Atopik Bebek Cildi İle Savaşmanın Yolları

Atopik Bebek Cildi İle Savaşmanın Yolları

Kuru, çok kuru ve atopik cilt sahipleri için yaşamı kolaylaştıran çözümler büyük önem taşır. Bebeklerden ergenlere hatta yetişkinlere kadar pek çok kişiyi mutsuz eden sorun, uzmanlar tarafından önerilen günlük tavsiyelere özen gösterilerek kontrol altına alınabilir. Atopik cilt tipi her beş çocuktan birinde görülür. Atopiye eğilimli ciltlerde;

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı ve
  • Kuruluk en sık görülen belirtiler arasında sayılabilir.

Bebeklerde kişisel temizliğe gösterilecek özen ve benimsenmesi gereken bakım rutinleri atopik dermatit olarak bilinen egzama belirtilerini yok eder ve uygun tedavi planıyla cilt sağlığı korunur.

Bebeklerde ve Çocuklarda Egzama

Bebek ve çocuklarda sık görülen egzama tipi atopik dermatittir. Erişkinlerde görülen egzama belirtileriyle benzer belirtiler gösteren cilt sorunu şiddetini çocuk oyun çağına geldiğinde artırabilir. Ailesinde alerji öyküsü olan bebeklerde egzamaya yatkınlık gözlenebilir. Atopik dermatit teşhisi uzun zaman alabilir.

Bebek cildinin yetişkinlere nazaran daha hassas olduğu unutulmamalı ve günlük bakım rutinlerinde doğru kozmetik ürün seçimine özen gösterilmelidir. Kuru ciltte görülen kaşıntı ve kızarıklıklar yoğun tedavi gerektirmeden doğru bir bakım süreci ve etkili uygulamalarla düzelebilir.

blank

Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Cilt kuruluğunda temel neden ortamın yeterli neme sahip olmamasıdır. Bebeğin bulunduğu ortamın düzenli olarak havalandırılması ve oryam neminin dengeli bir hale getirilmesi son derece önemlidir. Bebeklerde cilt kuruluğu nedenleri arasında;

  • Genetik faktörler
  • Hava değişimleri
  • Doğumdan hemen sonra havayla temas
  • Pamuklu olmayan giysiler ve
  • Çevresel etkenler sayılabilir.

Cilt kuruluğu süresi ve şiddeti bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Anne karnında bebeği koruyan verniks tabakasının etkisi azaldıkça cildin nem dengesinde de bozulmalar yaşanabilir. Kuru cilde sahip bebekleri yıkarken atopik cilt için şampuan tercihinde bulunulmalıdır. Doğal içerikli bakım ürünleri bebeği cilt kuruluğuna karşı koruyacaktır.

Bebeklerde susuzluk ve açlık cilt kuruluğunun sebepleri arasında sayılabilir. Cilt kuruluğunun nedenleri araştırılırken tüm detaylar belirlenmeli ve bebek atopik dermatit ise hastalığın altına yatan astım, mevsim, toz veya gıda alerjileri araştırılmalıdır. Ciltte kaşıntı, pullanma, çatlama ve kızarıklık kuruluğun en önemli belirtileri arasında sayılabilir. Atopi eğilimli ciltle yaşam konforunu artırmak için bir uzmandan yardım almak önerilir.

Bebeklerde İdeal Banyo Alışkanlığı Nasıl Olmalı?

Atopik cilt bakım rutinleri arasında ilk sırada yer alan ideal banyo alışkanlığında suyun ısısı büyük öneme sahiptir. Sıcak bir banyo cilt bariyerini korumakla görevli olan yağ tabakasının kaybolmasına neden olur. Bebekler haftada en az 3-4 kez banyo yaptırılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken konularsa;

  • Banyonun en fazla 10 dakika sürmesi ve
  • Su ısısının 35-37° C arasında ayarlanmasıdır.

Banyo suyuna ilave edilecek bir miktar bebek cilt bakım yağı sıcak suyun cildi kurutan etkisini azaltacaktır. Rahatlayan ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar hemen yok olur. Durulama ihtiyacı hissedilmeyen yağların kullanımı son derece basit ve güvenlidir.

Bebeklerde İdeal Duş Alışkanlığı Nasıl Olmalı?

Banyo zamanlarının dışında maksimum 5’er dakikalık duşlar 35° C suyla yaptırılmalıdır. Bebek cildinin fizyolojik pH dengesini koruyacak bir duş jeli seçimi duş rutininin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini yok eder. Bebeklerde atopiye eğilimli cilt için özel olarak üretilen krem şampuanlar ebeveynlerinin hayatını kolaylaştırır.

  • Bebeğin yüz, saç ve vücuduyla uyumlu bir arada formüller kişisel temizliğin yanı sıra koruma da sağlar.

Doğumdan itibaren kullanılan atopik cilt bebek kremi cilde ipeksi bir yumuşaklık katarken kaşıntı hissini de azaltır. Göz yakmayan ürünler tercih edilmelidir. Duş sonrası bebek kurulanırken havlu vücuda sürttürülmemeli, hafif hareketlerle vücutta kalan su alınmalıdır. Bebeğin kendi cildine zarar vermemesi için tırnak bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.

blank

Atopiye Eğilimli Ciltler İçin Bakım Tavsiyeleri

Atopiye eğilimli ciltlerde dönemsel olarak alevlenmeler görülmesi son derece normaldir. Ara dönemlerde de tedavi ve bakım planının uygulanması atak dönemlerinin daha konforlu geçmesini kolaylaştırır. Yine ara dönemler;

  • Bebeğin cildine bakım yapmak
  • Cildin korunup yenilenmesine yardımcı olmak ve
  • Bebek cildini rahatlatmak için mükemmel bir fırsattır.

