Hayat Ağacı Meyvesi Yağı Nedir? Buriti Yağı Ne İşe Yarar?

Doğal yağlar arasında son yıllarda adından sık sık söz ettiren ve daha geniş kitleler tarafından tercih edilmeye başlanan buriti yağı, hayat ağacı meyvesi yağı olarak da bilinir. Cildi besleyen ve pek çok açıdan cilt sağlığına faydaları bulunan bu organik yağ, küçükten büyüğe herkesin kullanabileceği bir üründür.

En kaliteli ve organik yöntemler kullanılarak hayat ağacı adı verilen bitkinin kendine has meyvesinden elde edilmektedir. Bu yazımızda hayat ağacı meyvesi yağı yani buriti yağının faydalarını ve işlevsel özelliklerini öğrenebilirsiniz.

blank

Hayat Ağacı Meyvesi Yağı Buriti Yağı

Amazonlar arasında hayat ağacı olarak adlandırılan ve sadece kendine has özel iklim kuşağında yetişen bir bitki olan hayat ağacı meyvesine buriti adı verilmektedir.

Brezilya’ya özgü bu meyve oldukça faydalı içeriği ile öne çıkmaktadır. Doğal aromaterapi yağları arasında da kullanılan buriti meyvesinin yağı, tamamen organik yöntemler uygulanarak ve hiçbir kimyasal müdahale olmaksızın elde edilmektedir.

Aromaterapi yağlarının elde edilmesinde etkili olan buharlama ve soğuk sıkım yöntemleri buriti meyvesinin doğal yağına ulaşmak için de kullanılmaktadır.

Cold press adı verilen soğuk sıkım yöntemi sayesinde buriti meyvesi, hiçbir kimyasal müdahaleye gerek kalmadan sıkılarak özel yağı elde edilmektedir. Buriti meyvesinin yağında çok özel bileşenler bulunmaktadır.

Bu nedenle cilt bakım uygulamalarından tedavilere, sağlıklı bronzlaşmadan DNA bozulmalarını koruma noktasına kadar pek çok faydasının olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla aromaterapi uygulamaları başta olmak üzere pek çok farklı yerde buriti yağı kullanımının giderek arttığını söylemek mümkündür.

Buriti Yağı Ne İşe Yarar?

Brezilya topraklarında ve Amazon ormanlarında yetişen en önemli bitkilerden olan hayat ağacı, uzun yıllardan beri süregelen bir doğal şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Amazon yerlilerin asırlar boyunca hayat ağacı olarak adlandırdıkları buriti ağacı, kendine has bitki özü ve meyveleri ile oldukça faydalıdır.

Günümüzde buriti yağının kullanım alanları arasında pek çok farklı sektör ve yöntem bulunmaktadır. Genel anlamda buriti yağının işlevini şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Aromaterapi uygulamalarında ruhu ve bedeni sakinleştirmek amacıyla kullanılır.
  • Güneşin yaydığı yakıcı ışınlar olan UV ışınlarının sebep olduğu DNA bozulmalarını engeller.
  • Güneş ışınlarına karşı doğal bir güneş koruyucu krem görevi üstlenir.
  • Zengin içeriği sayesinde cildin temizlenmesini ve gözeneklerin açılmasını sağlar.
  • Formülündeki antioksidanlar, cilt dokusundaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
  • Kuru ciltlerde cildin yeniden ideal nem dengesine gelmesini sağlar.
  • Yıpranmış ciltlerin görünümünü değiştirerek yeniden sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar.

İşte görüldüğü üzere buriti yağı işlevsel özelliklerini bu şekilde sıralamak mümkündür. Oldukça faydalı ve ilgi çekici bir doğal yağ olan buriti yağının kullanım alanları da çeşitlilik göstermektedir.

En çok tercih edilen aromaterapi yağlarından biri olan buriti yağı, günümüzde küçük veya büyük demeden güneş hassasiyeti olan herkesin güneşten korunma ve zararlı UV ışınlarının deride travma yaratmasını engelleme hususunda bir numaralı tercihi olmaktadır.

Bebek Şampuanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

blank

Buriti Yağı Özellikleri Nelerdir?

Hayat ağacı olarak adlandırılan bitki, Amazon ormanlık bölgelerinde yetişmektedir. Balta girmemiş ve insan eli değmemiş verimli topraklarda kendiliğinden yetişen bu bitkinin özü ve meyvesi insana ferahlık ve canlılık katması ile bilinmektedir.

Ticari alanda gelişen aromaterapi sektörünün de öne çıkması ile birlikte bu canlılık verici bitkinin meyvesi, soğuk sıkım yöntemi ile tamamen doğal yağa dönüştürülerek dünyanın dört bir yanındaki insanların, bu mucizevi bitkinin meyvesinden istifade etmeleri sağlanmaktadır.

