Bebeklerde Kas Güçlendirme Egzersizleri

Bebeklerde kas geliştirme hareketleri, bebeğinizin fiziksel gelişimine olumlu yönde katkı sağlayabilmeniz açısından çok önemlidir. Bebeklik döneminde yapılabilecek en faydalı hareketleri ile öğrenerek bebeğinizin fiziksel açıdan sağlıklı ve gelişime açık bir kas yapısına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bebekte kas gelişimi uygulamaları, yaşına göre değişiklik göstermektedir. Anneler ve babalar bu tür hareketleri uzmanların tavsiye ettiği şekilde ve düzenli aralıklarla uygulayarak bebeklerinin çok daha sağlıklı bir kemik ve kas sistemine sahp olmalarını destekleyebilirler.

blank

Bebeklerde Kas Gelişiminin Önemi

Bebeklerde kas güçlendirmenin önemi oldukça fazladır. 0-1 aylık yani yenidoğan dönemindeki bebeğin en fazla yapabileceği hareketler kısa süreli başlarını kaldırma, gülümseme, kafasını sağa veya sola çevirme gibi hareketlerdir. Ancak bunun yanı sıra uzanma, tutma, yatma, dönme, emekleme ve yürüme gibi hareketleri de zaman içinde sergilemesi mümkündür. Bebeklerin kas gelişimi için gerekli özenin gösterilmesi gerekir.

Bu tür hareketlerin bebekler tarafından güçlük çekmeden yapılabilmesi ve sakatlanma gibi problemlerin ortaya çıkmaması için bebeklerin belirli oranda kas güçlerine ulaşmış olmaları çok önemlidir. Uzmanlar, bebeklerin 2-6 aylık dönemde gelişim süreçlerine egzersiz hareketleri ekleyerek fiziksel gelişimlerini hızlandırmalarını tavsiye etmektedir. Anne ve babalara düşen bu görev, ayrıca bebeklerin hem fiziksel hem de ruhsal anlamda sağlıklı bir gelişim göstermelerine yardımcı olmaktadır. Bebeğinizin bazı kaslarını egzersizler ile çalıştırarak motor gelişimine olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Bebeklerde Kas Güçlendiren Egzersizler

Bebeklerde kas güçlendiren hareketler, uzmanların tavsiye ettikleri şekilde ve acele etmeden yapılması gerekir. Bu egzersizler sayesinde bebeklerin çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olmaları desteklenirken aynı zamanda motor sistem becerilerini de geliştirmeleri sağlanabilmektedir. “Bebek kasları nasıl gelişir?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız en basit egzersizlerden biri olan şu hareketle egzersizlere başlayabilirsiniz:

  • Bebeğinizi sırt üst yatırın ve elleriyle parmaklarınızı tutmasını sağlayın.
  • Daha sonra bebeğinizin bileklerinden kavrayarak öne sağ kolunu, sonra da sol kolunu nazikçe havaya kaldırın.
  • Havaya kaldırdığınız kolları aşağı ve yukarı hareketlerle nazik bir şekilde hareket ettirip kaslarının çalışmasını sağlayın.
  • Daha sonra bebeğinizi yüz üstü yatırı pozisyonda tutun ve kollarını hafifçe yukarı doğru tutarak kaldırmaya çalışın.

Eğer bu hareketi ilk defa yapıyorsanız, bebeğinizin ters bir hareket yaparak sakatlanmaması için çok dikkatli olmanız gerekir. Bununla birlikte bebeğiniz 2. ayına gelmişse başını rahatlıkla kontrol etmeye başlayacaktır. Başını sağa veya sola çevirirken sorun yaşamaması için bu tür kas geliştirme egzersizlerini düzenli olarak tekrar etmenizde fayda vardır.

Bebeklerde Kas ve Eklemleri Çalıştıran Hareketler

Bebeklerde kas ve eklemleri hareket ettiren egzersizler oldukça fazladır. Ancak bu egzersizleri yaparken bebeğinizin yaşı ve sağlık durumunu mutlaka göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir. Bebeğinizin motor becerilerini en sağlıklı şekilde geliştirmek istiyorsanız kas ve eklem hareketlerine de önem vermeniz tavsiye edilir. Bu hareketi yaparken şu işlemlere dikkat ediniz:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve kollarını sağ ve sol çapraz yönlerine doğru germe hareketleri yaptırın.
  • Daha sonra paraşüt hareketi olarak tanımlanan kolları yana doğru açma hareketini nazik bir şekilde uygulayın.
  • Kalça hareketi yaptırmak istediğinizde ise bacaklarını aşağıdan yukarı doğru hareket ettirerek germe hareketleri uygulayın.
  • Bu hareketleri nazik ve aceleci olmadan en az 10 kere yapacak şekilde devam ettirmeniz tavsiye edilir.

