Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Olmalı

Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Olmalı? En İyi Biberon Temizlik Yöntemleri

Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Olmalı? En İyi Biberon Temizlik Yöntemleri

Her ebeveynin en büyük arzusu, bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesidir. Bunu desteklemek için ise rutin doktor kontrollerini aksatmayız, ona hijyenik bir yaşam alanı sunarız ve en önemlisi de sağlıklı beslenmesine dikkat ederiz. Ancak beslenmesi kadar biberon gibi beslendiği araçların temizliği de oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki emzik ve biberonlardaki mama kalıntıları, bakterilerin üremesi için muazzam bir ortam yaratır. Bu da bebeğin bir sonraki beslenmesinde bu bakterilere maruz kalması ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ihtimalinin artması anlamına gelir. Peki, emzik ve biberon temizliği nasıl olmalı?

Ön Hazırlık Aşaması

Kullanılan biberonun temizliğine geçmeden önce bir ön temizlik yapılmalıdır. Bu aşamada, biberonun içindeki bütün süt veya mama kalıntısı dökülür. Ardından biberon sıcak suyla çalkalanır. Biberonun dibine ulaşmak zor olacağından mutlaka biberon fırçası kullanmak gerekir. İyice fırçalanan biberon tekrar sıcak suyla çalkalanır ve asıl temizlik için hazır hale getirilmiş olur.

1. Metot

Bebeğinizin emzik ve biberonlarını steril hâle getirmek için başvurabileceğiniz ilk yöntem, kaynatmadır. Kaynatma yöntemi, ilk defa kullanılacak olan tüm emzik ve biberonlar için önerilse de ilerleyen dönemlerde de ara sıra uygulanabilmektedir.

Bunun için tüm biberon malzemelerinin rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencere gerekiyor. Ön temizlik yapıldıktan sonra biberon parçalarına ayrılıyor ve tencereye yerleştiriliyor. Ardından, yaklaşık olarak 5 – 6 dakika suda kaynatılıyor ve tüm bakterilerden arınması sağlanıyor. Kaynatma işlemi bittikten sonra maşa yardımıyla parçaları temiz bir havlunun üzerine alıp kurumaya bırakabilirsiniz.

Bu yöntemi ilk defa kullanacağınız biberon ve emzikleri steril etmek için uygulayabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde de ara sıra uygulamanızda bir sakınca yok. Ancak rutin temizlik yöntemi olarak kullanmak, biberon ve emziklerin yıpranmasına neden olabilir.

Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Olmalı

2. Metot

Biberon ve emzik temizliği için uygulanabilecek bir diğer yöntem de buhar makinesi kullanımıdır. Biberon sterilizatörü olarak da bilinen bu cihazlar elektrikle çalışır ve yüksek ısıda buhar vererek hijyen sağlarlar. Bu sayede biberondaki tüm bakterilerin kırılmasına yardımcı olurlar. Üstelik yeni bakterilerin oluşmasını da önlerler. Piyasadaki bazı biberon sterilizatörlerinin göğüs pompası temizleme ve buharda pişirme özelliği mevcuttur. Eğer buhar makinesi satın alacaksınız, bu özelliklere sahip olan ürünleri tercih edebilirsiniz. Ancak bu cihazlar etkin bir temizlik sağlasa da maliyet açısından aileleri zorladığından çok fazla tercih edilmiyor.

3. Metot

Ailelerin biberon ve emzik temizliği için en çok tercih ettiği yöntem ise elde veya makinede yıkamadır. Bu yöntem hem zaman hem de maliyet açısından oldukça avantajlıdır.

Etkin bir temizlik için bulaşıklar ister makinede ister elde yıkansın, önce yukarıda bahsettiğimiz ön temizlik aşamaları uygulanmalıdır. Bu yöntemde mutlaka biberon fırçası kullanılmalı ve sıcak su tercih edilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise kullanılacak olan deterjandır. Her deterjan bebeklerin bulaşıklarını temizlemek için kullanılamaz. Tercih edilecek olan ürün tıpkı Minoris Baby Organik Biberon Temizleyici gibi mutlaka organik olmalı, kalıntı bırakmamalı, SLS ve paraben gibi kimyasal içermemeli, kokusuz olmalı ve en önemlisi de kurumuş lekelerde bile etkili olabilmelidir. Bebeğin güvenliğini sağlayacak bu özelliklerin dışında, ürünün aile ekonomisine zarar vermeyecek fiyatta olması da önemlidir. Minoris Baby Organik Biberon Temizleyici, hem fiyatı hem de 200 yıkamaya kadar kullanılabilir olmasıyla, aileleri ekonomik anlamda desteklemektedir.

Bebeklere Katı Yiyecek Ne Zaman Verilebilir?

Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Olmalı

Emzikleri İçin de Aynı Yöntemleri Kullanabilirsiniz

Bebek bakımı ile ilgili en tartışmalı konulardan biri de emzik kullanımıdır. Bebeklere emzik vermenin faydası olduğu kadar göz ardı edilmemesi gereken zararları da bulunuyor. Örneğin prematüre bebeklerin emme refleksini güçlendiren emzik, aynı zamanda huzursuz bebeklerin sakinleşmesine de yardımcı oluyor. Fakat bazı uzmanlar emziğin ağız ve çene sağlığını olumsuz etkileyebildiğini belirtiyor. Bu nedenle emziğin doktor önerisiyle kullanılması tavsiye ediliyor.

Bebeği emzik kullanan aileler emziğin temizliği için yukarıdaki yöntemleri tercih edebilirler. Zira emziğin ucunu suya batırıp çıkarmak yeteri kadar temizlik sağlamamaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken tek unsur, ürünün yıkama talimatlarına uygun olan metodu seçmeniz gerektiğidir.

Emzik ve Biberon Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Bebeğin gün içinde kullandığı tüm emzik ve biberonlar her beslenme sonrası yıkanmalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mama veya süt kalıntısı beklediği takdirde biberonda bakteriler çoğalır. Bu da ishal ve pek çok mide problemine zemin hazırlar. Dolayısıyla çocuk bakımı konusunda biberon ve emzik temizliğinin bir önlem değil, çocuğun hasta olmaması için bir gereklilik olduğu söylenebilir. Bu noktada, bebeğin birden fazla emziğe ve biberona sahip olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Bebek bulaşıkları nasıl yıkanmalı?