Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebeklerin gelişim sürecine dair sorulan pek çok soruya birbirinden farklı cevaplar verilebilir. Fakat “Bebekler ne zaman oturur?” sorusunun cevabı her bebek için genel olarak aynıdır. Bir bebek için oturma yeteneği iki grupta incelenir. Tutunma ya da yaslanma sayesinde destek alarak oturabilme; desteksiz olarak kendi başına oturabilme durumundan farklıdır.

İki farklı durumun gözlemlenebileceği süreçlerde de farklılık mevcuttur. Düzgün oturmayı ve otururken denge kurabilmeyi sağlayan sırt kasları henüz gelişmemiş olan bebekler, bir süre çeşitli eşyalara yaslanarak oturabilir. Bu süreç dördüncü ya da beşinci aydan itibaren başlar.

Koltuk kenarına, mindere, duvara yaslanarak veya ebeveynlerinin yardımı sayesinde oturan bebekler, 2 – 3 aylık bir süreç içerisinde desteksiz oturmaya başlayacaktır. Bebeklerde oturma zamanı hakkında, destekli oturma için dördüncü aydan söz edilebilirken desteksiz oturma için altıncı aydan söz etmek mümkündür. Bu süreçlere kadar bebeği oturtmaya çalışmamak daha faydalı olacaktır.

Özellikle 3 aylıktan daha küçük bebeklerin kucak üzerinde veya herhangi bir zeminde oturtulmaya çalışılması, kemiklerin gelişime ve eklem sağlığına olumsuz etki edebilir.

blank

Bebek Oturmadan Emekler Mi?

Bilinç sahibi anne ve babalar, bebeklerinin davranışlarını gözlemleyerek bazı anlamlar çıkarabilir. Oturma ve emekleme davranışlarının gelişim süreci açısından herhangi bir sıralamaya dahil edilmesi mümkün olmaz. Yani bazı bebekler ilk olarak emekleyebilirken bazıları emeklemeden önce destekli olarak oturabilir. Bebeğini gözlemleyen anne ve babalar, bunlardan herhangi birini daha önce görmeleri halinde anormal bir durumun bulunmadığını bilmelidir.

Ayrıca destekli oturma emekleme süreciyle eşzamanlı olabilir. Fakat bebeklerde desteksiz oturma zamanı muhtemelen emekleme sürecinin sonrasına rastlar. Emekleme ve oturma süreçlerinde bazı farklılıklar görülmesi de tamamen normal sayılır. Bu konuda isabetli değerlendirmeler yapmak için uzman hekim kontrollerini ihmal etmemek en doğrusudur. Bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslamak ya da çeşitli internet sayfalarında yazanlara göre onu değerlendirmek faydalı olmaz.

Bebekler Ne Zaman Mama Sandalyesine Oturabilir?

Bebekler mama sandalyesine ne zaman oturur?” diye soruyorsanız sekizinci ayın bu konuda önem taşıdığı söylenebilir. Yedinci ya da sekizinci aydan sonra, sağlıklı bir bebeğin mama sandalyesine oturtulması mümkündür. Fakat sandalye oturağının çok sert, dar ya da bebek açısından rahatsız olmaması gerekir. Bebeğin kullanımı için maksimum konfor sunabilecek mama sandalyelerini tercih etmeniz, oturma sürecinde hem bebeğinize yardımcı olur.

Rahat olmayan mama sandalyeleri bebeğin leğen kemiğine baskı uygulayarak kalça bölgesini sıkıştırır. Kemikleri henüz asıl şeklini almamış olan ve gelişim süreci devam eden bebekler, içgüdüsel bir refleks olarak bu sandalyelerden uzak durmayı isteyecektir.

Eğer bebeğiniz mama sandalyesinde oturabilecek döneme ulaşmış olmasına rağmen oturmuyorsa; sandalye üzerindeyken huzursuzluk yaşayıp kucağınıza gelmek istiyorsa ürün tercihinizi gözden geçirebilirsiniz. Mama sandalyesine ya da diğer türlü sandalyelere oturtulan bebekler için konfor çok önemli bir gereksinimdir.

blank

Bebek Oturmaya Nasıl Alıştırılır?

Bebeklerde destekli oturma süreci başlamadan önce bazı uygulamalarla onu alıştırmak gerekmez. Oturabilme yeteneği, bebeğin kemik ve kıkırdaklarındaki olgunlaşma ile yakından alakalıdır. Oturma sürecini belirleyen faktörler de zaten bebeğin gelişim detaylarından meydana gelir. Ayrıca bebeğin desteksiz olarak oturabilmesi için herhangi bir fiziksel uygulama gerçekleştirmeniz de faydalı olmayacaktır.

Zamanla kemik ve kas gelişimi belli bir noktaya ulaşan bebekler kendi kendilerine oturabilirler. Destekli ya da desteksiz şekilde oturamayan bir bebeği oturmaya zorlamak tavsiye edilmez. Çünkü oturma yeteneği kendiliğinden gelişir. Bu süreci hızlandırmayı çok istiyorsanız, bebeğinizin düzenli olarak beslenmesini ve rahat uyumasını sağlamanız yeterli olur.

