Her Annenin Okuması Gereken 5 Kitap

Çocuk gelişimi bireysel hayat için önemli olduğu kadar toplumsal hayat için de önemlidir. Çocukluk travmalarından bilinç dışında gerçekleşen deneyimlere kadar bireyler tarafından oluşturulan roller, ebeveynler ve çocuk bakımında önemli görevler üstlenmiş yetişkinler tarafından şekillendirilebilir. Çocuk yetiştirirken bilinç sahibi olmak isteyen ebeveynlerin okuması gerekenler kişisel gelişimi de destekler.

Her çocuk hak ettiği muameleyi görmelidir. Kendini dünyaya gelen her bir çocuktan sorumlu hisseden bireyler, kaliteli bir iletişim için dünyaya çocuk gözünden bakmayı bilmelidir. Annelerin ve anne adaylarının yanı sıra babalar, baba adayları ve çocuk bakımı görevi üstlenenlerin okuması gereken kitaplara hep birlikte göz atalım.

Annelere Okumaları İçin Tavsiye Edilen Kitaplar

En iyi annenin mutlu, kendiyle barışık ve özgüveni tam anne olduğu unutulmamalıdır!

Annelik her ne kadar içgüdüsel bir gelişim olsa da günlük hayatta karşılaşılan pek çok sorun uzman görüşü ve önerileriyle basit bir şekilde çözüme kavuşturulabilir. Değişen tercihler, yeni nesil beklentiler ve çağın getirdikleri göz önünde tutulduğunda anneliğin de farklı bakış açılarıyla geliştirilmesi gerektiği söylenebilir.

blank

  • 30 Milyon Kelime

Yazar: Dana Suskind / Buzdağı Yayınevi     

Çocuk gelişimi sürecini etkileyen önemli kitaplar arasında yer alan “30 Milyon Kelime” işitsel, görsel ve sözlü iletişim sürecine kaynak bir eserdir. Özellikle 0-3 yaş arası çocukların zekâ gelişimine destek olan kitap, ebeveynlere tıkandıkları durumlarda yol gösterir.

2020 yılında Esra Eret Orhan tarafından dilimize çevrilen kitap, çocukların öncelikle iyi bir evlat ve daha sonra mutlu bir yaşama sahip olması için özenle hazırlanmıştır. Araştırmalarla kanıtlanmış olguların ebeveynlere yol gösteren bir rehber niteliği taşıması için hazırlanan tavsiyeler, açık ve son derece net bir dille okuyucuya aktarılmıştır.

  • Çocuğun iç dünyasına ulaşmak ve yaşanan fırtınaları tespit etmek için sağlam bir köprü görevi üstlenen kitap içeriği,
  • Çocuklukta zekâ gelişiminin zengin kelime haznesiyle olan ilişkisini gözler önüne serer.

Çocuğunun geleceğini işin başında şekillendirmek isteyen anne ve babalara tavsiye edilen eser, keyifli molalar için televizyon, telefon veya tablet gibi yeni nesil teknolojilere yer verilmeden neler yapılabileceğini örneklerle anlatır. Doğru bilinen yanlışların altını çizen, neyi neden ve nasıl yapacağı konusunda kararsız kalan yetişkinlere ayna tutan kitap en değerli yatırım olan çocuklar için son derece özel bir başucu rehberi niteliği taşır.

  • Konuş ki Dinlesin, Dinle ki Konuşsun

Yazar: Adele Faber – Elaine Mazlish / Doğan Kitap

Güzel bir hayatın başlangıç noktasının mutluluk olduğuna vurgu yapan kitap, çocuğuyla her yaşta doğru iletişim kurmak isteyen ebeveynlere önerilir.

  • Çocuğunuzun ne hissettiğini anlıyor musunuz?
  • Azarlamadan veya ceza vermeden nasıl yol gösterilir?
  • Israrcı çocuklar için yaşam nasıl kolaylaştırılır?
  • Çocuklarla doğru iletişim için hangi yolları izlemek gerekir?

Bu ve benzer sorulara yanıt arayanların elinden düşüremeyecekleri rehber niteliğindeki kitap, anne babalar ve çocuklar arasındaki iletişimin değerini yükseltmeyi amaçlar.

