Gaz Sancısı Sorununa Evde Çözüm Yolları

Karın bölgesinde yoğun bir şekilde hissedilen gaz sancısı, kadın veya erkek fark etmeksizin her insanın günlük yaşamında zaman zaman karşılaştığı bir problemdir. Hem beslenmeye yeterince önem verilmemesi hem de gün içinde hareketsiz kalmaya bağlı olarak gelişen gaz sancısı, yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de görülür. Üstelik bebeklerde gaz sancısı görülme olasılığı oldukça fazladır. Halk arasında gaz sancısına neden olan faktörler, gazlı içecekleri ve baharatlı yiyecekleri tüketmektir. Ancak bebeklerde gaz sancısı sorununun çok daha farklı sebepleri olabilir. Bu yüzden gaz sancısına evde çözüm üretmek isteyen anne ve babalar, çeşitli yöntemleri kullanarak bebeklerinin gaz sancısı çekmesine engel olabilir.

Gaz Sancısı Nedir?

Tüketilen besinlerin sindirimi sırasında bağırsak ve midede hava meydana gelmesi durumunda gaz sancısı başlar. İstemsiz olarak yutulan hava, sindirim sisteminde sancıya neden olabilir. Aşırı hava yutulması veya besinlerin sindirimi sırasında ortaya çıkan gazın artması, vücudun bu gazı dışarı atmasını zorlaştırır. İşte bu tür durumlarda gaz sancısı şikayetleri görülür. Gaz sancıları, yetişkinlerde olabileceği gibi sık sık hava yutan bebeklerde daha yoğun bir şekilde görülür. Bu yüzden bebeklerde gaz sancısı sorununa çözüm bulabilmek için anne ve babalara düşen görevler vardır.

blank

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Gaz sancısına sebep olan durumların başında tüketilen besinler gelir. İnternet üzerinden yapılan gaz sancısı neden olur şeklinde araştırmalarda hem yetişkinler hem de bebekler için farklı sebepler ortaya çıkabilir. Tüketilen yemeklerin içeriği başta olmak üzere hızlı yemek yeme ve hareketsiz bir yaşam sürmek gaz sancısına sebep olabilir. Genellikle bebeklerde sık sık karşılaşılan gaz sancısı sebepleri şunlardır:

  • Bebekler 2-3 haftalık olduktan sonra daha fazla miktarda süt tüketirler. Buna bağlı olarak gaz sıkışmaları yaşanabilir.
  • Bebeklerin mide ve bağırsaklarında sindirimin yeterli olmaması sebebiyle gaz birikmesi meydana gelebilir.
  • Ek gıda döneminde tüketilen mamaların içeriği bebeklerde gaz sancısına sebep olabilir.
  • Hareketsiz bir yaşam sürmek gaz sancısına neden olur.
  • Yemek yerken hava yutmak ve ağzın çok açık kalması sindirim sisteminde hava birikmesine ve bu yüzden gaz sancısına neden olabilir.

Bebeklerde görülen gaz sancısı için anne ve babaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Gaz sancısı beraberinde bebeklerde şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi sindirim sistemi bozuklukları da görülebilir. Her yaş gurubundan insanın başına gelebilecek problemlerden biri olan gaz sancısı, bebeklerde daha sık görülür. Bunun sebebi süt tüketimiyle birlikte bebeğin bağırsaklarında oluşan gaz miktarının artması ve gaz çıkarmanın zor olmasıdır.

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Pek çok yetişkin ve ebeveyn gaz sıkışmasına iyi gelebilecek besinleri ve yöntemleri araştırmaya devam etmektedir. Son dönemde internet üzerinden yapılan aramalarda bebeklerde gaz sancısına iyi gelen yağlar konusunda da araştırma yapıldığı görüşmektedir. Bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin solunum esansında yutulan hava ile tüketilen besinlerin fermente edilmesinin ardından mide ve bağırsaklarda gaz meydana gelir. Bu gazın sağlıklı bir şekilde dışarı atılmadığı her durumda birikip gaz sancılarına neden olduğu bilinir. Genel anlamda yetişkinlerde ve bebeklerde gaz sancısına iyi gelebilecek maddeler şunlardır:

  • Papatya çayı
  • Elma sirkesi
  • Tarçın
  • Zerdeçal
  • Zencefil çayı
  • Nane çayı
  • Maydanoz
  • Salatalık
  • Ilık su içmek

Sancının şiddeti biriken gaz miktarına göre farklılık gösterebilir. Yetişkinlerde ve bebeklerde görülen gaz sanısı, esasında ciddi bir sağlık sorunu belirtisi olabilir fakat çoğu zaman önemsenmez. Bu yüzden gaz sıkışmasına iyi gelen gıda ve yöntemler konusunda detaylı bilgilere sahip olmakta fayda vardır.

