Bebek Bezleme İçin Olmazsa Olmaz 5 Şey

Bebek bezleme, bebeğinizin cilt sağlığını koruyabilmeniz açısından mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebeklerin alt bölgesi için tercih edilecek bezlerin kalitesi, esnekliği, dış ortam ile etkileşim oranı, hava alma kapasitesi ve kuru kalabilme yeterliliği ön plana çıkan detayların başında gelir. Bezleme tavsiyeleri arayanlar, ilk olarak bebeklerinin cilt yapısını tanımalı ve buna uygun olarak hareket etmelidir.

Tüm bebeklerin birbirinden farklı cilt özelliklerine sahip olabileceği unutulmamalıdır. Daha başka bebeklerde olumlu etkiler gösteren, kullanım kolaylığı sağlayarak alt kuruluğunu temin eden bezler sizin bebeğinize uygun olmayabilir. Bebeğinizin sağlığı, konforu ve gelişim süreci açısından faydalı olabilecek tavsiyelerden bazıları şunlardır:

  • Bebek Bezi Tercih Ederken Fiyatlar Yanıltıcı Olmamalıdır

Pek çok ebeveynin en sık yaptığı hata, bebekleri ya da çocukları için her şeyin en pahalısını satın almaktır. Bu hatanın sebebi, yüksek fiyata sahip her şeyin kaliteli olduğunu sanmalarıdır. Fakat bebek bakım ürünleri arasında tercih yaparken, yüksek fiyatın kaliteyi temsil etmediğini unutmamak şarttır.

Bebeklerin cilt bakım ihtiyaçları, bünyeleri, gelişim hızları, fiziksel özellikleri ve cilt hassasiyetleri farklılık gösterir. Yani en pahalı bezlerin bir bebek açısından en doğru tercih olduğunu söylemek mümkün sayılmaz. Eğer bebeğiniz için ilk defa bez satın alacaksanız, çeşitli markaların az sayıdaki yenidoğan bezleri arasında tercihte bulunmak için ortalama fiyatlı ürünleri seçmelisiniz. Birkaç ayını geride bırakan bebekler için de bez tercih süreci aynı şekilde başlamalıdır.

blank

  • Bebek Bezleme Konusunda Bilgili Kimselerden Destek Alınmalıdır

Bebek nasıl bezlenir?” sorusu için tam olarak cevap veremeyen yeni anneler mutlaka deneyimli annelerden destek almalıdır. Daha önce bir bebeğin altına hiç bez bağlamamış olan ve bunu zamanla öğrenmek isteyenler kesinlikle sabırlı davranmalıdır. Acele ve özensiz şekilde yapılan bezlemelerin birbirinden farklı zararlarına şahit olmak mümkündür. İnternetteki videolar aracılığıyla bebek bezleme konusuna dair deneyim kazanılması zordur. Kayınvalideniz, kendi anneniz, daha önce bebek bakımı yapmış komşularınız ya da arkadaşlarınız bu konuda size yardımcı olabilir.

  • Bebek Bezi Tavsiyeleri Yerine Bebeğin Reaksiyonlarına Dikkat Edilmelidir

Bebek bezleri konusunda tavsiye alınması doğru değildir. Çünkü her anne, kendi bebeği için uygun olan bez seçeneğini önerecektir. Fakat bebeklerin de birer insan olduğunu ve cilt bakım ihtiyaçlarında farklılık görülebileceğini unutmamak gerekir. Eğer bir süre boyunca bebeğiniz için yüksek konfor sunmuş olan bir bez, sonraki süreçte tahriş ve pişiğe yol açmaya başlamışsa o markayı derhal değiştirmeniz önem taşır. Organik bebek bakımı açısından bebeğin dermatolojik tepkileri esas ölçüttür.

  • Bebek Bezleme Konusundaki En Önemli Detay Bezi Kuru ve Temiz Tutmaktır

Bebek bezlerinin sık sık değiştirilmesi, genital bölgenin daha az terlemesine ve daha az tahriş olmasına katkı sağlar. Pişik, tahriş, pullanma, deri döküntüleri, kabarcıklanma, yara oluşumu gibi çok sayıda olumsuz durum, bez değişiminin aksatılmasından kaynaklanır. Bebeğiniz altını kirletmemiş olsa da düzenli şekilde altını değiştirmeniz gerekir.

Bu uygulama sırasında bebek bezleme destek ürünleri kullanmanın önemli faydaları da görülür. Pişik kremleri, bebek pudraları ve özel losyonlar, eczacınızın ya da uzman hekiminizin tavsiyelerine tam uyumlu olarak değerlendirilmelidir. Rutin olarak bez değiştirmek, özellikle yaz ve ilkbahar aylarında büyük önem taşır. Sıcak havalar, tıpkı yetişkinler gibi bebeklerin de çok fazla terlemesine yol açar.

