Bebeklerde Emzik Kullanımı ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Bebeklerle özdeşleşen ekipmanların başında gelen emzikler, bebeğe fiziksel ve duygusal yönden pek çok faydası bulunan bir üründür. Süt çocuklarını oyalamak için ağızlarına verilen kauçuk meme olan emzik kullanımı bebek gelişiminde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Annelerin sık sık tercih ettiği bebek bakım ürünlerinden olan emziklerin kullanımıyla ilgili bilinmesi gereken önemli detaylar vardır. Pek çok anne ve baba, özellikle ilk defa bebek sahibi olduklarında bebeklerde emzik kullanımı hakkında bazı endişeler duyabilir. Bu yüzden bebeklerin emzik kullanımında bazı sıkıntıların önüne geçebilmek için mutlaka bilinçli bir şekilde hareket etmek gerekir.

Bebeklerde Emzik Kullanımı

Bebeklerine emzik satın almak isteyen anneler, pek çok kritere takılıp kafa karışıklığı yaşayabilir. Örneğin bebeklerde emzik kullanımı zararlı mı, hangi emzik tercih edilmeli, emzikler bebeğin dişlerine zarar verir mi gibi sorular internet üzerinden de anne ve babaların yanıt aradığı soruların başında gelir. Kullanımı kolay ve pratik olan emzikler, çoğu zaman ağlayan bebeklerin sakinleşmesini ve susmasını sağlayan bebek bakım eşyasıdır. Yeni doğan bebeğiniz eğer emzik kullanıyorsa muhtemelen emziği vazgeçemediği eşyalardan birisi olmaya adaydır. Bebeğiniz emziğini emerken ne kadar tatlı ve huzurlu görünse de annelerin aklında tabii ki endişeli sorular dönüp durur.

blank

Bebekler Ne Zaman Emzik Kullanmalıdır?

Bebeklerde emzik kullanımının bazı zamanlamalarına dikkat edilmesi gerekir. Anne ve babalar bebeklerde emziğin ne zaman kullanılmaya başlanacağına yöneliktir. Emzik kullanımı bebeğin emziğe hazır olduğu her andan itibaren başlayabilir. Bu yüzden yeni doğan bebekler için tasarlanan emzikler birbirinden farklılık gösterebilir. Emzik paketleri üzerinde görüleceği üzere ilk aydan 24. aya kadar kullanıma özel olarak emzik üretimi yapılır. Dolayısıyla anne ve babalar yenidoğan emzik seçimi konusunda yaş kriterini mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Bu noktada anne ve babaların dikkat etmesi gereken en önemli kriter bebeğin emzik kullanımına gerçekten hazır olup olmadığıdır. Bazı uzmanlara göre annede süt üretimi gerekli seviyeye gelene kadar bebeğin emme refleksini kazanması için emzik kullanılmamasını vurgular. Öte yandan bebeğin emzik kullanımına ne zaman başlayacağına dair en doğru kararı doktorlar verecektir.

Yenidoğan Bebeklerde Emzik Kullanımı

Yenidoğan bebeklerde ezik kullanımı konusunda belirleyici bir koşul bulunmaz. Dolayısıyla bebeğin emzik kullanımına hazır olması için kendi fiziksel koşullarına dikkat edilmelidir. Uzmanlara göre bebeklerde emzik kullanımı için anne sütü ile beslenme alışkanlığının tam olarak oturması gerekir. Yenidoğan bebeklerin özellikle uyurken emzik kullanması, ağızlarının düzenli hareket etmesini sağlar. Bu sayede bebeklerin emme hareketinin devam etmesi sayesinde aniden nefes almanın durma riskini azalır. Bu sebeple anne ve babalar yenidoğan döneminde olan bebeklerin özellikle uyku sırasında sorun yaşamaması için emzik kullanımını destekler. Ancak her türlü alışkanlıkta aşırılığa kaçılmasının bazı kötü yanları olduğu için yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı aşırıya kaçıldığında bazı zararlar taşıyabilir.

blank

Bebeklerde Emzik Kullanımı Zararlı Mı?

Anne ve babalar bebeklerinin sağlığını düşündüklerinden zaman zaman bebeğe emzik verilmeli mi sorusunun yanıtını aramak için araştırma yapabilirler. Özellikle ilk defa anne olan kadınlar genel olarak emzik kullanımının bebeklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşünmez. Fakat aşırı ve yanlış kullanımlar sonucu bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Eğer bebeğiniz emziği her zaman kullanmak istiyor ve ağzından düşürmüyorsa bu durumda, emziğe bağımlılık sorunu gelişebilir. Anne ve babaların hem emzik seçiminde hem de bebeklerinin emzik kullanımında bazı sorumlulukları bulunur. Bu sorumluluklara dikkat edildiğinde ve doğru şekilde hareket edildiğinde emzik kullanımı zararlı değildir.