blank

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeklerde gaz sancısının belirtileri, sık sık ağlama ve karında meydana gelen şişlik olarak görülebilir. Karnında basınç hissi oluşan bebekler huzursuz olur ve en sakin kalması gereken anlarda bile ağlayarak gaz sancısı yaşadığını belli edebilir. Ayrıca bebeğin karnının dışarıdan bakıldığında normalden daha büyük durması gaz sıkışmasının olduğunu gösterir. Bebeğin gazını çıkarmada bazı masaj yöntemleri, hareketler ve yağlar kullanılabilir. Gaz sancısını gidermek için her türlü yöntemin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu yüzden yenidoğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Bazı bebeklerin yaşadığı sancı masajla giderilebilirken bazı bebeklerde organik yağların kullanılması gerekebilir.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Hareketleri

Bebeklerde gaz çıkarmak gaz masajı başta olmak üzere pek çok hareket ve fiziksel müdahale vardır. Genellikle anne ve babalar bebeklerinde sıkıntı yaratan gaz sıkışmasında bu tür hareketler deneyip iyi bir sonuç alınamadığı durumda gaz masajını uygulamaya geçebilir. En etkili gaz çıkarma hareketi bebeğin sırtını sıvazlamaktır. Sıvazlamanın yanı sıra mevsime göre ılık bir duş aldırmak bebeğin gaz sancısını atmasını ve rahatlamasını sağlayabilir. Ayrıca bebeklerde sık görülen gaz sancısını geçirmek için bebeğin bacaklarını karnına doğru hafifçe çekmek ve ileri geri oynatmak gazı atmasına yardımcı olabilir.

Pek çok gaz çıkarma hareketinin sonuç vermemesi halinde anne ve babalara bebek gaz damlası da kullanma tavsiyesi verilir. Ama bebeklerde gaz çıkarmak için en etkili ve en kesin yöntem gaz masajı olarak bilinir. İnternet üzerinden yapılan araştırmalar ile bebeklerde gaz çıkarma hareketlerini uygulamalı bir şekilde görüp bebeğinize uygulamaya başlayabilirsiniz.

blank

Bebeklerde Gaz Çıkarma Masajı

Bebeklerde gaz masajı, gaz sancısını önlemede en etkili ve hızlı yöntemlerden biridir. Bu tür masajları uygularken bebek yağı gibi ürünler kullanmak, bebeğin kısa sürede rahatlamasını sağlayabilir. Tecrübeli anne ve babaların sık sık uyguladığı bebek gaz çıkarma masajı şu şekilde yapılabilir:

  • Bebek masajı için sol el bebeğin göbek deliğinin altına, sağ el ise göbek deliğinin üstüne yerleştirilir.
  • Bir el ile saat yönünde olacak şekilde ovalama yapılır.
  • Diğer elle de saat yönünün tersine ovalama yapılır.
  • Ardından ayaklar tutulur ve yavaş yavaş karın bölgesine doğru götürülür.
  • Daha sonraki işlemde bebeğin karnı yukarıdan aşağı doğru sıvazlanır.

Tüm bu işlemler sakin ve nazik bir şekilde yapıldığında bebeğin vücudunda biriken gazı attığı görülebilir. Ancak bu işlemlere rağmen gaz sancısı sonlanmayan bebeklerde son olarak bebek, yüz üstü yatırılır ve bilindik sırt sıvazlama işlemi yapılır. Bu süreçte bebeğin popo üstü bölgesini ovalama hareketleri yapılır. İnternet üzerinden yapılan yenidoğan bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak bu tür gaz çıkarma masajları örnek gösterilebilir.

Bebekte Gaz Sancısı Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

Anne ve babalar bebeklerde en iyi gaz giderici ilaç hangisi sorusunun yanıtını ararken, bir yandan da bebeklerinin sık sık gaz sorunu yaşamaması için bazı kriterlere dikkat etmelidir.  Yeni doğum yapmış bir anne beslenmesine dikkat etmeli ancak aşırı endişelere de kapılmamalıdır. Bebeklerde gaz sancısı olmaması için ek gıda döneminde beslenme sırasında hava yutmamasına dikkat edilmelidir. Öte yandan hamilelik döneminde annelerin tükettiği bazı gıda ve besin maddelerinin de ileriki dönemde gaz yaptığı söylenir. Örneğin kafeinli ve gazlı içecekler, annelerin uzak durması gereken içeceklerdir. Ayrıca huzursuzluk ve rahatsızlık yaratan bu tür besinlerin tüketilmemesi için bilinçli yaklaşılması gerekir.