Çocuğunuz İçin Yaratıcı, Eğitici ve Eğlenceli 2-4 Yaş Oyunları

Çocuğunuz İçin Yaratıcı, Eğitici ve Eğlenceli 2-4 Yaş Oyunları

Yaşamımızın ilk 6 yılı; fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak muazzam bir hızla geliştiğimiz en verimli dönemimizi oluşturuyor. Hayatımızın bir daha hiçbir döneminde bu kadar hızlı öğrenme ve algılama kapasitesine sahip olamayacağımız düşünüldüğünde, ilk 6 senenin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği kaçınılmaz oluyor ki, burada devreye eğitici oyuncaklar ve oyunlar devreye giriyor.

Bebeklerin zeka gelişimini ve motor becerilerini geliştiren en iyi araçlar, kesinlikle eğitici oyunlardır. Sadece zihinsel gelişimleri için değil, aynı zamanda enerjilerini dışarı atabilmeleri için de en büyük yardımcıları oyunlar oluyor. Buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, bebeğinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecek 2-4 yaş oyunlarına yer verdik.

Hadi bakalım, şimdi aşağıdaki oyunlardan bebeğinizin yaşına uygun oyunu seçin ve hemen oynamaya başlayın!

blank

2 Yaş Oyunları

Oyuncak Saklama

Çocuğunuzun en sevdiği oyuncağı evinizin bir odasında saklayın ve daha sonra çocuğunuzdan o oyuncağı bulmasını isteyin. Eğer zorlanıyorsa birkaç ipucu verebilirsiniz. Oyuncağı bulmaya çalışırken de çeşitli yönlendirmeler yaparak bazı kavramları öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; ‘Koltuğun altında değilmiş.’ veya ‘Sehpanın üzerinde yokmuş.’ gibi cümleler ile var-yok-üst-alt gibi kavramları daha kolay öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Oyuncak saklama oyunu sayesinde bebeğiniz, oyuncağı nereye saklamış olabileceğinizi tahmine etmeye çalışırken mantıksal bir sıra ile evi araştırır. Böylece mantıksal becerileri, hafızası ve kelime dağarcığı güçlenir.

Farklı Olanı Bulma

Bu oyunda evdeki nesneleri kullanabileceğiniz gibi oyun kartlarından veya resimlerden de faydalanabilirsiniz. İlk olarak çocuğunuza ikisi aynı biri farklı olan toplam üç nesneyi gösterin ve farklı olanı seçmesini isteyin. Örneğin ilk etapta iki tane muz ve bir parça çikolata kullanabilirsiniz. Eğer kolayca ayırt edebiliyorsa, oyunun zorluğunu kademeli olarak arttırabilirsiniz.

Farklı olanı bulma oyunu ile bebeğiniz ‘benzer’ ve ‘farklı’ kavramlarını çok kolay öğrenirken, bilmediği nesneleri de tanıma şansı yakalar.

Oyun Hamuru

Çocuğunuzdan hayvanların veya çiçeklerin oyun hamuru ile şeklini yapmasını isteyin. Evinizdeki herhangi bir nesnenin şeklini yapması için de onu cesaretlendirebilirsiniz. Yaptığı şekil nasıl olursa olsun bebeğinizi övün ve başarısını takdir edin.

2 yaş oyunları arasında en sevilen aktivitelerden biri olan oyun hamuru, bebeğinizin el kaslarını ve tendonlarını güçlendirir. Bu da ince motor becerilerinin gelişmesini sağlar. Bununda yanında oyun hamurları bebeğinizin yaratıcılığını besler ve hayal gücünün gelişmesine yardımcı olur.

blank

Hayvanları Tanıma Oyunu

Çocuğunuzun oyuncak hayvanlarının hepsini bir torbaya toplayın. Sonra bebeğinizden torbanın içinden bir oyuncak seçmesini isteyin. Torbadan çıkarttığı hayvanın adını ve sesini birlikte taklit edin.

Hayvanları tanıma oyunu, çocuğunuzun görsel ve işitsel zekâsının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca bu oyun sayesinde, çocuğunuzun taklit ederek öğrenme kabiliyeti de gelişir.

