Bebekler Neden Erken Uyanır?

Ebeveyn olmanın belki de en zor kısmı birkaç yıl uykudan feragat etmektir. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonraki süreçte uzun ve deliksiz gece uykuları, gün içerisinde yaptığınız şekerlemeler biraz sekteye uğrayabilir. Ancak bu sizi korkutmasın. Bebekler yeni ortamlarına ve sizinle birlikte geliştireceği rutinlere alıştıkça uykusu da düzene girecektir.

Yenidoğan bebekleri günün büyük kısmını uykuda ancak sık sık uyanarak geçirir. Acıkma dürtüsü ile özellikle gece sıkça uyanabilir. Büyüdükçe ve beslenme düzeni oturdukça uyku süresi ve rutini oturmaya başlar. Bu rutinde bebeklerin 10-12 saatlik bir gece uykusu geçirmesi beklenir. Genel olarak sabah 06:00 – 08:00 arası saatlerde uyanmaları normal kabul edilir. Eğer bu rutin henüz oturmadıysa, bebeğiniz normalden çok daha sık ve erken saatlerde uyanıyor, sonrasında uykuya tekrar geçmiyorsa bir şeyleri araştırma ve düzeltme zamanı gelmiştir.

Bebeklerde gündüz uykusuna dikkat!

Gündüz uyku süresi bebeğin yaşına göre değişkenlik gösterir. Gün içerisinde uyku düzeni gözlemlenerek gece uyku süresi ayarlanmalıdır. Gündüz ihtiyacından çok daha fazla uyuyan bebeğin akşam uykusuna erken saatte geçmesi, gece uzun uyku uyuması beklenemez. Yaygın olan uyku düzeninde bebekler; gündüz 3 uyku periyodu yaparlar. Ancak sizin bebeğiniz de 3 kere uykuya yatıyor ve sonrasında akşam uykusuna geçişi zor oluyorsa gündüz uykusunu 2ye düşürmekte fayda var.

Bebeğinizin gündüz uykusunun yetersiz olması gece uykusuna geçişini zorlaştırabilir. Evet, yanlış duymadınız. Eksik uyku saatleri gece uykusunu etkiliyor olabilir.

Türk toplumunda doğru bilinen yanlışlardan biri de gündüz ne kadar çok yorulursa akşam o kadar erken uyur düşüncesidir. Ancak bu aksine bir durum oluşturur. Gündüz uykusunu alamamış, yorgun düşmüş bebeğiniz akşam uykuya geçişte çok zorlanacaktır. Örneğin kendinizi düşünün. Çok yorulduğunuz günlerde gece hemen uyuyabiliyor musunuz? İşte bebeklerde de tam böyle bir durum meydana geliyor. Yorgun olan bebek vücudu bir türlü rahatlayıp uykuya geçemiyor. Uyusa da derin ve kaliteli bir uyku sağlayamadığından her zamankinden daha sık uyanmalar başlayacaktır. Bunu önlemek için gündüz ve gece uykuları takip edilip dengeli bir rutin uygulanmalıdır.

blank

Bebeğim acıktığı için uyanıyor olabilir mi?

Eğer daha 1 yaşına gelmemiş bir bebeğe sahipseniz bu da ihtimaller dahilindedir. Bebekler akşam erken yattığı takdirde sabaha kadar dayanamayacak ve acıktığını hissettiği an uyanacaktır. Bunun önüne geçmek ve bebeğinizin uyku rutinini bölmeden doyurmak için uykusunda onu besleyebilirsiniz. Uyuduğu saate göre; uyandırmadığınızdan emin olarak besleme yapabilirsiniz. Doktorunuza danışarak ve uyku saatlerini görüşerek planlama yapmanız bebeğinizin açlıktan uyanmasının ve uykusunun bölünmesinin önüne geçecektir.

Bebeğinizin odasını uyumaya müsait bir şekilde hazırlayın.

İnsanların uykuya geçişini kolaylaştıran hormon melatonindir. Bu hormon sadece karanlıkta salgılanır. Vücudumuz ışık almaya başladığı andan itibaren bu hormonun salgılanması azalarak durur ve uyanırız. Bebeklerde de aynı şekilde bir düzen vardır. Odasının karanlık olması, ışık almaması bu nedenle çok önemlidir. Sabahın çok erken saatlerinde bebeğinizin uyanmasını istemiyorsanız perdelerini gün ışığı geçirmeyen kumaşlardan seçmeniz en doğrusu olacaktır. Odasını bu şekilde hazırlamanız bebeğinizin gündüz uykularına da kolay dalmasına yardımcı olacaktır.

blank

Tüm bunlara dikkat ettiğiniz halde bebeğiniz sabah erken saatte kalkıyorsa size bu duruma ayak uydurmak düşecektir. Bebeğiniz uyandığında enerjik, neşeli, sağlıklı ve mutlu oluyorsa gerekli uykuyu almış demektir. Yine de odasındaki perdeyi hemen açmayın, uykuya geçişini sağlamaya çalışın. Bu şekilde de eğer erken uyanmaların önüne geçemiyorsanız minik değişikliklerle bebeğinizin uyku saatinde oynamalar yapabilirsiniz. Her gün akşam 10 dakika ya da 15 dakika olacak şekilde uyku saatini ileriye alabilirsiniz. Bunu yaparken aniden 1-2 saat gibi ötelemeler yapmaktan kaçının. Bu bebeğinizin rutininde büyük bir değişikliktir ve vücudu buna kolayca uyum sağlayamayacaktır. Tüm rutinlerinde olduğu gibi bunda da küçük oynamalarla uyum sağlamasına özen göstermeyi unutmamalısınız.