Emziren Her Annenin Bilmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Emziren Her Annenin Bilmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Emziren Her Annenin Bilmesi Gereken 5 Önemli Nokta!

Emzirmek, hem anne hem de bebek için mucizevi bir süreçtir. Bebeğin ruhsal ve fiziksel gelişimine destek olurken, annenin de doğumdan sonra daha hızlı toparlanmasına ve mutluluk hormonu salgılamasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda emzirmek, anne ile bebek arasındaki sevgi bağının gelişmesinde çok önemli rol oynuyor.

Hal böyleyken, doğumdan sonra mümkün olan en kısa sürede emzirmeye başlamak ve bebeği anne sütü mucizesiyle tanıştırmak gerekiyor. Ancak bu sürecin sağlıklı bir şekilde başlatılması ve devam ettirilebilmesi için, annelerin bilmesi gereken önemli detaylar bulunuyor. İşte, emziren her anneye rehber olacak o bilgiler…

  • Artık Yalnızca Kendiniz İçin Beslenmiyorsunuz

Emzirme döneminde annenin nasıl beslendiği, bebeğin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Zira annenin salgıladığı süt,  vücudundaki depoların ve tükettiği besinlerin bir ürünüdür. Haliyle emziren bir annenin beslenme programı tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde içermeli, vitamin ve mineral yönünden zengin olmalıdır.

Öğünlerinden meyveyi, sebzeyi, süt ve süt ürünlerini, proteini ve tahıl grubunu eksik etmeyen anneler, hem kendisinin hem de bebeğinin ihtiyacını karşılayacaktır. Sanılanın aksine şerbetli gıdalar ise sütü artırmıyor, yalnızca anneye ekstra kalori olarak geri dönüyor. Bununla birlikte anne ve bebeğin sağlığı açısından emzirme döneminde zararlı maddeler kesinlikle hayattan çıkarılmalı, sigara ve alkol kullanımı gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

  • Gaz Yapan Yiyeceklere Dikkat!

Gaz, sindirimin doğal bir sonucudur. Yetişkinler bu doğal işleyişi tolere edebilirken, minik bebekler için durum pek de öyle değildir. Yenidoğan bebeklerin yaklaşık %30’unda görülen yoğun gaz problemi, onlar için ağrılı ve acı verici olabilmektedir. Peki, yenidoğan bebekler neden gaz problemi yaşar?

Gaz şikâyetinin birçok sebebi bulunuyor. İlk sebebi, elbette bebeklerin henüz gelişmeyen sindirim sistemleridir. İkincisi ise yanlış emzirme pozisyonuna bağlı olarak, emerken bebeğin çok fazla hava yutmasıdır. Bununla birlikte, annenin beslenme şekli de bebeğin gaz problemini tetikleyebilmektedir. Eğer anne bakliyat, brokoli, karnabahar, lahana ve inek sütü gibi gaz yapan yiyecekleri çokça tüketirse, bebeğinde yoğun gaz problemi görülebilmektedir. Bu nedenle emziren annelerin bu besinleri kontrollü tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.

blank

  • Meme Ucu Çatlaklarına Karşı Önlem Alın

Emziren çoğu annede karşılaşılan meme ucu çatlakları, genellikle emzirme sürecinin başında görülse de ilerleyen dönemlerde de oluşabilir. Memenin baş kısmında, enine çizgiler halinde veya aerola denilen kahverengi alanda oluşan bu çatlaklar, bazen o kadar acı verici bir hal alır ki annenin bebeği emzirmesine dahi engel olabilir. Bu nedenle meme ucu çatlaklarına karşı baştan önlem almak oldukça önemlidir. Bunun için hamileliğin 8. ayından itibaren göğüsleri emzirmeye hazırlamak gerekir. Bu dönemde zeytinyağı gibi doğal yağlar ile göğüslerin nemlenmesi sağlanabilir.

Doğumdan sonra ise en rahat emzirme pozisyonunu bulmak, meme ucu çatlaklarını önleme konusunda en önemli adımdır. Ayrıca bebeğin sadece meme ucunu değil, aerola ismi verilen kahverengi alanı ağzına alması sağlanmalıdır. Eğer göğüs ucu pedi kullanılıyorsa ıslanır ıslanmaz değiştirmeye dikkat edilmelidir. Aksi halde nemli kalan derinin hem iyileşmesi gecikecektir hem de mantar oluşma riski artacaktır.

  • Bebeğim Doyuyor mu?

Yeni annelerin en çok endişelendiği konulardan biri de bebeğin doyup doymadığıdır. Çünkü dışarıdan bakıldığında anne sütünün yeteri kadar salgılanıp salgılanmadığını veya bebeğin doyup doymadığını anlamak biraz zor olabiliyor. Ancak bu endişeyi gidermenin birkaç yolu var, iyi bir gözlemle bebeğinizin doyup doymadığını anlamanız mümkün.

Eğer bebeğiniz düzenli kilo alıyorsa, gün içinde en az 6 – 8 kere besleniyorsa, 6 – 7 kere bezini kirletiyorsa, uyanıkken aktif bir bebekse, sağlıklı ve mutlu görünüyorsa yeterli miktarda anne sütü aldığı söylenebilir. Acıktığını ise elini yüzüne götürmesinden, ağzı ile emme hareketleri yapmasından, kucağa alındığında kafasını memeye yaklaştırmasından ve ağlamasından anlayabilirsiniz.

blank

  • Mastitten Korunun

Emziren kadınların korkulu rüyası olan mastit, memede ağrıya neden olabilen bir enfeksiyondur. Anneleri en çok doğumdan sonraki 6. – 12. haftalar etkilese de ilerleyen aylarda da görülebilir.

Mastitin en önemli sebebi süt kanallarının tıkanmasıdır. Bu nedenle anneler, emzirdikten sonra hala göğüslerinde doluluk hissediyorsa sağım yaparak göğüslerindeki sütü boşaltmalıdır. Bununla birlikte meme ucundaki çatlaklar da mastite zemin hazırlayabilir. Çünkü çatlaklardan içeriye sızan bakteriler, burada çoğalarak enfeksiyon oluşturabilirler. Dolayısıyla çatlakların oluşmasını önlemek, aslında mastit için de alınmış bir önlemdir.

Meme enfeksiyonu olarak da bilinen mastitin belirtileri hemen hemen herkeste aynıdır. Enfeksiyon oluşan göğüste kızarıklık, ağrı, ve şişlik gibi şikâyetler oluşur. İlerleyen vakalarda ise belirtilere ateş ve titreme de eklenebilir. Belirtiler fark edildiği anda doktora başvurmak ve tedaviye başlamak, ağrıyı kontrol altına alabilmek için önemlidir.