Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrıları Neye İşaret Ediyor?

Bir kadın için yaşanabilecek en özel dönem şüphesiz ki hamilelik dönemidir. Her geçen gün karnınızda büyüyen mucizeye tanıklık etmek, paha biçilmezdir. Ancak bu büyülü sürecin; ödem, bulantı veya şişkinlik gibi hem ruhsal hem de fiziksel şikâyetlerde artışa neden olabileceği unutulmamalıdır. Bahsettiğimiz şikâyetler arasında en sık karşılaşılanlardan biri de karın ve kasık ağrılarıdır.

Hamilelikte kasık ve karın ağrısı genellikle aynı sebeplerden oluşur ve çoğu zaman önemli bir soruna işaret etmez. Ancak aşağıda sıraladığımız belirtiler de gebelik döneminde kasık ağrısına eşlik ediyorsa, o zaman mutlaka doktora danışılmalıdır.

blank

Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur?

Hamileliğin çeşitli dönemlerinde kasık ve karın ağrısı ile karşılaşılabilir. Örneğin gebeliğin 6. – 8. haftaları arasında rahmin büyümeye başlamasına bağlı olarak kasık ağrıları hissedilmesi gayet normaldir. Ya da 25. haftadan sonra bebeğin iyice büyümesiyle birlikte alt karın ve kasık bölgesinde ağrı hissedilebilir. Bunlara ek olarak, gebelik döneminde hormonal ve fiziksel diğer değişiklikler de kasık ve karın ağrılarına neden olabilmektedir.

Hamilelikte karın ağrısı ve kasık bölgesinde hafif ağrılar genellikle normal karşılanır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda ciddi problemlere işaret ediyor olabilir. Yazımızın devamında, hem tehlikeli hem de zararsız olan ağrıların nedenlerine değineceğiz…

Tehlikesiz Ağrılar

Hamilelikte kasık ağrısı ve karın ağrıları ile çok sık karşılaşılır ve genellikle çoğu tedavi gerektirmeyen ağrılardır. Bunlar arasında;

Yuvarlak Bağ Ağrıları: Yuvarlak bağ, rahmin iki üst köşesinden başlayıp genital organa kadar uzanan bağ dokularıdır. Bebeğinizin büyümesi ve rahmin genişlemesi ile birlikte bu bağlar da gerilmeye başlar. Gerilme ile beraber kasık bölgesinde ağrılar oluşabilir. Hissedilen ağrılar genellikle kramp tarzındadır ve daha çok gebeliğin 2. dönemi olarak adlandırılan 4. – 6. aylar arası görülür.

Relaksin Hormonu: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, progesteron ile birlikte vücutta relaksin salınımı da artar. Relaksin, kasları ve eklemleri gevşetip, vücudu doğuma hazırlayan bir hormondur. Vücudunuz bu hızlı değişime adapte olmaya çalışırken, kasık ve karın bölgesinde ağrılar hissedebilirsiniz.

Sindirim Problemleri:  Gebelikte artan progesteron hormonu, sindirim sisteminin daha yavaş çalışmasına neden olabilir. Bunun doğal bir sonucu olarak da gaz, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yaşadığınız bu şikâyetler, karın veya kasık bölgesinde ağrılara neden olabilir. Yapmanız gereken ise; bol sıvı almak, lifli besinler tüketmek ve eğer riskli bir gebelik yaşamıyorsanız hafif egzersizler yapmak…

Yalancı Kasılmalar: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde vücudunuz doğuma hazırlanmaya başlar. Örneğin, rahim kaslarınız çalışır ve ara sıra kasılmalar olur. Eğer bu kasılmalar düzensiz ve uzun aralıklarda gerçekleşiyorsa, korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Fakat kasılmalar düzenli sıklıkta ve giderek yoğunlaşıyorsa, bu durum doğum habercisi olabilmektedir. Dolayısıyla doktorunuzla iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.

Bebeğin Büyümesi: Bebeğinizin gün geçtikçe büyümesi, rahmin kasıklara daha fazşa baskı yapmasına neden olur. Bunun sonucunda karın ve kasık bölgesinde ağrılar hissedilebilir.

blank

 Tehlikeli Ağrılar

Uzun süre geçmeyen şiddetli ağrılarınıza kanama veya başka bulguların eşlik etmesi halinde mutlaka doktorunuza başvurun.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: Hamilelik, idrar yolu enfeksiyonuna meyilin arttığı bir dönemdir. Bunun ana sebepleri ise hem hormonal değişiklikler hem de bağışıklığın baskılanmasıdır. En önemli belirtileri, idrar yaparken yanma, kasık ağrısı ve sık tuvalete çıkmadır. Bu bulguların olması halinde en kısa sürede muayeneye gidileli ve tedaviye başlanılmalıdır.

Plasentanın Ayrılması: Plasenta, bazı durumlarda doğumdan önce rahimden ayrılabilir. Bu durum oldukça ciddidir ve hemen müdahale gerektirir. Çünkü plasentanın olması gereken zamandan önce ayrılması, bebeğin besinsiz ve oksijensiz kalması anlamına gelir. Plasentanın erken ayrılması ise genellikle kanama ile kendisini belli eder. Kanamaya ek olarak şiddetli kasık, rahim ve sırt ağrısı görülebilmektedir.

Dış Gebelik: Sağlıklı gebeliklerde döllenmiş olan yumurta rahim içinde endometriyum tabakasna tutunur ve yerleşir.  Yumurtanın, rahim dışında başka bir yere yerleşmesi ise dış gebelik olarak adlandırılır. Bu gebeliklerin devam etmesi mümkün olmadığından, en kısa sürede sonlandırılması gerekir. Dış gebeliğin önemli belirtileri vajinal kanamalar ve bıçak saplanır tarzda keskin ağrılardır. Aynı zamanda baş dönmesi, bayılma ve kilo kaybı gibi durumlar da gözlenebilir.

Düşük: Hamileliğin ilk üç ayı çok kritik bir süreçtir. Bu dönemde eğer bebek sağlıklı değilse tutunamayabilir ve gebelik kayıpları meydana gelebilir. Düşüğün en önemli belirtileri ise kanama, kasık / karın ağrısı, lekelenme ve ateştir. Bu belirtiler ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunmalıdır.

Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, hamileliklerin neredeyse %10’unu etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Üst karın ağrısıyla birlikte ortaya çıkabilir ve bu ağrıya bulantı, kusa, şiddetli ödem ve görme bozuklukları eklenebilir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrının nedenlerine değindik, şimdi aklınıza ‘Hamilelikte karın ağrısına ne iyi gelir?’ ya da ‘Gebelikte kasık ağrısı nasıl geçer?’ gibi sorular gelmiş olabilir. Öncelikle, yukarıda bahsettiğimiz gibi ağrılarınıza kanama gibi belirtiler ekleniyorsa, ağrılarınız çok şiddetli ve uzun süredir geçmiyorsa, mutlaka doktora danışmanız gerekir. Çünkü her gebelik kişiye özeldir, doktorunuz muayeneden sonra size özel bir çözüm önerisi sunabilir ya da tedavi planı çıkartabilir. Fakat çok şiddetli olmayan, gelip geçen kasık ağrıları için esneme hareketleri yapabilirsiniz. Sıvı alımını arttırmak ve doktorunuzun önerdiği magnezyum tabletlerini düzenli olarak kullanmak da ağrılarınızı hafifletecektir.