Ter, zararlı olmasa da vücudun çeşitli bölgelerini nemlendirdiği için bakteri popülasyonunu artırır. Genital bölgesi çok fazla terleyen bebeklerde ise pişik problemlerine daha sık rastlanabilir. Ayrıca dışkılama sebebiyle de pişik ve daha başka deri problemleri ortaya çıkar. Eğer bebeğiniz altını kirletmişse, meşgul olduğunuz işi derhal bırakıp onun bezini değiştirmeniz faydalı olacaktır.

İdrar ya da dışkı, bebeğin hassas cildine uzun bir süre boyunca temas etmemelidir. Çünkü bebek idrarının ve dışkısının pis olmadığına dair halk arasında söylenenler yanlıştır. Her türlü vücut atığı pistir ve ciltle uzun süre temas etmeleri çok sakıncalıdır.

blank

  • Bebek Bezleme Destek Ürünleri İhmal Edilmemelidir

Bebek bezi bağlama konusunda önemli olan tek detayın bez tercihi olduğu söylenemez. Bebeğinizin altına bez bağladığınız süreç, birbirinden farklı donanımların bir araya gelmesi gereken bir süreçtir. Bebeğinizin altındaki bezi değiştirirken işinize en çok yarayacak ürünler ise alt değiştirme örtüsü ile dermatolojik onaya sahip pişik kremleridir.

Alt değiştirme örtüleri, sanıldığı kadar basit olmayan detaylardır. Bebeğin altını değiştirirken onu yatıracağınız yerin tamamen temiz olması gerekir. Bu örtüler yapı olarak son derece yumuşaktır. Bu sebeple bebeğin cildine baskı uygulamaz ve onu rahatsız etmez. Kendini rahat hissettiği için gereğinden fazla kımıldamayan bir bebek, bezleme sırasında ebeveynine zorluk yaşatmayacaktır.

Bununla beraber halı, kilim, yatak gibi zeminlere örtüsüz olarak yatırılan bebekler sağlık açısından risk altındadır. Ev içerisinde bulunan öteki insanların sıklıkla kullandığı odalarda bezleme yapılırken bu ihmalin gerçekleştirilmesi daha büyük bir hatadır. Alt değiştirme örtülerinin bebek bezleme konusunda sahip olduğu önem, bakteri hareketliliğini engellemesinden kaynaklanır.

Bebeğin vücuduna yabancı olan milyonlarca bakteri, onun yatıyor olduğu zemini terk ederek bebeğe ulaşabilir. Alt değiştirme örtüsünü kullanmak, enfeksiyonların ve cilt hassasiyetine dair reaksiyonların gelişmesini önler. Bebek bezleme tavsiyeleri arasında pişik kremlerinin kullanımı da ön plana çıkar. Fakat acemi annelerin çok sık yaptığı hatalardan biri bu konuyla alakalıdır. Eğer bebeğinizin genital bölgesinde bir tahriş meydana geldiyse, evinizdeki herhangi bir tahriş ya da pişik kremini kullanmamalısınız.

Bebeklerin cildine uygun olan ürünleri temin edebilmek için pediatrik dermatoloji bölümüne başvurmak sizlere fayda sağlayacaktır. Ayrıca pişik olarak tanımladığınız lezyonlar, daha farklı cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Bu sebeple, gerekmesi durumunda mutlaka uzman hekimden destek almanız faydalıdır.

blank

Bebek Bezi Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bebeğinizin cilt sağlığı açısından bez tercihinde dikkatli davranmanız gerekir. Bebek bezi tercihi yapacak olan herkes, öncelikle parabensiz ve parfümsüz olan bez seçeneklerini değerlendirmelidir. Bezler, çok uzun süre boyunca bebeğinizin cildi ile temas edecektir. Bu sebeple gereğinden küçük ve dar bezleri satın almamanız önem taşır.

Bebek bezleme önerileri arasında esneklik detayından da söz etmek mümkündür. Yeteri kadar esnemeyen bezler, cilt yüzeyine adeta yapışarak bebeğin rahatsız olmasına yol açar. Kendini rahat hissedemediği için sürekli hareket halinde olan huzursuz bebeklerin psikolojik gelişimleri bu sebeple kötü etkilenebilir. Dar ve küçük kalıplı bezlerin kullanışsız olması, bol ölçülere sahip ürünler almanızı gerektirmez.

Bebeğin vücuduna yapışarak genital bölgeyi terleten ve orada bulunan bakterilerin miktarını artıran küçük bezler gibi; fazla geniş bezler tercih etmek de bakterilerin artmasına yol açar. Bebekler sık sık altlarını kirletirler. Bu sebeple bez bölgeleri çoğunlukla nemli haldedir. Dış ortamdan daha nemli ve sıcak olan bez bölgesi, bakterilerin barınabilecek olduğu en uygun yerlerdendir. Eğer bebek bezi değiştirme sırasında bezler gerektiği kadar sıkı bağlanmazsa, dışarıdaki bakterilerin genital bölgeye ulaşması mümkün olur. Bebeğinizin beden ölçüsüne uygun, rahat, ve güvenilir bezleri tercih etmek de size kalmıştır.