce bir süre suda bekleyip haşlayın, bu suyu tamamen süzüp yeni ve temiz bir suda pişirip yemeyi deneyin. Eğer hala bebekte gaz sorunu yaptığını düşünüyorsanız bir süre beslenme listenizden çıkarın.

Süt ve süt ürünleri de bebeklerde gaz oluşumuna yol açabilen gıdaların başında geliyor. İçerisinde bulunan protein ve mineraller anne sütüyle birlikte bebeğe geçer. Eğer bebeğinizin süt ürünlerine karşı hassasiyeti varsa gaz sorunu oluşabilir. Yediğiniz günleri takip ederek bebekte hassasiyet oluşturup oluşturmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Çiğ sebzeler ve meyveler de bebekte gaz yapabilir.

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı sebzeler ve meyvelerin bu soruna yol açabileceğini düşünmemiş olabilirsiniz ancak ne yazık ki bazı sebzeler ve meyvelerden aldığı vitamin ve mineraller bebekte gaza neden olabilir. Çiğ soğan ve sarımsak da bu maddelere dahildir.

Brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası ekstra dikkat etmeniz gereken sağlıklı sebzelerdendir. İçeriğinde barındırdığı sülfür nedeniyle sindirim sırasında yetişkinlerde dahi gaz sorununa neden olabilmektedir. Brokoli kalın bağırsağa gelene dek sindirilemeyen bir sebze olduğu için diğerlerinden çok daha fazla gaz sancısına neden olabilir.

blank

Çikolatanın gaz yapabileceğine kim inanırdı?

Evet yanlış okumadınız! Çikolata besin grubuna girmese de gaz yapan yiyecekler listesine ilk sıralardan girmeyi başarmış. İçerisinde bulunan kafein nedeniyle gaz oluşumuna yol açabilen çikolatayı dikkatli tüketmekte fayda var.

Kafein hem annede hem de bebekte gaza neden olabileceği için gün içerisinde minimum düzeyde tutmak gerekli. Çikolata, çikolatalı tatlılar, kahve, çay kafein bakımından zengindir. Anne sütüyle bebeğe transfer olabilen kafein hem bebeğin sindirim sistemine zarar verir hem de uyku düzenini bozabilir. Bu nedenle olabildiğince az tüketmek gerekiyor.

Acı ve baharata düşkün bir damak tadınız varsa bir süre için uzaklaşmanız gerekebilir. Hem baharatlar hem de acı midede asit oranını yükseltir. Asit oranı yükselmiş mide gaz oluşumuna oldukça müsaittir. Özellikle acı soslar, biberler, soğan, sarımsak gibi yüksek asit üretimine yol açacak besinlerden uzak durmanız gerekebilir.

blank

Bebeğimde gaz olduğunu nasıl anlarım?

Bebeklerde gaz ciddi bir rahatsızlıktır. Bebeği huzursuz eder, ağlama ataklarına neden olur ve uyutmaz. Bunu anlamanız için bebeğiniz birkaç sinyal veriyor olabilir.

Karnına dokunduğunuzda sert geliyorsa, bebeğiniz ağlayarak bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, sizi emerken birden ağlayarak memeden uzaklaşıyor, sürekli gerinmek istiyorsa bebekte gaz sorunu başlamış olabilir.

Tüm bunlar için doktorunuza mutlaka danışın ve tavsiyelerini yerine getirin.

Gaz oluşumunun önüne geçmek ve bebeğinizi rahatlatmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz.

Öncelikle bebeğinizi emzirdikten sonra hemen yatırmayın. Bir süre dik pozisyonda tutmaya devam edin.

Gaz sancısı başladığını düşündüğünüz an karnına hafifçe parmak uçlarıyla masaj yapabilirsiniz.

Sırt üstü yatırdığınız bebeğinizin bacaklarını tutup bisiklet pedalı çeviriyor gibi hareket ettirebilir ve bağırsak çalışmasını destekleyebilirsiniz.