Çocuklarda ve Bebeklerde Yara İzleri

Çocuk ve bebeklerde çeşitli sebeplerden dolayı yara izleri oluşabilmektedir. Özellikle çocuk yara izi denilince akla ilk gelen durumlar; suçiçeği, hafif yanıklar, sıyrıklar, isilik, düşmeye veya darbeye bağlı çizikler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bebeklerin ve çocukların yaşamlarının bir parçası olan ve her çocukta ya da bebekte mutlaka görülen bu yaraların tedavisinde bazı noktalara dikkat edilmelidir. Eğer çocuğunuzda veya bebeğinizin hassas cildinde meydana gelen yara izlerinin kalıcı olmasından dolayı endişe duyuyorsanız, uzmanların tavsiye ettiği yöntemleri uygulayarak etkili sonuçlara ve çözümlere ulaşabilirsiniz.

Çocuklar düşe kalka yürümeyi öğrendiği için bebeklerde de çeşitli sebeplerden dolayı yara izleri görülebilmektedir. Yürümeyi öğrendikleri zaman çocuklara göz kulak olmak ve onların hareketlerini yakından incelemek, hafif yaralanmalara sebebiyet verebilecek kazaları önleme konusunda da önemlidir. Bebeklerde özellikle emekleme ve yürümeyi öğrenme döneminde anneden ayrı hareket etme hevesi baş göstermektedir. Bu tür durumlarda anne ve babalara bazı sorumluluklar düşmektedir.

Çocuklarda Düşmeye Bağlı Yara İzleri

Evde bebek veya çocuk olduğunda mobilya seçiminde de bazı önemli konulara dikkat edilmelidir. Örneğin sehpaların sivri köşeleri için koruyucu materyaller, dolap kapakları için kilitler, piriz kapaklarına koruyucular kullanmak önemlidir. Bu sayede ev çocuklar için güvenli ve daha az riskli hale gelecektir. Ancak dışarıda çocukların güvenliğini ve yaralanmamasını sağlamak için yapacak fazla bir şey yoktur. Çocuklarda düşme izleri özellikle, diz dirsek ve ellerde en çok görülen yara izleridir.

Tüm önlemlere rağmen çocukların dışarıda koşuşturma yaşarken düşme, sıyrık veya yaralanma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu tür kazalarda anne ve babaya düşen görev ilk olarak sakin olmaları ve panik yapmamalarıdır. Soğuk kanlı kalırsanız, çocuğunuzun korkusunu da hafifletip acısını dindirebilirsiniz. Düşme ve çarpmalarda en çok çocukların cildinde görülen travmalar bereler ve çürüklerdir. Soğuk kompres yani buz tedavisi uygulama yöntemi, düşme anından sonra çocukların duyduğu ağrıyı azaltıp çürük yarasını hafifletebilmektedir. Bunun dışında da çocuklarda sık meydana gelen yara izlerinin tedavi aşamaları bulunmaktadır.

Çocuklarda Yara İzi Tedavisi ve Bakımı

Çocukların yaralarının hızlı bir şekilde iyileşmesi ve enfeksiyon kapmaması için yaranın temiz tutulması önem taşımaktadır. Dışarıda oynarken düşen çocuklarda yara izi bakımı için evde bakım uygulaması yapılabilir. Ancak yara kapanmıyor ve kanama devam ediyorsa bu durumda doktora ya da acile başvurmakta fayda vardır. Evde yara temizliği yapmak için doktora danışmak da mümkündür.

Öte yandan çocukların yara izlerinde bakım yapmanın yanı sıra çocuğun hal ve hareketleri de dikkatli bir şekilde gözlemlenmelidir. Örneğin sert bir şekilde yüksekten düşen çocuklar bir süre gözlem altında tutulup rahat nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir. Özellikle kafaya gelen darbelerde çocuk birkaç saat gözlenmeli ve gözlerinde kayma ya da değişiklik olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bu tür kontroller, çocukta küçük izlerin ve yaralanmaların dışında ciddi bir travma yaşanıp yaşanmadığının tespit edilebilmesi açısından önemlidir. Örneğin çocukta darbeden sonra bayılma, kusma ve ya kasılma gibi şikayetler görülmesi halinde derhal doktor müdahalesine başvurulması çok önemlidir.

Çocuklarda Yara İzi Nasıl İyileşir?

