Atopik Dermatit Cilt Nedir? Bebeklerde Atopik Dermatit Neden Olur?

Atopik Dermatit Cilt Nedir? Bebeklerde Atopik Dermatit Neden Olur?

Dünya genelinde en sık görülen kronik deri rahatsızlığı atopik dermatittir. Halk arasında daha çok egzama ismiyle bilinen atopik dermatit, ilk belirtilerini genellikle bebeklik döneminde gösteriyor. Haliyle “bebeklerde egzama neden olur?”, “atopik dermatit nasıl geçer?” gibi soruların cevapları da çoğu ebeveyn için önem kazanıyor. Gelin, şimdi bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım…

Atopik Dermatit Nedir?

Halk arasında egzama olarak da bilinen atopik dermatit; deriyi kurutan, kaşıntılara sebep olabilen ve bazen kabarcıklarla seyredebilen kronik bir deri rahatsızlığıdır. Atopik dermatit her yaşta gelişebilir ancak ilk belirtilerini genellikle bebeklik döneminde gösterir. İyi ve düzenli bir bakımla sönme dönemine geçse de bu bebeklerin çoğunda, çocukluk veya yetişkinlik döneminde yeniden alevlenebilir. Egzama şikâyetleri, yetişkinlerde daha çok el, ayak, saç derisi ve bacaklarda gelişir. Bebeklerde ise çoğu zaman yanaklarda çıkmaya başlar, ardından saç derisine veya diğer bölgelere yayılabilir. Egzamalı deride ilk göze çarpan pul pul dökülmedir. Bununla beraber minik kabarcıklar da görülebilir. Ancak en şikâyet edilen semptomu kaşıntıdır.

Atopik Dermatit Neden Olur?

Bebeklerde egzama hastalığının nedeni kesin olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonu olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Zira, anne veya babasında saman nezlesi, alerjik astım veya egzama gibi hastalıklar olan bebeklerde, egzama görülme olasılığının daha yüksek olduğu biliniyor. Bununla birlikte alerjiler ve çevresel faktörler de egzamayı tetikleyebiliyor. Örneğin bebekler için yoğun kimyasal içeren şampuan, pişik kremi, deterjan gibi ürünlerin kullanımı başlı başına egzamaya sebep olabiliyor veya egzamanın şiddetlenmesine zemin hazırlayabiliyor. Tüm bunlara ek olarak toz, polen, evcil hayvan gibi çevresel faktörler; süt, soya, yer fıstığı gibi alerji potansiyeli yüksek besinler; sentetik, yünlü veya boyalı giysiler, olağan dışı sıcaklık/soğukluk gibi faktörler de egzama oluşumuna sebebiyet verebiliyor.

Bebeklerde Pişiğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Atopik Dermatit Belirtileri

Bebeklerde egzama belirtileri yaşa göre değişiklik gösterebilir. Örneğin iki yaş altı bebeklerde cilt döküntüleri genellikle yanak çevresi ve saç derisinde görülürken, iki yaşından büyük çocuklarda yüzün dışında dirsek ve diz bölgesinde yoğunlaşır. Ancak el ve ayak bilekleri, boyun, bacak ve kalçada da gelişebilir. Egzamalı deri pul pul görüntüsüyle dikkat çeker. Bu döküntünün rengi zaman zaman değişebilir ve cilt kalın görünebilir. Bazen de deride, içi su dolu kabarcıklar gelişebilir. Ancak egzamanın en tipik belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı, bebeğin hem huzursuz olmasına hem de uyku düzeninin bozulmasına sebep olabilir.

blank

Bebeklerde Atopik Dermatit Nasıl Geçer?

Atopik dermatit kronik bir deri rahatsızlığıdır ve ne yazık ki kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir. Araştırmalara göre, bebeklik döneminde egzama ile tanışan çocukların yaklaşık %50’si, yetişkinlikte de egzama ile karşılaşıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, egzama yer yer sönen, zaman zaman alevlenen bir hastalıktır. Alevlenme dönemini önlemek için de özellikle toz, polen veya hayvan tüyü gibi çevresel faktörlerden bebeğin olabildiğince korunması gerekiyor.

Alevlenme döneminde tedavi için genellikle kremlerden faydalanılıyor. Bununla birlikte, cilt kuruluğunu önlemek için mutlaka hekimin önerdiği nemlendirici kremleri günlük olarak kullanmak gerekiyor. Çok nadir durumlarda egzama enfeksiyona sebep olabiliyor. Çünkü mikroorganizmalar, egzamalı deride oluşan çatlaklardan vücuda kolayca girebiliyor. Enfeksiyon geliştiğinde ise antibiyotik tedavisi verilebiliyor. Ancak belirttiğimiz gibi bu durum, fazlasıyla nadir görülüyor.

Bebeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde egzama belirtileri görüldüğünde mutlaka çocuk doktoru veya dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır. Doktorun uygulayacağı tedaviye ek olarak ebeveynler aşağıdaki önlemleri alarak hastalığın şiddetini ve yayılımını azaltabilirler. İşte, bebeklerde atopik dermatite ne iyi gelir sorusu için ebeveynlere tavsiyeler…

  • Bebeğin banyo suyu ılık olmalı,
  • Banyo süresi olabildiğince kısa tutulmalı,
  • Banyo sonrası cilt sert bir şekilde değil, tampon hareketlerle kurutulmalı,
  • Banyodan sonra hekimin önerdiği nemlendirici krem mutlaka sürülmeli,
  • Sabun ve şampuan gibi ürünler Minoris Baby gibi tamamen organik olmalı,
  • Antialerjik deterjan kullanmaya dikkat edilmeli,
  • İçinde parfüm olan deterjan ürünleri kesinlikle kullanılmamalı,
  • Kıyafetler çift durulanmalı, deterjan kalıntısı olmadığından emin olunmalı,
  • Bebeğin kıyafetleri pamuklu kumaş olmalı, sentetik ve yünlü kumaşlar tercih edilmemeli,
  • Battaniye, polar ve halı gibi toz toplayan eşyalar özellikle bebeğin uyuduğu odada bulunmamalı,
  • Ev sık sık havalandırılmalı, toz ve polenden mümkün olduğunca korunmalı,
  • Evin nem ve ısı oranının ideal olduğundan emin olunmalı,
  • Bebeğin terlemesi önlenmeli, ideal oda sıcaklığında bebek kat kat giydirilmemeli,
  • Gerekiyorsa alerji testi yapılmalı,
  • Alerjiye neden olduğu düşünülen besinler doktorun önerisiyle beslenmeden bir süre çıkarılmalı.

Bebeklerde Konak Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?