Bebeğimin cildi neden kızarıyor?

Bebeğimin Cildi Neden Kızarıyor?

Yenidoğan döneminde bebeklerde görülen cilt rahatsızlıkları anneleri ciddi şekilde endişelendirebilir. Ancak bu dönemde bebeklerin cildi çok hassas olduğu için çeşitli kızarık ve tahrişlerin olması gayet normaldir. Söz konusu kızarıklık ve kabarık şeklinde ortaya çıkan rahatsızlıklar anneleri endişelendirse de çoğunluklu korkulacak bir durum yoktur. Yenidoğan döneminde bebek cildi kızarıklıkları sıkça görülebilir ve bunların büyük bir çoğunluğu kolaylıkla tedavi edilebilir sorunlardan oluşur. Bebeklerde sinek ısırığı şeklinde de kızarıklıklar görülebilir. Tedavi amacıyla uygulanacak yöntem ciltte kızarıklığa yol açan problemin tespit edilmesinden sonra başlamalıdır. Bu sebeple öncelikle bebeklerin cildinde kızarıklık ve kabarmalara neden olan vakalar hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Dermatolojik Rahatsızlıklar

Yenidoğan döneminde olan bebeklerin cildi aşırı hassastır. Bu nedenle yenidoğan bebeklerin cildinde çeşitli dermatolojik rahatsızlıkların görülmesi son derece normaldir. Kızarıklık ve kabarma şeklinde olan cilt sorunları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen anneler bu soruna sebep olan durumlar genellikle şu dermatolojik rahatsızlıklardan oluşur:

  • Bebek vücudunda çeşitli yerlerde görülen kızarıklıklar
  • Cildin tahriş olması
  • Ağız bölgesi dermatitleri
  • İsilik
  • Böcek ve sinek ısırıkları
  • Hafif yanıklar

Bu tür problemler bebeğin cildinde kızarık ve kabarma yaratırken, söz konusu problemlerin tedavisinde de çeşitli etkili yöntemler kullanılabilir. Bebekler doğduktan sonra ilk aylarda ciltlerin hücre rezervleri en yüksek seviyede olmasına rağmen, bazı cilt rahatsızlıkları geçirebilirler. Çünkü bebek cildinde kızarıklık yaratan unsurlar genellikle bebeğin hassas bir cilde sahip olması sebebiyle meydana gelir.

blank

Bebeğin Cildi Neden Hemen Kızarır?

Özellikle ilk defa anne olma heyecanı yaşayan kadınlar, bebeklerin cildinde görülen kızarıklıklara karşı çok daha endişeli bir tavır takınabilir. Ancak hassas yapıda olan bebeğin cildi, çeşitli sebeplerle kızarabilir veya kabarmalar görülebilir. Bu tür durumlarda bebek cildindeki kızarıkların tedavi yönteminden önce kızarıklığa sebep olan unsurlar incelenmelidir. Pek çok anne “Bebeğimin vücudunda kırmızı noktalar var” diyerek internet üzerinden bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyebilir. Genellikle bebeklerin cildinde kızarıklık ve kabarmalara sebep olan unsurlar şunlardır:

  • Yetişkinlere oranla bebeklerin cildi daha ince yapıda olduğu için dışarıdan gelen etkilere karşı çok daha kırılgandır.
  • Bebek cildinin bariyer görme işlevi 2 yaşına kadar tam anlamıyla oluşmaz.
  • Doğumda bebeğin cildi kuru olduğu için cilt üzerinde koruyucu etki yaratan hidrolipik film yoktur. Bu nedenle kısa sürede cilt kızarıklığı görülebilir.
  • Bebeğin cildi soğuk, rüzgar, güneş, sürtünme, tükürük gibi dış faktörler sebebiyle kolaylıkla kızarabilir.

Genel anlamda 2 yaşına kadar bebeğin cildinde kızarıklık görülmesi gayet normaldir. Küçük yaralanmalar olarak tanımlanabilecek bu tür kızarık ve kabarmalar için endişelenilmemesi gerekir. Ancak uzun süreli devam eden kızarık ve ciddi boyuta yayılan kabarmalar fark edildiği durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Bebeklerde Cilt Tahrişi Nasıl Oluşur?

Bebeklerde cilt tahrişi çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Genel olarak bebeğin çok hassas bir cilde sahip olduğu unutulmamalı ve buna uygun pamuklu kıyafetler seçilmelidir. Özellikle bebeğin cildi ile doğrudan temas eden yün, sentetik veya pürüzlü kumaşlar bebekte kızarıklık ve tahriş yaratabilir. Sadece kıyafetlerin sürtünmesi bile bebek cildinde ciddi seviyede tahriş yaratabilir. Bebeğin cildi ile doğrudan temas edecek kıyafetlerin seçiminde mutlaka cildinin tahriş olmayacağı pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir.

Giysilerin bebek cildini tahriş etmesi dışında soğuk hava ve rüzgar gibi dış faktörler de bebeğin cildinde gözle görülür kızarıklık oluşmasına neden olur. Kuru hava ve ağızdan akan salya gibi dış faktörler bebeğin hassas cildinde kabarmalar meydana getirebilir. Bu konuda internet üzerinden bebeklerde cilt hastalıkları resimli aramalar yaparak da rahatsızlıklar hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilir. Son olarak bebeklerde bez bölgesinde yeterli bakımın yapılmaması da herkesin bildiği üzere pişik ve kızarıklık sorunlarına yol açar.

blank

Bebeklerde Kızarık Cilt Nasıl Geçer?