Bu tür ciddi problemlerin dışında çocukların yara izleri genellikle geçici sıyrık ve çiziklerden oluşmaktadır. Tıbbi yardım gerektiren yaralar varsa, bu durumda mutlaka öncelikli olarak doktora başvurmak önemlidir. Bu yara türleri; durmadan kanayan, büyük ve derin yaralardır. Bu yaralara baskı uygulayarak kanamanın durmasını sağladıktan sonra yarayı varsa kir ve yabancı cisimlerden arındırın. Bu süre zarfında çocuklarda yara nasıl geçirilir sorusunun yanıtını arayanlar için yara izlerini asgari düzeye indirebilmek adına şu uygulamalara başvurulmalıdır:

  • Yara izi iyileşirken üzerini örtülü tutun ve bu sayede hızlı deri oluşumunu destekleyebilirsiniz.
  • İyileşme süresi boyunca çocuğun yaralı bölgesini hareket ettirmemesini ve yaranın daha fazla hasar görmemesini sağlamanız gerekir.
  • Çocuğun yeteri miktarda beslenmesini, vitamin, mineral ve faydalı yiyeceklerle zengin besin kaynaklarını tüketmesini sağlayın.
  • Yaranın iyileşmesi için kullanılan merhem ve bakım ürünlerini kullanım talimatlarına uygun bir şekilde yara bölgesine uygulayın.
  • Bu süreçte çocuğunuza moral bakımından destek olarak sakin kalmasını sağlayarak kısa sürede çocuklarda yara izini tedavi edebilirsiniz.

Çocuklarda yara bölgesini yapışmaz bir bantla örterek bandaj yapmanız gerekebilir. Bandajı da her gün kirlendiğinde ya da ıslandığında yenisi ile değiştirmeyi unutmayın. Yara izleri nasıl geçer diye merak ediyorsanız, uygun merhemleri sürmeli ve yaranın temizliğini sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer yara bölgesinde kızarıklık veya farklı alerjik tepkiler görüyorsanız, bu durum yaranın enfeksiyon kaptığına işaret edebilir. Bu tür durumlarda en kısa sürede doktora danışmakta fayda vardır.

Bebeklerde Yara İzi Nasıl Geçer?

Bebeklerin hassas cildinde yara izlerinin oluşumu çok daha basittir. Ancak buna rağmen bebeklerde yara izi, yetişkin bir insanın cildine göre çok daha hızlı bir şekilde iyileşme özelliğine sahiptir. Yara izi iyileşme süreci, yaralanmanın derinliğine ve şekline göre değişiklik gösterebilmektedir:

  • Bebeklerde yara nasıl geçer sorusunun yanıtı için öncelikle görülen yaranın şekli ve derinliğine dikkat edilmelidir.
  • Yaralanmanın bakımına göre yara izi birkaç günden birkaç aya kadar sürebilir.
  • Hafif bir yaralanma varsa, bebeklerde cildin en üst tabakası bu hasardan olumsuz etkilenir.
  • Hasarlı cildi onarmak için yeni bir cilt tabasını oluşturmada yardımcı olan krem ve merhemler kullanılmalıdır.
  • Eğer yara daha derindeyse, cildin dermis adı verilen orta katmanına kadar yaralanmalar görülebilir.
  • Bu tür durumlarda kalıcı iz olmaması için öncelikle doktor muayenesine gitmekte fayda vardır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Yara İzini Azaltma Yöntemleri

Çocuklarda ve bebeklerde düşmeye ya da darbeye bağlı olarak oluşan yara izlerini azaltma yöntemlerinin başında kullanılan merhemler ve bandaj ürünleri gelmektedir. Çocuklarda yara olduğu anda öncelikle anne ve babaların telaşa kapılmaması ve sakinliğini koruması gerekmektedir. Bunun dışında yara izinin görünümünü en aza indirgemek ve hatta kısa sürede yok olmasını sağlamak için yapılması gereken basit adımlardan bazıları şunlardır:

  • Yara izi oluşmadan önce, bakteri ve mikropların cilde giriş yapmasını önlemek ve enfeksiyon kapmasını engellemek için yarayı temizleyin.
  • Yarayı dezenfekte ederken bebeğinizin elinde bir yara olması halinde bu temizlik işini sık sık yapmaya özen gösterin.
  • Yaranın yeniden kanamasını veya hasar görmesini engellemek için bandajla yarayı kapatın.
  • Yara bölgesinin üstünü kapadıktan sonra bebekler için kullanıma uygun onarıcı bakım kremleri ve merhemleri kullanın.
  • Yara bölgesini yumuşatmak ve iyileştirmeyi hızlandırmak için bu kremi daire şeklinde hareketlerle ve hafifçe masaj yaparak uygulayın.
  • Yara izine dışarıdan darbede bulunabilecek tüm kıyafetleri veya aksesuarları çıkarın.
  • Yaranın kabuk bağlamasından sonra bebeğin tırnaklarını keserek kabuğu yolmasını engelleyin.
  • Yara izinin doğrudan güneş ışığı almasını engelleyin.
  • Eski bir yara izi olan beyaz izleri gidermek için çocuğunuzun cildine uygun faktördeki güneş kemlerini kullanmayı unutmayın.

Yara izi kırmızı veya pembe renkteyse henüz iyileşmemiş olduğu için üzerini bandajla kapatmanızda fayda vardır.