3 Yaş Oyunları

Gözü Kapalı Nesne Tanıma

Farklı geniş kutulara, değişik dokulara sahip 4 – 5 tane çocuğunuzun bildiği nesne yerleştirin. Sonra çocuğunuzun gözünü bir bant veya bez yardımıyla kapatın ve kutunun içinden bir nesne seçmesini isteyin. Daha sonra seçtiği nesnenin ne olduğunu tahmin etmesini rica edin.

Nesne tanıma oyunu, hem çocuğunuzun dokunma duyusunu geliştirir hem de görsel hafızasını güçlendirir.

Bilgi Yarışması

Çocuğunuza, cevabını bildiği veya biraz düşünerek doğru cevabı bulabileceği basit sorular sorun. Örneğin; köpekler nasıl ses çıkarır, çilek ne renktir gibi… Bu oyun sayesinde çocuğunuz öğrendiklerini pekiştirecek ve hafızası güçlenecektir.

Gruplandırma Oyunu

Denizde çalışan ve denizde çalışmayan araçlar olmak üzere iki adet grup oluşturun. Denizde çalışan araçlara bir tekne resmi, denizde çalışmayan araçlara ise uçak fotoğrafı ekleyin. Şimdi aynı gruplandırmayı diğer araçlar ile çocuğunuzdan yapmasını isteyin.

Gruplandırma oyunu, çocuğunuzun yeni kavramları ve nesneleri öğrenmesini sağlar, zihinsel becerilerini arttırır ve hafızasının güçlenmesine yardımcı olur.

Evcilik Oyunu

Evcilik, hemen hemen bütün çocukların keyif alarak oynadığı bir oyundur. İster hayvan olsun, ister masal kahramanı isterse insan… Bu oyunda çocuklar genellikle farklı bir karaktere bürünürler. O karakterin gerektirdiği gibi davranırlar, seslerini değiştirirler ve hatta o karakter gibi giyinmek isterler. Bu da çocuğun zeka gelişimini ve duygusal becerilerini arttırırken, ruhsal anlamda rahatlamasına ve farklı kişilerle empati kurabilmesine olanak tanır.

4 Yaş Oyunları

Yapboz

Yapbozlar, çocukların bilişsel ve motor gelişimlerine destek olan en önemli oyunlardan biridir. Aynı zamanda çocukların problem çözme yeteneğinin gelişmesine ve el-göz koordinasyonunun güçlenmesine yardımcı olur. Burada dikkat etmeniz nokta; çocuğunuzun yaşına uygun yapboz seçmeniz gerektiğidir. Çünkü çocuğunuz, başladığı yapbozu bitirebildiğinde özgüveni gelişir ve daha çok keyif alır. Eğer zorluk seviyesi fazla olursa, oyuna devam etmek istemeyecektir.

blank

Sıcak – Soğuk Oyunu

Evde çocuklarla oynanabilecek en keyifli oyunlardan biri sıcak-soğuk oyunudur. Öncelikle, çocuğunuzu bulunduğunuz odadan çıkartın ve kolay bir yere oyuncağını saklayın. Sonrasında çocuğunuzu odaya çağırın ve oyuncağı bulmasını söyleyin. Oyuncağa yaklaştıkça sıcak, oyuncaktan uzaklaştıkça soğuk diyerek onu yönlendirin.

Sıcak soğuk oyunu, çocuğunuzun neden-sonuç ilişkisi kurmayı kolayca öğrenmesini sağlar. Ayrıca oyuncağı bulan bebeğiniz başarı duygusunu tadar ve özgüveni yükselir.

Hikâye Oluşturma Oyunu

4 yaş oyunları arasında belki de en eğitici oyun, hikâye oluşturmadır. Elinize bir kitap alın ve okumaya başlayın. Biraz okuduktan sonra bekleyin ve hikâyeyi çocuğunuzun tamamlamasını isteyin.

Hikâye oluşturma oyunu, çocuğunuzun yaratıcılığının en hayal gücünün gelişmesi için mükemmel bir oyundur.

blank

Boyama

Boyama, neredeyse her yaş grubundaki çocukların keyifle yaptığı aktivitelerden biridir. Burada önemli olan, boyama kitabının ve diğer materyallerin çocuğun yaşına uygun seçilmesidir. Sadece boyama kitabı değil, çocuğunuzla birlikte sahilden topladığınız taşları veya eskidiğini düşündüğünüz bir ev eşyasını da boyayabilirsiniz.