Çocuklarda Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Çocuklarda Güneş Yanığına Dikkat! Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Güneş Yanığı: Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte dışarıda geçirilen vakit daha da artıyor. Bu da D vitamini almak açısından önemli bir fırsat yaratıyor. Ancak doğru saatlerde çıkılmadığında güneş ışınlarının faydadan çok zararı oluyor. Uzun dönem etkilerinde kanser riski bulunurken, kısa vadede cilt yanıkları görülebiliyor. Hele ki bebekler ve çocuklar daha hassas bir tene sahip olduklarından, güneş yanığı en çok da onları etkiliyor. Peki güneş yanığı nasıl önlenir, çocuklarda güneş yanığına ne iyi gelir? Detaylar makalemizde…

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş; dünyanın ısı, ışık, enerji ve yaşam kaynağıdır. İnsan sağlığı için en önemli faydası ise D vitamini sentezlenmesine yardımcı olmasıdır. Fakat bilinçsiz bir şekilde güneş ışığına maruz kalmak başta kahverengi lekelenme, alerji ve daha birçok hastalığı tetikler. Uzun vadede ise deri kanseri ve erken yaşlanma gibi çok ciddi riskler doğurur.

Uzun süre güneş ışığına maruz kalmanın en sık karşılaşılan sonucu ise güneş yanığıdır. Güneş yanığı; güneş ışığına bağlı gelişen deri rahatsızlığı şeklinde tanımlanabilir. Uzun süre korunmasız bir şekilde güneş ışığına maruz kalındığında deride önce kızarıklık ve hassasiyet gelişir. İleri derece vakalarda ise içi su dolu kabarcıklar görülür. Çocuklar, bebekler ve açık tenli kişiler, güneş ışığına karşı daha hassastır ve risk grubundadır.

Güneş Yanığı Belirtileri

Güneş yanığının en tipik belirtisi, her harekette acı hissi veren kızarmış bir cilttir. Buna ek olarak deride hafif şişlik ve kaşıntı da görülebilir. Güneş yanığı olan kişilerin cildi her zamankinden daha sıcak ve gergin olur. Çok ciddi yanıklarda ise için su dolu kabarcıklar oluşur. Bir süre sonra da deride soyulmalar görülür. Bunlara ek olarak yaş, deri cinsi ve güneşte kalma süresine bağlı olarak aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir;

  • Halsizlik, huzursuzluk,
  • Ciltte sertleşme, ödem,
  • Hızlı nefes alma,
  • Yüksek ateş,
  • Üşüme,
  • Baş ağrısı,
  • Mide bulantısı.

Bebeğinizi güneşten korumanız için 4 önemli neden!

Çocuklarda Güneş Yanığı Nasıl Geçer

Bebeklerde Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Bebeklerin ve çocukların cildi, yaşamın ilk yıllarında oldukça incedir. Bu durum da yanık oluşma riskini epey yükseltmektedir. Peki, böyle bir durumla karşılaşıldığında neler yapılmalıdır? Bebeklerde güneş yanığına ne iyi gelir? Eğer bebek ikinci veya üçüncü derece yanık olduysa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Hafif yanıklarda ise aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.

  • Öncelikle bebeğin sıvı alımı arttırılmalı, bol bol emzirilmeli veya su içirilmelidir.
  • Bebek serin bir ortamda tutulmalıdır.
  • Ilık bir banyo ile bebek rahatlatılmalıdır.
  • Soğuk suyla ıslatılan bezler yanık oluşan bölgelere 10 – 15 dakika tutulabilir ve bu uygulama günde 3 – 4 kere yapılabilir.
  • Cilt gerileceği için doktorun önereceği su bazlı nemlendirici kremler uygulanabilir.
  • Eğer bebeğin ağrısı varsa, takibini yapan doktora gidilmelidir. Reçete edeceği ağrı kesici şuruplar ile bebek kendisini daha iyi hissedecektir.
  • Bol, pamuklu, ince ve açık renkli kıyafetler giydirmeye dikkat edilmeli, iyileşene kadar güneşe çıkarılmamalıdır.
  • Eğer yanık bölgesinde su dolu kabarcıklar varsa mutlaka hastaneye gidilmelidir. Çünkü böylesi bir durumda enfeksiyon gelişebilir ve bebeğin antibiyotikli kremler kullanması gerekebilir.
  • Ateş, bulantı, kusma, uyku hali, titreme ve baş ağrısı gibi bulgular varsa yine vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.