Emzik kullanımının zararlarına maruz kalmamak için doğru zamanda ve yeterli seviyede alışkanlık geliştirilmesi önemlidir. Bu nedenle anne sütüne alışma döneminde doğru bir şekilde kullanılan emzikler bebeklere zarar vermez. Emzikle bebeğin zarar görmemesi için, doktorla görüşerek emzik kullanımının ne zaman bırakılması gerektiği anlaşılabilir. Çünkü birkaç sene emzik kullanan bebeklerde değil ama daha uzun süreli emzik kullanan bebeklerde, diş yapısı bozuklukları görülebilir. O yüzden 2 ile en geç 3 yaş arasındaki bebeklerde emzik kullanımının bırakılması tavsiye edilir.

Emzik Kullanmak Bebeğin Diş Yapısını Bozar Mı?

Uzun süreli emzik kullanımı bebeğin diş yapısında bozukluklar meydana getirebilir. Çünkü emzikler temel anlamda bebekte emme refleksinin gelişmesine katkı sağlayan bir araçtır. Bebekler emzikler sayesinde emme refleksini geliştirir. Bu süreçte bebeğin süt dişleri çıkmaya başladığında devamlı olarak emzik kullanımı olması halinde diş yapısında bazı bozukluklar oluşabilir. Doktorlar bu sorunlarla karşılaşılmaması için ağızdan düşmeyen emzik yerine daha kullanışlı ve sağlıklı emziklerin tercih edilmesini tavsiye etmektedir. İnternet üzerinden yapılan araştırmalarda bebeğin diş yapısını bozmayan emzikler olduğu öne sürülse de uzun süreli kullanımda bütün emzikler bebeğin diş yapısında problemler yaratabilir.

Bebeklerde Gece Emzik Kullanımı Doğru Mu?

İnternet üzerinden yapılan araştırmalarda emzik emen bebek acıktığını anlar mı sorusu da öne çıkmaktadır. Özellikle ilk defa anne olan kadınlar bebeklerinin açlığını anlamaları ve süt istemelerine özen gösterir. Sürekli emzik kullanan bebeklerin acıkmayacağı yönünde algı gerçek değildir. Bebekler emme refleksini gerçekleştirse bile karınları acıktığında emziklerini ağızdan bir şekilde atıp ağlayarak acıktıklarını anlatabilirler. Aynı şekilde gece saatlerinde emzik kullanımı konusunda da bazı şüpheler vardır. Anne ve babalar zaman zaman bebeklerini rahatlatmak ve huzurla uykuya dalmasını sağlamak için gece emzik kullanımına özen gösterir. Fakat bebeklerin gece boyunca emzik emmesi doğru değildir. Bu yüzden gece uykusuna dalarken bebeğe verilen emziğin bebek derin uykuya geçtiğinde çıkarılmasında hiçbir sakınca yoktur.

blank

Bebeklerde Emzik Nasıl Bırakılır?

Bebeğin emzik kullanımına hazır olması doktorlar tarafından belirlenebilir. Bunun dışında bebeklerin emzik kullanmaya alışma süreci yaklaşık 3-4 hafta sürebilir. Annenin emzirmesi ile emziğin emme mekanizması birbirinden farklı olduğu için bu dönemde aceleci davranmamak gerekir. Zamanla düzenli bir şekilde emzik kullanmaya başlayan bebeğin emziği alışkanlık haline getirmemesi için ideal zamanda bırakılmasına dikkat edilmelidir. Her nasıl ki bebeğe emzik ne zaman verilir sorusunun yanıtı sabit olmadığı için bebeklerde emzik bırakma süreci de net değildir. Genellikle 2-3 yıl içinde emzik kullanımının kademeli olarak azaltılması gerekir. Bebeklerde emzik bırakma sürecinde doktorlardan profesyonel destek alınması en ideal zaman açısından faydalı olacaktır.

Bebek Emziği Nasıl Temizlenir?

Bebeklerin sık sık ağzında tuttukları emziklerin hijyenik olmaması halinde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Bebek emziğini temizlemek için birden fazla yöntem tercih edilebilir. Üstelik yere düşen veya başla bir yüzeye temas eden emziğin asla bebeğe doğrudan verilmemesi gerekir. Emziğin hijyenik hale getirilebilmesi için doğal içeriğe sahip deterjanlar veya ıslak mendiller kullanılabilir. Emziğin bakteri veya mikrop taşımadığından eminseniz bu tür durumlarda temiz bir su ile yıkayıp durulamanız da yeterli olabilir. Ancak emzik temizleme süreçlerinde asla kimyasal içeriğe sahip deterjanlar veya benzeri temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır. Bebek emziğini temizlerken anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Bu sayede hem emzikler hem de biberonlar hijyenik bir şekilde kullanıldığında bebeğin sağlık sorunları yaşamasının da önüne geçilebilir.