Beslenme Çantası İçin 7 Harika Öneri

Beslenme Çantası İçin 7 Harika Öneri

Sağlıklı beslenme; yaşam kalitesini artırmak, hastalıklardan korunmak ve obezitenin önlenmesini sağlamak adına dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Her dönemde ve her yaşta dikkat edilmesi gereken bu konu, ilkokul çağında daha da önem kazanır. Çünkü fiziksel ve zihinsel gelişimin en hızlı gerçekleştiği dönem, ilkokul çağıdır. Bu dönemde çocukların doğru beslenmesini sağlamak, gelişimlerini desteklemenin yanı sıra okul başarılarını da büyük ölçüde artırır.

Ancak son zamanlarda giderek yaygınlaşan fast-food kültürü, çocukların gelişim çağında sağlıksız beslenmelerine sebep olarak gelişim süreçlerini sekteye uğratabiliyor. Ya da kantinde hazırlanan yiyeceklerin hijyeni ile ilgili soru işaretleri, anne babaların kuşku duymasına neden olabiliyor. İşte tam da bu sebeple çoğu ebeveyn, çocuğunun sağlıklı beslenebilmesi için beslenme çantası hazırlamayı daha doğru buluyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; çocuğunuzun beslenme çantası için hazırlayabileceğiniz 7 lezzetli tarif paylaştık! İşte, okula beslenme önerileri

Okul Beslenmesi Nasıl Hazırlanır?

Doğru ve dengeli hazırlanmış beslenme çantası, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesinin ve gelişmesinin en önemli anahtarıdır. Bu nedenle örnek tariflere geçmeden önce, çocuklar için okul beslenme listesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinmemiz faydalı olacaktır.

Çocuklar için beslenme çantası hazırlarken öncelikle okulda geçirilen süre göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer okul tam gün ise bir ana, birkaç ara öğün eklemek gerekir. Çünkü uzun süre aç kalmak, konsantrasyon eksikliğini de beraberinde getirerek okul başarısını olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte oluşturulan menü, mutlaka çocuğun günlük besin ihtiyacını karşılayabilecek çeşitler içermelidir. Örneğin aynı gün içinde; kemik gelişimini destekleyecek süt ve süt ürünlerine, vitamin ihtiyacını karşılayacak meyve ve sebzelere ya da enerji ihtiyacını karşılayacak kuruyemiş gibi atıştırmalıklara yer verilmeli, besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Yiyeceklerin organik ve taze olması, çocuğun yiyecekten alacağı fayda ile doğru orantılı olacağından, bu detay da ardı edilmemelidir.

Kabaca nelere dikkat etmemiz gerektiğine değindikten sonra, beslenme çantası tarifleri geçebiliriz!

Ekim Ayı Sebze ve Meyveleri Burada!

blank

Okul İçin Aperatif Yiyecekler

  1. Patatesli Muffin

Malzemeler: 2 yumurta, 2 orta boy patates, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir, bir tutam maydanoz, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı mısır nişastası, 1 adet kapya biber, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: Patatesleri soyun, yıkayın ve rendeleyin. Ardından sıvı yağ ve tereyağını bir tavada kızdırın, hazırladığınız patates rendesini ekleyin. Patatesler yumuşayana kadar kavurun. İyice yumuşadıktan sonra baharatlarını ekleyin. Patatesler pembeleştiğinde soğuması için bir kenara alın. Soğuduktan sonra üstüne yumurtaları kırın ve mısır nişastasını ekleyin. Malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra yağlanmış muffin kaplarına pay edin. Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Daha sonra muffinlerin üzerine maydanozu, kapya biberi ve rendelenmiş kaşarı ilave edip, üzerleri kızara kadar yeniden pişirin. Patatesli muffininiz hazır, afiyet olsun!

  1. Ton Balıklı Sandviç

Malzemeler: Küçük boy konserve ton balığı, sandviç ekmeği, labne peynir, domates, salatalık, marul, haşlanmış mısır.

Hazırlanışı: Sandviç ekmeğini yandan kesip iki tarafına labne peyniri sürün. Yağını iyice süzdüğünüz ton balığını sandviçin arasına dağıtın. Birkaç yaprak marul ve birkaç dilim domates / salatalık ekleyin. Son olarak haşlanmış mısır serpiştirip sandviçi kapatın. Bu tarifi dilerseniz haşlanmış tavuk göğsü ile de yapabilirsiniz. Streç filmle hava almayacak şekilde sardıktan sonra sandviçimiz beslenme çantasına girmeye hazır!