Neler Yapmamalısınız?

  • Güneş yanığına ilk müdahale çok önemlidir, çünkü ilk aşamada yanlış yapılan uygulamalar faydadan çok zarar getirebilir. Örneğin; halk arasında en sık yapılan yanlış, yanık olan bölgeye yoğurt sürmektir. Halbuki bu durum bakterilerin üremesini kolaylaştırır ve enfeksiyon riskini yükseltir.
  • Vazelin gibi ısıyı içeri hapsedip yanığı daha da ağırlaştıran kremler kesinlikle kullanılmamalıdır. Hafif vakalarda doktorun önereceği nemlendirici kremleri kullanmak yeterlidir.

Alkol içeren antiseptik solüsyonlar ise deride tahriş ve alerji yapabileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır.

Çocuklarda Güneş Yanığı Nasıl Geçer

Bebekleri Güneş Yanığından Korumak İçin Öneriler

Doğru önlemler alındığı takdirde güneş yanığı önlenebilir bir durumdur. İşte, bebekleri ve çocukları güneş yanığından koruyabilmek için yaz aylarında alabileceğiniz önlemler…

  • Ailelerin yaz aylarında güneşin dik açıyla geldiği saatlerde bebeklerini dışarıya çıkarmamaları önemlidir. En riskli saatlerin 10:00 – 16:00 arası olduğu bilinmelidir.
  • Bununla birlikte mutlaka geniş siperlikli şapka ve güneş kremi gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Özellikle küçük bebekler için organik güneş kremi tercih edilmelidir.
  • Dışarıda vakit geçirilecekse bebeğin doğrudan güneş ışığına maruz kalması önlenmeli, şemsiye veya ağaç altı gibi gölge yerlerde bulunması sağlanmalıdır. Ancak gölge dahi yanık oluşabileceği unutulmamalıdır.
  • Deniz ve kumdan yansıyan ışınların güneş yanıklarına sebep olabileceği bilinmelidir. Bu nedenle deniz kenarında bebeğin saatlerce oynamasına izin verilmemelidir.
  • Özellikle kavurucu sıcaklarda bebeği bol bol emzirmeli, ek gıdaya geçtiyse su içirilmeli ve böylece sıvı kaybı önlenmelidir.

Bebeklerde Güneş Kremi Kullanımı

Bebekleri güneş yanıklarından korunmanın en etkili yolu, güneş kremi kullanmaktadır. 1 yaş altı ve çok açık tenli bebekler için 50 faktörlü kremler tercih etmek gerekir. Daha büyük çocuklar için ise 30 faktörlü kremler yeterlidir. Krem, güneşe çıkılmadan 15 – 20 dakika önce sürülmelidir. Eğer güneş altında uzun süre geçirilecekse, her 3 saatte bir kremin yenilenmesi gerekir. Deniz kenarında kullanılacaksa suya dayanıklı ürünler seçilmelidir.

Fakat güneş kremi seçerken çok dikkatli davranılmalı ve içeriği mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü bazı kremlerin içindeki kimyasal maddeler, bebeklerde kolayca alerji gelişmesine sebep olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için de Minoris Baby Organik Güneş Kremi gibi doğal içeriğe sahip ürünlerin tercih edilmesi gerekir.

Güneş koruyucu seçerken dikkat edilmesi gereken her şey!