Bebeklerde ciltte tahriş oluşmaması için kıyafet seçimine, ortam koşullarına ve diğer çevresel faktörlere mutlaka dikkat edilmelidir. Bebeklerin cildinde oluşan kızarıklığın geçmesi için çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kızarıklık ve kabarma şeklinde oluşan semptomlar genellikle endişelenecek bir durum değildir. Bebeklerde cilt kuruluğunun geçmesi için etkili bakım uygulaması şarttır. Bu nedenle bebek nemlendirici krem kullanılarak onarıcı ve yatıştırıcı bir etki elde edilebilir. Bebeklerde kızarık cilt tedavisinde uygulanabilecek basit ve pratik yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • İçeriğinde kimyasal bulunmayan bebek cilt bakım ürünleri ile düzenli olarak bakım rutini uygulanmalıdır.
  • Yaz aylarında görülen sıcak döküntüsü olmaması için kalın giysilerden uzak durulmalıdır.
  • Bebek cildinin nefes alabileceği ince ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Amonyak dermatiti yani pişik tedavisinde de kuru ve temiz bebek bakım ürünleri kullanılmalıdır.
  • Bebek kıyafetlerinin yoğun kimyasal içeren deterjanlardan uzak tutulması gerekir.

Bebek cildinde kızarıklığa sebep olan sorunların ortadan kaldırılmasıyla bebeklerde kızarık tedavisi konusunda atılması gereken ilk adım atılabilir. Daha sonra kızarık bölgenin yeterince nemlendirilmesi sağlanmalı ve bu bölgeye aşırı temastan kaçınarak birkaç gün içindeki iyileşmenin gözlenmesi şarttır. Aksi halde yaklaşık bir hafta içinde hiçbir iyileşme gözlemlenmiyorsa ve kızarıklık daha sıkıntılı bir görünüm ortaya koyuyorsa bu durumda mutlaka doktora başvurulmasında fayda vardır.

Bebeğin Yüzünde Oluşan Kızarıklıklar

İlk defa anne olma heyecanı yaşayan kadınlar bebeğin yüzünde meydana gelen kızarıklıklardan da ciddi endişe duyabilir. Bu sebeple pek çok genç anne internet üzerinden yaptığı aramalarda bebeklerde yanak kızarıklığı neden olur sorusunun yanıtını aramaktadır. Yenidoğan döneminde bebeklerin yüzünde, ağız çevresinde ve özellikle yanaklarda çeşitli kızarıklıklar görülebilir. Uzmanlar bebeklerin ağız kenarında ve yanaklarında oluşan kızarıklıkların besin alerjisi kaynaklı olabileceğine dikkat çekmektedir. Bunun dışında bebeklerin ağız çevresinde ve yanaklarında oluşan kızarıklıkların temel sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Genellikle 2 yaşından küçük bebeklerde besin alerjisi sebebiyle ağız çevresinde ve yanaklarda kızarıklık olabilir.
  • Tıbbi adıyla perioral dermatit de bebeklerde yanaklarda kızarıklığa sebep olur.
  • Bu bölgede görülen kızarıklık ile birlikte soyulma ve sivilce benzeri oluşumlar da meydana gelebilir.
  • Perioral dermatit şüphesi oluşması halinde hastalığın aylarca devam etmemesi için en kısa sürede doktora başvurulmasında fayda vardır.

blank

Bebeklerde Pişik Sorunu ve Çözümü

Bebeklerde pişik tedavisi konusunda yapılması gerekenler oldukça basittir. Bebeklerin bez bölgesinde hızla kırmızı lekelere dönüşen bir kızarıklık oluşmasında pişik sorunundan şüphelenilmesi gerekir. Islak mendil içindeki kimyasal maddeler veya bez bölgesinin havasız kalması bu soruna neden olabilir. Bebeklerde pişik tedavisi için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Bez bölgesinin su ve sabunla temizlenmesine özen gösterilmelidir.
  • Bez bölgesi temizliğinde alkol içeren ıslak mendiller kullanılmamalıdır.
  • Her bez değişiminde mutlaka pişik önleyici krem kullanılmalıdır.
  • Bez bölgesinin kuru olmasına özen gösterilmelidir.
  • Bebek bölgesindeki tahrişin artması durumunda tıbbi destek için doktora başvurulması gerekir.

Yenidoğan bebeklerde sivilce gibi kızarıklık şeklinde ortaya çıkan kuru lekelerin tedavisinde cilt bakım kremlerinin kullanılması faydalı olacaktır. Bu yüzden bebeklerin hassas cildinde kızarıklığa sebep olan sorunu ortadan kaldırdıktan sonra kızarıklığı geçirecek bakım ürünleri uygulanmalıdır. Böylelikle endişeye kapılmadan bebeğin cildinde kızarıklık ve kabarıklığa neden olan problemler kısa sürede ortadan kaldırılabilir.