Günümüzde sık sık tercih edilen ve faydaları ile adından söz ettiren buriti yağının öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yüksek oranda C vitamini içerir.
  • Provitamin A’nın en önemli kaynaklarından olan Beta Karoteni yüksek oranda bulundurur.
  • Havuçtan daha zengin bir Beta Karoten kaynağıdır.
  • Teskin edici ve yenileyici özelliğe sahiptir.
  • Güneş ışınlarının yakıcı etkisinden korunmada en doğal bileşendir.
  • Kalıcı nemlendirici özelliğe sahiptir.
  • Yüksek yoğunlukta potasyum içerir.
  • En kuru hava şartlarında bile cildin ideal nem dengesini sağlayacak nitelikte nemlendirici özelliği vardır.
  • Doğal antioksidandır.
  • Yağ asitleri bakımından zengindir.
  • COSMOS sertifikalı olarak üretilir.
  • Buriti meyvesinin soğuk sıkım yöntemiyle kimyasal müdahale olmadan imal edilir.

Görüldüğü üzere buriti yağının kendine has özellikleri oldukça fazladır. Bu nedenle Brezilya ve Amazon bölgesinde doğal şifa kaynağı olarak görülen buriti yağının kullanım alanı da oldukça geniştir.

İnsanlar bölgenin yerlilerinden itibaren bu meyvenin doğal yağından istifade edebilmek için çeşitli uygulama teknikleri ve işlemler geliştirmiştir.

Buriti Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Hayat ağacı meyvesi yani buriti yağının insan cildine pek çok faydası olduğu da bilinmektedir. Genellikle doğrudan cilde uygulama yapıldığı için en çok faydasını da bu şekilde ortaya çıkarmaktadır.

Özellikle kuru ve sağlıksız görünüme sahip ciltlerde etkili bir formül olarak tercih edilen buriti yağı faydaları, tamamen doğal ürün olması sebebiyle her yaştan kişinin istifade edebileceği niteliklerdir:

  • Güneşin yakıcı etkiye sahip UV ışınlarının sebep olduğu DNA bozulmalarına karşı cildi korur ve onarır.
  • Cilt yenileyici etkisi sayesinde cilt bariyerini yani en üst katmanını yeniler, dış etkenlere karşı güçlendirir.
  • UV ışınlarının yakıcı etkisini absorbe ederek, cilt dokusunda serbest radikallerin yayılmasını engeller.
  • Güneş ışınlarının kansere davetiye çıkarması riskine karşı doğal bir koruyucudur.
  • Sağlıklı bronzlaşmak isteyenler için ideal bir koruma sağlar.
  • İçeriğindeki antioksidan ve yağ asitleri sayesinde cildin toksik maddeleri atmasına yardımcı olur.
  • Güneş ürünlerinin SPF değerine %15 katkı sağlayarak, güneşten faydalanırken gelebilecek zararları minimuma indirir.
  • En kuru havalarda ve mevsimde yaşayanlarda bile cildin ideal nem dengesine gelmesini sağlar.
  • Cildin daha canlı ve parlak görünmesine yardımcıdır.
  • Aromaterapi uygulamalarında hem bedenin hem de ruhun dinlenip rahatlamasında etkilidir.

Brezilya’nın Amazon ormanlarında yetişen hayat ağacı adlı buriti meyvesinin yağının bu şekilde faydaları olduğu bilinmektedir.

blank

Hayat Ağacı Meyvesi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hayat ağacı meyvesinin kullanım alanları günümüzde genellikle aromaterapi uygulamaları ve cilt bakım uygulamaları şeklindedir. Aynı zamanda doğal güneş kremi olarak da kullanılabildiği için özellikle yaz mevsiminde çocuk yetişkin demeden herkesin gönül rahatlığı ile kullanabileceği doğal bir üründür. Özellikle aromaterapi uygulamaların buriti yağı ile bakım yaparken cilde masaj yaparak uygulandığı bilinmektedir. Bunun için bir miktar buriti yağını avucunuza döktükten sonra cilde masaj yaparak ve nazik hareketlerle yaymanız hem bedensel hem de ruhsal açından stresten arındırma seansı yaşatacaktır.

Tamamen organik bir ürün olan buriti yağının kullanımında cilde doğrudan temas şeklinde uygulama yapılmalıdır. İçeriği antioksidan bakımından zengin olduğu için ciltteki gözenekleri tıkamaz, aksine bu bölgede cilt bariyerine yerleşerek daha sağlıklı ve canlı bir görünüm kazanılmasına yardımcı olunmaktadır. Uygulama yaparken buriti yağını yüzünüze ve tüm bedeninize gönül rahatlığı ile masaj yaparak sürebilirsiniz. Ayrıca buriti yağı kullanırken ideal miktarda tercih ederek cildinizin en ideal nem dengesine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

blank