Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler

Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler

Hamileliğiniz boyunca kavuşmayı beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı! Şimdi sırada, bir yaşam mucizesi olan anne sütünden, onu yeteri kadar şifâlandırmak var… Anne sütü, doğumdan sonraki ilk 6 ay bebeğiniz için en temel ve sağlıklı besindir. Bebeğinizin ihtiyacı olan protein, vitamin, mineral ve yağlardan zengindir. Aynı zamanda sindirilmesi en kolay besin olduğundan, bebeğinizin gaz ve kabızlık gibi sorunlarla karşılaşmasını da büyük ölçüde azaltır.

blank

Bu dönemde, tıpkı hamilelik sürecinde olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenmeye gayret etmelisiniz. Çünkü eğer tüm besin gruplarından yeteri kadar tüketmezseniz, vücudunuz kendi deposundan enerji harcamaya başlar. Bu da sizin sağlığınızı tehlikeye atar. Dolayısıyla, hem bebeğinizin hem de kendi vücudunuzun ihtiyacını karşılayacak bir beslenme programına uymanız gerekir.

Anne sütünün her bir damlası özel ve değerlidir. Ancak öyle besinler var ki, bu dönemde tüketerek hem sütünüzün içeriğini zenginleştirebilir hem de miktarını büyük ölçüde arttırabilirsiniz. İşte, beslenme uzmanlarının emziren anneler için önerdiği o mucizevi besinler…

1)Yaşam İksiri: Su

Emziren anneler için süt üretimini arttıran belki de en önemli faktör, gün içinde yeterli sıvı alımıdır. Bunu da günde 8 – 12 bardak su içerek sağlamanız mümkün. Eğer su içmekte zorlanıyorsanız, mevsim meyveleriyle suyunuzu lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca suya ek olarak evde sıkacağınız taze meyve suları, şekersiz kompostolar ve doktorunuzun önerdiği bitki çayları ile sıvı alımını arttırabilirsiniz. Bizden size bir tavsiye; kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak için her emzirme sırasında 1 bardak su içmeye dikkat edin.

blank

2) Kalsiyum İhtiyacınızı Süt ve Ayran ile Karşılayabilirsiniz

Emzirme döneminde sıvı alımını arttırmanın bir diğer yolu da süt ürünlerinden geçiyor. Kalsiyum ve protein açısından zengin olan süt ve ayran gibi içecekler tüketerek hem kendinizin hem de bebeğinizin ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri en sağlıklı yoldan almış olursunuz. Eğer sade süt içmek gaz problemine neden oluyorsa, bir süre sütlü veya yoğurtlu çorbalar tüketebilirsiniz.

3)En Sağlıklı Protein: Yumurta

Yumurtanın faydaları, emzirme döneminde daha da önemli bir hâl alıyor. Çünkü yumurta; protein, folat, A, B, D ve E vitamini ile vücuda dışarıdan alınması gereken amino asitleri yeterli miktarda bulunduruyor. Bu da bebeğinizin hem zihinsel hem de bedensel gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

4)  Beyin Gelişimi İçin Balık Şart

Hem emziren annelerin folik asit ve omega ihtiyacının karşılanması hem de anne sütü ile beslenen bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için haftada 2 kere balık tüketilmesi gerekir. Somon, bu dönemde tercih edebileceğiniz en sağlıklı balıklardan biridir. Omega 3 yağ asitleri ve protein açısından en zengin balıkların başında gelir. Ayrıca hemen hemen bütün B grubu vitaminlerini içinde barındırır. Balık tüketiminde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, balığın ağır metaller içermemesidir. Örneğin; kılıç balığı cıva oranı yüksek bir balıktır ve emzirme dönemi ile hamilelik sürecinde yenilmesi kesinlikle önerilmez. Civanın, özellikle bebeklerin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verdiği bilinmektedir.

blank

5)Emzirme Döneminde İyot İhtiyacı Artıyor

Gebelik ve emzirme döneminde kadınların iyot ihtiyacı artar. Bunda; anne karnındaki bebeğin iyot ihtiyacının karşılanması ve anne sütü üretimi etkilidir. Dolayısıyla bu dönemde vücuttan eksilen iyot kaybını göz önüne alarak beslenmeye çalışmalısınız. Dünya Sağlık Örgütü, hamile veya emziren kadınların günlük 250 mcg iyot almasını önermektedir. Yemeklerinizde iyotlu tuz kullanarak veya balık tüketerek iyot ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

6)Yağlı Tohumları Ara Öğününüze Mutlaka Ekleyin

Badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, emziren annelerin günlük öğünlerinde yer alması gereken besinlerin başında geliyor. Bu tohumların içinde bulunan bazı aminoasitler, süt üretimi için gerekli olan seratoninin yapısına katılarak süt miktarını ve kalitesini doğrudan etkiliyor. Yüksek kalorili oldukları için gün içinde, bir ara öğününüzde 4-5 adet tam ceviz veya dengi diğer yağlı tohumlardan tüketmeniz yeterli olacaktır.

7)Rezene Çayı ile Sütünüzü Arttırabilirsiniz

Yapılan çalışmalar, rezenenin anne sütü salınımı için gerekli olan prolaktin ve östrojen hormonlarının üretilmesine yardımcı olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Siz de gün içinde 1-2 fincan doğal rezene çayı içerek, hem sütünüzün artmasını sağlayabilir hem de sakinleştirici etkisinden faydalanabilirsiniz.

8) Folik Asit İhtiyacınızı Yeşil Yapraklı Sebzelerden Karşılayın

Ispanak ve kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, başta folik asit olmak üzere demir, kalsiyum ve A vitamini açısından oldukça zengindir. Bu da hem bebeğin hem annenin vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması anlamına gelir. Bununla beraber içerdikleri fitoöstrojenler sayesinde anne sütünün artmasına olumlu etkide bulunurlar. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri gün içinde salatalarınıza ekleyerek veya sebze yemeği olarak tüketebilirsiniz.

blank

9)Yulaf ile Demir Eksikliği Riskini Azaltın

Son dönemlerde yapılan çoğu araştırma, annedeki demir eksikliğinin süt üretimini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Yulaf ise demir açısından oldukça zengindir. Ayrıca sütün kanallardan ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyardığından, emziren annelerin günde 1 porsiyon yulaf tüketmesi öneriliyor.