Emziren Annelerde Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

Emziren Annelerde Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

Emziren Anneler İçin Göğüs Ağrısına İyi Gelecek Öneriler

Anneliğe adım atan kadınların ilk günlerde karşılaşabileceği sorunlardan biri de göğüs bölgesinde hissedilen ağrıdır.  Emzirme dönemindeki çoğu annenin yaşadığı bu problem, aslında büyük bir mutlulukla geçirilmesi gereken emzirme dönemini biraz keyifsiz hale getirebilir.

Hazırladığımız yazıda, emzirme döneminde göğüs ağrısı yaşayan anneler için bazı doğal önerileri listeledik. Ama öncesinde, bu dönemde oluşan ağrıların nedenine bakalım…

Emzirme Döneminde Göğüs Ağrısının Sebepleri

Emziren annelerin çoğunda görülen göğüs ağrısının temel nedeni göğüsleri yeterince boşaltamamaktan kaynaklanır. Bunun yanında;

  • Vücudunuzun emzirme sürecine adapte olması,
  • Süt kanallarınızın genişlemesi,
  • Süt kanallarınızın tıkanması,
  • Sütünüzün çok yoğun olması ve
  • Halk arasında pamukçuk olarak bilinen mantar enfeksiyonu da göğüs ağrısına neden olabilmektedir.

Emziren Anneler İçin Göğüs Ağrısına İyi Gelecek 7 Öneri

Emziren Annelerde Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Lahana Mucizesi ile Tanıştınız mı?

Emziren annelerin neredeyse tamamına yakını, emzirme sırasında veya sonrasında göğüslerinde ağrı hisseder. Aslında bu ağrının nedeni bellidir; her iki meme de yeterince boşaltılmazsa, biriken süt annenin göğüs bölgesinde ağrı ve şişliğe neden olur. Peki, yaşadığınız sorun için lahanadan faydalanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Yapmanız gerekenler çok basit; pek çok doktorun ve emzirme danışmanının emziren anneler için önerdiği lahanayı yapraklarına ayırın. Ardından 2 adet yaprağı soğuk su ile iyice yıkayın ve göğüslerinize yerleştirin. Yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra göğüslerinizin rahatladığını göreceksiniz.

  • Sık Emzirin

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, emziren annelerin göğüs ağrısı yaşamasının temel sebebi, göğüslerini yeterince boşaltamamasından kaynaklanır. Bu nedenle bebeğinizi ne kadar sık emzirirseniz, göğüs ağrısı yaşama ihtimaliniz o kadar azalır. Bebeğinizi emzirdikten sonra hala göğüslerinizde doluluk hissediyorsanız elektrikli veya manuel bir göğüs pompası ile sağım yapabilirsiniz. Ya da makine kullanmadan elinizle sağım yaparak göğsünüzü rahatlatabilirsiniz.

Süt kanallarınızı açmaya yardımcı olacak öneriler için buraya tıklayabilirsiniz!

  • Dar Kıyafetlerden Kaçının

Emzirme döneminde göğüsleriniz hassas olacağından, mümkün olduğunca dar kıyafetlerden kaçınmalısınız. Hatta günlük sutyenler yerine daha rahat ve sıkmayan yapıda üretilen emzirme sutyenlerini tercih etmelisiniz. Ayrıca bu dönemde göğüs bakımı ile ilgili biraz daha dikkatli olmalı, göğüslerinizi sürekli kuru tutmaya çalışmalısınız. Unutmamalısınız ki mantar enfeksiyonu nemli ortamlarda çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gelişir. Bu da göğüs ağrılarınızın şiddetini arttırabilir.

  • Sütünüzü Kendiniz İçin Kullanabilirsiniz

Anne sütü, içeriği sayesinde bebekler için tam bir mucizedir. Ancak yapılan son araştırmalar anne sütünün sadece bebekler için değil, anneler için de faydalı olduğu ortaya çıkardı. İçerdiği antikorlar sayesinde enfeksiyon hastalıklarından büyük ölçüde koruyan anne sütünü her emzirme sonrasında siz de göğsünüze birkaç damla sürüp biraz bekletebilirsiniz. Özellikle meme ucu çatlaklarından kaynaklanan ağrılarınız varsa bu yöntem kesinlikle göğüslerinizi rahatlatacaktır.

  • Masajla Rahatlayın

Emzirme döneminde oluşan ağrıları hafifletmenin bir diğer yolu da masaj yapmaktır. Masaj yapmak süt kanallarınızın açılmasını sağlayacaktır. Bu sayede tıkanıklık önlenerek süt akışını hızlandıracak ve tıkanmaya bağlı ağrıların oluşmasını önlemiş olacaksınız. Peki, masajı nasıl yapmalısınız?

Emziren Annelerde Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

Göğsünüzü, bir eliniz altta diğeri üstte olacak şekilde her iki elinizle de kavrayın. Göğüs tabanından, yani göğüs kafesinize yakın olan yerden başlayıp göğüs ucunuza doğru ellerinizi yavaşça ilerletin. Bu hareketi birkaç kere yaptıktan sonra parmak uçlarınızla göğsünüzün çeşitli bölgelerine dairesel hareketler yaparak masajı tamamlayabilirsiniz.

Masajı emzirmeye başlamadan önce yapmanız, bebeğiniz için daha verimli bir emzirme seansı sağlayacaktır.

  • Ilık Duş Alın, Soğuk Kompres Uygulayın

Göğsünüze ara ara soğuk kompresler yapmanız, hissettiğiniz ağrıyı büyük ölçüde azaltır. Bunun için buz torbasından faydalanabilirsiniz. Aynı şekilde ılık duş da yaşadığınız ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

  • Bol Sıvı Tüketin

Sağlıkla ilgili yaşanan neredeyse her problemin tedavisinde suyun önemi yadsınamaz… Aynı şekilde emzirme döneminde de bol sıvı tüketmek, sütün göğüs kanalından daha hızlı ilerlemesini sağlayarak göğüs ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Üstelik su tüketmek, anne sütü üretimine de yardımcı olduğundan, emziren annelerin günde en az 8 bardak su içmesi önerilmektedir.

Meme Enfeksiyonuna Dikkat!

Meme ağrısı emzirme döneminde sık yaşanılan bir durumdur. Ancak göğüs enfeksiyonu belirtileri arasında meme ağrısı da olduğundan, bu ağrıya yüksek ateş, göğüs bölgesinde kızarıklık ve şişlik gibi şikâyetlerde ekleniyorsa mutlaka uzman bir hekime muayene olunmalıdır.

Göğüs enfeksiyonu hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!