Kol ve bacakları teker teker bu şekilde çalıştırarak bebek egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersiz hareketlerini yaparken dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir. Ayrıca aceleci olmadan ve bebeğinize ters bir hareket yaptırmadan yavaş yavaş hareket etmeniz faydalıdır. Gün içinde 4-5 kere bu tür egzersizler uygulamanız bebek gelişim uzmanları tarafından da tavsiye edilmektedir.

blank

Bebeklerde Mekik Çekme Hareketi

Bebeklerde mekik çekme egzersizi, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi fiziksel gelişimin sağlanması açısından çok önemlidir. Uzmanlar, bebeklerde de mekik hareketi yaptırarak omuz, kol ve sırt kaslarını güçlendirebileceklerini söylemektedir. Bu hareketi yaparken bebeklerin doğal bir şekilde karın kaslarını bükmesi ve başlarını tutmaya çalışırken de boyun kaslarını çalıştırması, fiziksel gelişimi sağlamak açısından çok önemlidir. Eğer başını tutma konusunda bebeğiniz zorluk yaşıyorsa, bu durumda alternatif yöntemleri tercih edebilirsiniz:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve hafif oturur gibi öne doğu çekin.
  • Bebeğinizin omuz ve sırt kaslarını güçlendirmek için yavaş ve nazik bir şekilde bu hareketi tekrar edin.
  • Eğer bebeğiniz bu hareketi yaparken başını dengede tutmada zorluk çekiyor gibiyse, ön kollarından çekmek yerine sırtından destek vererek hareketi tamamlayabilirsiniz.

Bebeğinizin mekik çekme hareketinde sırtından desteklemek için ellerinizi bebeğinizin omuz ve sırt bölgesine koyup ensesinden de tutarak bu hareketi yaptırabilirsiniz. Bebeklerde kas gelişimi konusunda en önemli ve en çok faydalı hareketlerden biri olarak tanımlanan bu hareketi gerçekleştirirken azami özeni göstermeniz tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde Bisiklet Çevirme Hareketi

Bebeklerde bacak bisiklet çevirme egzersizi, fiziksel gelişim açısından çok büyük faydalar içermektedir. Bu hareketi düzgün ve uzmanların tavsiye ettiği şekilde yapmamanız halinde ise bebeğinizin eklemlerine zarar verebileceğinizi unutmamanız gerekir. Özellikle kolik sancısı görülen bebekleri rahatlatma açısından da çok faydalı olan bisiklet çevirme hareketi, her yaştan bebeklerde muhteşem faydalar sağlamaktadır. Bebeklerde el kol hareketleri kadar önem taşıyan bacaklarla yapılan bisiklet çevirme hareketi sırasında şu aşamalara dikkat etmeniz tavsiye edilir:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve her iki elinizle birer bacağından tutun.
  • Nazik bir şekilde bebeğinize pedal çeviriyor gibi ayağıyla dairesel hareketler çizecek şekilde egzersiz yaptırabilirsiniz.
  • Uzmanlar bebek bisiklet çevirme hareketini bir seansta 3 veya 5 kere tekrar ettirilmesini tavsiye etmektedir.
  • Her seans arasında bir süre mola verip tekrar uygulama yapabilirsiniz.

Bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişiminde çok büyük önem taşıyan bisiklet çevirme hareketi kas güçlendirme konusunda da faydalıdır. Bu hareket bebeğinizin kalça, bacak, diz ve karın kaslarını harekete geçirdiği için komple bir egzersiz olarak tavsiye edilmektedir. Ayrıca bebeğinizle bu sırada konuşarak duygusal bağ kurabilirsiniz ve bisiklet çevirme hareketi ile onu eğlendirerek mutlu olmasına da yardımcı olabilirsiniz.

blank

Bebeklerde Kol ve Kalça Egzersizi

Bebeklerde kol ve kalça çalıştırma hareketleri, uzmanların tavsiye ettiği şekilde yapıldığında fiziksel açıdan gelişim sağlamaya büyük katkı vermektedir. Bebeklerde kas gelişim sürecinde önem taşıyan hareketlerin başında gelen kol ve kalça egzersizleri şu şekilde yapılmaktadır:

  • Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve kollarını sağ sol çapraz yaparak gerdirin.
  • Daha sonra kollarını yanarla doğru açma hareketi yapın.
  • Bebeğinizin kalça bölgesini çalıştırırken bacaklarını aşağıdan yukarı hafifçe kaldırarak germe hareketini uygulayın.

Bebek gelişim uzmanları bu tür mekik ve kalça hareketlerinin düzenli aralıklarla uygulanmasını tavsiye etmektedir. Her iki bacağa da günde 3 – 4 kere uygulanması tavsiye edilen bu hareketler bebeklerde kas güçlendirme konusunda çok faydalı sonuçlar elde edilmesini sağlayan egzersizlerden oluşmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı için tavsiye edilen bu hareketleri yine de bilinçli ve özenli bir şekilde gerçekleştirmek gerekmektedir. Aksi halde beklenmeyen sakatlık durumları ile karşılaşılabilir.