  1. Ispanak Köftesi

Malzemeler: 500 gr. ıspanak, 1 su bardağı tuzsuz beyaz peynir, 2 adet yumurta, 3 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, ½ su bardağı su, 1,5 su bardağı ekmek kırıntısı, 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı karabiber.

Hazırlanışı: Önce ıspanakları ince ince doğrayın. Geniş bir kaseye ıspanaklarla birlikte tüm malzemeleri ekleyin ve güzelce karıştırın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın, hepsini şekillendirdikten sonra birkaç saat buzdolabında dinlendirin. Ardından, önceden 170 derecede ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin. Ispanak köftemiz hazır! Dilerseniz beslenme çantasına ayrı bir kapta yoğurt da ekleyebilirsiniz.

  1. Sebzeli Krep

Malzemeler: 1 adet yumurta, 1 su bardağı süt, bir tutam tuz, alabildiği kadar un, ince dilimlenmiş jambon, 4 – 5 dal roka, biber, salatalık, domates, krem peynir, bir avuç ceviz.

Hazırlanışı: Yumurta, süt, tuz ve unu bir kapta karıştırın, ardından kızgın tavada kreplerinizi pişirin. Soğuduktan sonra üzerine krem peynir sürün ve jambonları üzerine dizin. Julyen usulü kestiğiniz domatesleri, salatalıkları, biberleri ve roka dallarını yerleştirin. Son olarak ufaladığınız cevizi serpiştirin ve krepi rulo haline getirin. Beslenme çantasının yeni yıldızı hazır!

blank

  1. Mantarlı Açık Tost

Malzemeler: 4 adet tost ekmeği, 10 adet mantar, 100 gram krem peynir, 4 – 5 dal dereotu, 2 dal biberiye, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber.

Hazırlanışı:

Önce fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın ısınırken krem peyniri bir kasenin içine alıp içine karabiberi ekleyerek karıştırın. Sonra mantarları uzun olacak şekilde 3 parçaya kesin ve üzerine tuz serpin. Hazırladığınız mantarı fırının ızgara kısmına yerleştirin ve pişirin. Mantarlar pişerken dereotu ve biberiyeyi ince ince kıyın. Ekmekleri toz makinesinde veya ekmek kızartma makinesinde kızartın. Ekmekler sıcakken krem peyniri sürün, üstüne mantarları yerleştirin. Dereotu ve biberiyeyi de üstüne serpiştirin. İşte bu kadar basit, afiyet olsun!

  1. Yeşil Mercimek Salatası

Malzemeler: 1 su bardağı yeşil mercimek, 4 – 5 adet taze soğan, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, yarım su bardağı nar tanesi, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, bir tutam tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: Mercimekleri bol suyla yıkayın ve süzün. Ardından tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Haşlanan mercimeği süzün ve geniş bir kaseye alın. Kıyılmış soğan, dereotu ve maydanozu ekleyip karıştırın. Daha sonra zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Üstüne de nar tanelerini serpiştirdiğinizde tarifimiz hazır olacak!

  1. Kakaolu Yulaf Topları

Malzemeler: 7 adet hurma, 3 adet günkurusu kayısı, 2 çay bardağı yulaf kepeği, 1 adet küçük boy muz, 2 yemek kaşığı süt, 1 tatlı kaşığı kakao, 2 çay kaşığı tarçın, 4 yemek kaşığı kavrulmamış dövülmüş fındık.

Hazırlanışı: Hurmalar çok kuruysa bir kaseye alın ve üzerine sıcak su ekleyin. 5 – 6 dakika beklettikten sonra çıkartın. Yumuşayan hurmaların çekirdeklerini çıkartın, günkurusu kayısıları ufak ufak doğrayın. Hurma, kayısı, muz ve sütü rondodan geçirin. Ardından yulaf kepeği, kakao ve tarçını ekleyip karışımı birkaç kez daha rondodan geçirin. Son olarak içine fındıkları ekleyip kaşıkla karıştırın. Elinizi hafifçe ıslattıktan sonra karışımdan ufak parçalar alarak yuvarlayın. Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra buzdolabına dinlenmeye alın. Birkaç saat beklettikten sonra yulaf toplarımız afiyetle yenmeye hazır olacak!

Çocuklara El Yıkama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?