Bebeklerde kuru cilt bakımı ebeveyn ve bebek arasındaki bağın güçlenmesini sağlayacak unutulmaz anlar yaşatır. Minik ve yaratıcı sürprizlerle bebekler şaşırtılabilir. Özellikle sıcak havalarda bebek kıyafetlerinin geniş, pamuklu ve seyrek dokumalı modeller arasından seçilmesi önemlidir.

Alevlenmenin ilk işaretleri; ciltte kızarıklık, kızarıklık olan bölgede kalınlaşma, uykuya dalmada zorluk, yersiz ağlama krizleri ve iştah azalmasıdır. Bu anlar için önceden yapılacak hazırlıklar sürecin daha kolay kontrol altına alınmasını sağlar. Uzmanlar tarafından önerilen atopik cilt için krem, balsam ve yağlar kaşınma hissini %95 oranında rahatlatır. Harcanan tüm çaba, aksatılmayan günlük bakım rutinleri ve dikkate rağmen ataklar ortaya çıkabilir. Bu aşamada kızarıklık görülen bölgeler ve tüm ciltte bakıma odaklanılmalıdır.

  • Kızarıklık görülen bölgelerde bakım tavsiyeleri

Kızarıklık görülen bölgelere zaman kaybedilmeden yoğunlaşmalıdır. Kızarıklıklar ne kadar erken giderilirse etkili sonuca da o kadar hızlı ulaşılır. Hekim tedavisi aksatılmamalıdır. Kızarıklıklarda akıntı veya tahriş olmasa bile bölgenin özenle koruma altına alınması gerekir. Bölgede oluşan;

  • Enflamasyon
  • Kızarıklıklar
  • Kaşıntı hissi
  • Deri üzerindeki lezyonlar
  • Şişme ve
  • Bölgesel kuruluklar önerilen atopik cilt için nemlendirici ürünlerle giderilebilir.

Parmak uçlarıyla kızarıklık görülen bölgeye yapılan narin uygulamalar bebeği rahatlatırken enflamasyonu da giderir.

  • Tüm cilde yapılacak bakım tavsiyeleri

Atak dönemlerinde kaşıntı görülen bölgeler dışında kalan tüm vücuda da bakım yapılmalıdır. Her banyodan sonra hatta gereken sıklıkta masaj yardımıyla uygulanacak bakım ürünleri, cildi beslerken nemlendirerek yumuşatır. Tüm cilde yapılacak nemlendirme sayesinde kaşınma hissi de giderilir.

  • Bebekleri kaşıntı hissinden kurtarmak için soğuktan faydalanılabilir.
  • Soğuk kompres ya da buzdolabında tutulan spreyler büyük rahatlama sağlar.

Kaşıntılarda lezyon oluşma riskini ortadan kaldırmak için bebek tırnakları düzenli olarak kesilmeli ve kâğıt törpüyle törpülenmelidir. Bakım esnasında olası yaralanmaları engellemek için ebeveynin parmaklarında yüzük veya kollarında bileklik olmamalıdır.

blank

Atopik Bebek Cildine Ne İyi Gelir?

Cilt kuruluğunun oluşmaması için ilk olarak doğal yöntemlere başvurulmalıdır. Basit uygulamalarla kuruluğun verdiği rahatsızlıklar tamamen ortadan kaldırılabilir. Atopik cilt için öneriler arasında;

  • Doğal nemlendirici ürünlerin kullanımı
  • Bebeği aşırı sıcak ya da soğuk ortamlardan koruma
  • Banyoda ılık su tercihi
  • Vücuttaki suyun emilimini sağlayacak yumuşak hareketlerle kurulama ve
  • Cildi düzenli olarak havalandırma sayılabilir.

Cilt kuruluğuyla savaşmak için öncelikle doğal içerikli, saf bitki ve meyve özleriyle yapılan bakım ürünleri tercih edilmelidir. Anne sütü, Hindistan cevizi yağı, shea yağı, yoğurt ve soğuk kompres uygulamalar kuruluğun yaşandığı bölgede oluşan kızarıklık ve kaşıntı için doğal tedavi olarak görülebilir.

Atopik dermatitin ilacı cildi nemlendirmektir. En iyi nemlendirici ise sudur. Kaşıntının arttığı akşam saatleri kesintisiz bir uyku için bebeklere banyo yaptırılması önerilir. Çok sıcak yaz aylarında banyo sayısı artırılabilir. Ara seanslar temizlikten ziyade rahatlama içindir. Kısa ve ılık bir duş idealdir. Vücut temizliği için lif veya sünger yerine el tercih edilmelidir.

Kaşıntı, atopik cildin en büyük sorunudur. Henüz kendini kaşımayı beceremeyen bebeklerde bu durum huzursuzluk, uykusuzluk, sebepsiz ağlama nöbetleriyle kendini belli eder. Atopik dermatit veya alerjik egzamandan korunmak için bakım tavsiyelerine kulak verilmelidir.