Bebeklere Ne Zaman Katı Yiyecek Verilebilir?

Bebeklere Ne Zaman Katı Yiyecek Verilebilir?

Adım Adım Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Ek gıdaya geçiş, neredeyse her anne için en heyecanlı ve sorularla dolu olan bir süreçtir. Nasıl olmasın ki? Doğduğundan beri anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeğiniz, artık yeni gıdalarla tanışacak!

Bu eğlenceli serüveninizde ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri içeren mini bir rehber hazırladık! Hadi bakalım, başlayalım…

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?

Doğumdan sonraki 6 ay, ilk tercihiniz kesinlikle anne sütü olmalıdır. Çünkü anne sütü, bu süre boyunca bebeğinizin tüm vitamin ve mineral ihtiyacını tek başına karşılar. Ancak 6. aydan sonra bebeğinizin artık yeni besinlerle tanışması gerekir. Çoğu uzman, 5. ayın sonları ile 6. ayın başlarını, ek gıdaya geçiş için en uygun zaman olarak görür. Siz de doktorunuzun önerisiyle, bu zaman aralığında yavaş yavaş bebeğinizi yeni sağlıklı yiyecekler ile tanıştırabilirsiniz.

Fakat ek gıdaya geçiş, kesinlikle anne sütüne veda etmek anlamına gelmiyor. Bebeğiniz bir süre daha anne sütünün içindeki besin değerlerine ihtiyaç duyacak. Adı üstünde, ek gıdalar anne sütünün yerine değil, anne sütüne ek olarak verilir. Bu nedenle, bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar ana öğünü hala anne sütü olmalı, ek gıdalar ise ara öğün olarak düşünülmelidir.

blank

Hangi Besinlerle Başlamalı?

Bebeklerde katı yiyeceklere başlarken alerji riski düşük, sindirim sistemini yormayan, vitamin ve mineral açısından zengin olan gıdaları seçmek faydalı olacaktır. Bu açıdan baktığımızda, başlangıç için  püre haline getireceğiniz mevsim sebze ve meyveleri idealdir.

Örneğin; sebze olarak ilk etapta havuç, kabak ve patates gibi besin değeri yüksek ancak alerji riski düşük olan besinleri tattırabilirsiniz. Bu sebzeleri tuz, salça ve baharat katmadan çorba şeklinde hazırlayabilir veya haşlayıp püre haline getirerek servis edebilirsiniz.

Meyve olarak ise elma, armut veya şeftali, iyi birer başlangıç olacaktır. Bu meyveleri biraz buhar üzerinde bekletip püre haline getirerek bebeğinizin ara öğününü hazırlayabilirsiniz. Ancak önceliği sebzelere vermeniz daha doğru olacaktır. Çünkü meyvelerin tatlı ve leziz tadını alan bebeğiniz, bu sefer sebzeleri reddetme eğilimi gösterebilir…

Bebek beslenmesinde tahıllar da çok önemli bir yerdedir. Başlangıç olarak pirinç en uygun tahıldır. Sindirimi de kolay olan pirinci, bebeğinizin çorbalarında kullanabilirsiniz.

Yoğurt hem yeme kolaylığı hem de besin değeri açısından bakıldığında, ek gıda serüveninin kahramanı olarak değerlendirilir. Hafif ekşimsi tadını bebeğiniz başlangıçta sevmese de, tadına alıştıktan sonra afiyetle yiyecektir.

3 Gün Bekleme Kuralı ile Hangi Besine Alerjisi Olduğunu Anlayabilirsiniz

Bebeğiniz, tanımadığı pek çok besin ile ek gıdaya geçiş sürecinde tanışır. Dolayısıyla, bir anda besin çeşitliliğinin artmasına adapte olamayabilir ve bu besinler bebeğinizin bağışıklık sistemi tarafından kabul görmeyebilir. Bu aşamada, hangi besinin bebeğinizde alerjiye neden olduğunu anlayabilmek için 3 gün bekleme kuralını uygulayabilirsiniz.

3 günde bekleme kuralında; her besin karıştırılarak değil, tek tek verilir. Örneğin; kabak püresi ile ek gıdaya başladınız… Bebeğinizi 3 gün boyunca bu besin ile beslemeniz tavsiye edilir. Çünkü alerjik bir reaksiyon gösterdiğinde, bunun hangi besinden kaynaklandığını araştırmanıza gerek kalmaz ve o besini menüsünden çıkartmanız, alerjinin önüne geçebilmeniz için yeterlidir.

blank

Besin Alerjisinin Belirtileri

Besin alerjisi, vücuda giren yeni besinin bağışıklık sistemimiz tarafından yabancı bir madde olarak algılanması ve vücudun çeşitli tepkiler göstermesidir. Genellikle o besinin vücuda girmesinden 1 – 3 saat sonra besin alerjisi belirtileri ortaya çıkar. Bunlar;

  • İshal,
  • Kusma,
  • Deride kızarıklık veya döküntüler,
  • Uykusuzluk ve huzursuzluk olabilir.

Ancak tüm bu belirtiler başka hastalıkların da habercisi olacağından, böyle bir durumla karşılaştığınızda bebeğinizin hekimi ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

1 Yaşına Kadar Bu Besinleri Vermeyin!

Bazı besinlerin alerji potansiyeli daha yüksektir. Dolayısıyla ek gıdaya geçiş aşamasında bu besinleri bebeğinizin menüsüne eklememeniz gerekir. 1 yaşından sonra ise doktorunuzun tavsiyesi ile menüsünde bu besinlere azar azar yer verebilirsiniz.

Alerji potansiyeli yüksek olan besinler ise;

  • Bal
  • İnek sütü
  • Yumurta
  • Çilek
  • Kivi
  • Bakla ve

Domates şeklinde sıralanabilir.