Desteksiz Oturamayan Bebek İçin Hangi Önlemler Alınabilir?

Bebeklerin destek almadan oturamaması bir süre için tamamen normaldir ve müdahale gerektirmez. Fakat desteksiz oturabilecek çağa gelmesine rağmen bu yeteneği gösteremeyen bebekler açısından durum farklıdır. Desteksiz oturamayan bebek, muhtemelen yeterli ölçüde beslenmediği için bazı kas ve kemik problemlerine sahiptir. Kas liflerinin zayıflığı, kemik dokusunda yumuşaklık ve az gelişim bunlardan bazılarıdır.

Daha sonraki süreçte ciddi hastalıklara dönüşebilecek gelişim sorunları en kısa zamanda önlenmelidir. Sekizinci ya da dokuzuncu ayını tamamlamasına rağmen desteksiz oturmayı başaramayan bebekler için pediatrik ortopedi bölümünden destek alınabilir. Oturamayan bebeğe çeşitli gıda takviyeleri vermek ilk aşamada tavsiye edilmez. Herhangi bir rutin değişikliğinden önce uzman hekimle bilgi alışverişi yapmak şarttır.

Bebeğin oturmaya daha çabuk alışması için konfor çok önemli bir detaydır. Oturduğu zaman kendini rahat hissedemeyen bebekler, yatmaya ve yerde sürünmeye daha çok yönelir. Bebeğinizin oturma yeteneğini kazandığı süreçte ona destek olabilmeniz, kullanışlı bebek oturma minderleri sayesinde mümkündür. Bir bebeğin otururken kendisini yeterince rahat hissetmesi, bu pozisyonda daha fazla kalmasını sağlar.

Oturma süreci uzadıkça desteksiz oturabilme yeteneğinin gelişimi de hızlanacaktır. Bebeğinizin emeklediği, süründüğü, yuvarlandığı ve oturduğu yerlerde mutlaka minder detayını bulundurmanız faydalı sayılabilir. “Bebek oturma minderi gerekli mi?” sorusuna olumlu bir yanıt verilmesi mümkündür.

blank

Bebek Oturma Aparatı Sağlıklı Mıdır?

Bebekler için oturma aparatı tercih etmek, kullanım sürecine bağlı olarak zararlı ve faydalı olabilir. Bebeğin dik bir şekilde oturmasını sağlayan bu küçük oturaklar her bebek için uygun sayılmaz. Dördüncü ve beşinci aydan önce bebeklerin aparat aracılığıyla oturmaya alıştırılması gelişim sürecini yavaşlatabilir.

Destekli oturma çağında olan bir bebek için buna benzer yardımcı araç gereçlerin kullanılması tavsiye edilmez. Bir yerden destek alarak oturan bebekler, henüz yeteri kadar gelişmiş bir iskelet yapısına sahip değildir. Onları uzun süre boyunca aynı pozisyonda tutabilecek olan bebek oturma aparatı, gelişimsel sürece olumsuz etki eder.

Fakat kendi kendine dengesini sağlayıp rahat bir şekilde oturabilen bebekler için oturma aparatları çok kullanışlıdır. Desteksiz oturma yeteneğini kazanmış olan bir bebek; aparat sayesinde duruşunu düzeltmeyi de öğrenir. Ayrıca bebeğin uzun süre desteksiz oturabilmesi için aparatların faydası büyüktür.

Bebek Arabası Ne Zaman Kullanılır? Bebek Arabası Ne Zaman Alınmalı?

Bebek arabası kullanımı ile bebeklerde oturma süreci arasında büyük bir ilişki mevcuttur. Bebeklerin kolay, güvenli ve rahat bir şekilde taşınabilmelerini sağlayan bu arabalar, oturma yeteneği gelişmemiş bebekler açısından uygun değildir. Yani bebeğiniz için güzel bir bebek arabası almadan önce onun kaç aylık olduğuna dikkat etmeniz gerekir. “Bebek arabası ne zaman kullanılır?” sorusunun en ideal cevabı, beşinci ya da altıncı aydan sonrasıdır.

Yenidoğan bebek arabasına konur mu?” diye soruyorsanız, bebeğinizi araba içerisinde gezdirmemeniz tavsiye edilebilir. Yenidoğan durumundaki bebeklerin vücudu henüz yeteri kadar gelişmiş olmadığından, ebeveynlerinin kucağı ya da yumuşak yataklar haricinde herhangi bir yer onlara uygun sayılmaz. Bebek arabası, oturma minderi, yürüteç tercihlerinde de bebeğin ay durumu önem taşır.

Bu sürece kadar bebeğinizin çok uzun süreyle, dik bir pozisyonda oturması pek mümkün olmaz. Onu bir bebek arabasına bindirip oturur halde gezdirmeniz faydadan çok zarar getirir. Fakat henüz oturamayan bebekler için tasarlanmış arabalar da mevcuttur. Özellikle yeni doğmuş bebeklerin rahatça uzanabileceği geniş araba seçenekleri çok fazla tercih edilir. Fakat her türlü olumsuzluk ihtimaline karşı, bebeklerde oturma zamanı başlamadan araba kullanmamanız daha faydalı olabilir.