Ebeveynlerinin kendilerini anlamadığını söyleyen çocuklar, çocuklarının kendilerini dinlemediklerini düşünen ebeveynler…

Çocuklarla kurulan iletişimde yaşanan sorunları çözmek anne ve babaların sorumluluğundadır. Kitapta çocukların kararlarına saygı göstermek gerektiğine her fırsatta vurgu yapan yazarlar, ceza yerine yaratıcı çözüm önerileriyle kişilik gelişiminin erken yaşlarda şekillenmesine fırsat yaratır.

  • Örnek diyaloglar ve
  • Karikatürlerle zenginleştirilmiş kitap içeriği günlük hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunar.

“Konuş ki Dinlesin, Dinle ki Konuşsun” sadece anne ve babalara değil, eğitimcilere de samimi, etkili ve destekleyici bir rehber niteliği taşır.

  • Geliştiren Anne Baba

Yazar: Doğan Cüceloğlu / Remzi Kitabevi

Her sözü, yazdığı kitaplar ve yayınlarıyla ebeveynlere yol gösterici olmayı başaran Doğan Cüceloğlu bu kitabında yetişkinlere hiç düşünmedikleri bir hediye veriyor. Yeni nesil beklentilerin değiştiği süreçte toplumun gelişebilmesi için önce aile içinde demokratik şartların kurulması gerekiyor. “Geliştiren Anne Baba” olarak büyükler çocuklarına çocukluklarını doya doya yaşama fırsatı sunuyor.

Okunması gereken ebeveyn kitapları arasında önemli bir yere sahip olan eser, anne ve babaların çocuklarına verecekleri en güzel hediyenin güler yüz, empati yeteneği, sakinlik, güven, huzur ve şükür duygusu olduğuna dikkatleri çekmeyi amaçlıyor.

Anne ve babaların yanı sıra bu duyguyu tatmamış olan adaylar için de elden düşürülemeyecek bir rehber olan kitap, samimi diliyle okuyucusunda “ben de bu duyguları yaşıyorum” hissi yaratıyor.

Yazarın benzer eserleri arasında; İçimizdeki Çocuk, Başarıya Götüren Aile, Korku Kültürü, Mış Gibi Yetişkinler, Yetişkin Çocuklar ve Onlar Benim Kahramanın sayılabilir.

blank

  • O Tabak Bitecek mi?

Yazar: Gill Rapley / Gün Yayıncılık

Ebeveynlere bebek beslenmesi konusunda bugüne kadar duydukları bütün efsaneleri değiştirecek içeriklerle eğlenceli bir okuma sağlayan kitap, beslenme uzmanı Gill Rapley tarafından yazılmış.

Bebeklerini sağlıklı ve dengeli beslemek için çeşitli tavizler veren annelere yeni bir bakış açısı kazandıran kitap, yemekle olan ilişkiyi bir iştah sorunu olmaktan çıkarıyor. Kontrolü bebeğin bakımından sorumlu olan kişiden alarak bebeğe bırakan uygulamalar sayesinde hayatıyla ilgili kararları kendisi veren mutlu bireyler yetiştirilir.

  • Ezber düşünceleri ve
  • Nesilden nesle aktarılan önyargıları kaldırarak
  • Deneme görme sistemini devreye sokan kitap tavsiyeleri sayesinde mutlu anneler huzurlu bebekler yetiştirilebilir.

Özellikle katı gıdaya geçiş süresi öncesinde okunması tavsiye edilen kitap hayatın her evresinde yeme sorunları yaşayan çocuğu olan ailelere önerilir.

  • Başlarım Şimdi Anneliğe

Yazar: Şermin Çarkacı / Elma Yayınevi

Bebek bakım kitapları dendiğinde akla gelen ciddi isimlerin dışında kalan kitap, annelik ve bebek bakımı için güzel bir başlangıç yapmak isteyenlere öneriliyor. Anneleri rahatlatacak tavsiyeler açısından zengin bir içeriğe sahip olan kitap, gerçek olaylardan yola çıkılarak gerçek kahramanlar tarafından yaşanmış olaylara farklı bir pencereden bakılmasını sağlıyor.

Çocukları büyürken öğrendiklerini okuyucusuyla paylaşmak için kitap hazırlayan Şermin Çarkacı sütü gelmeyen annelere, uykusuz gecelere, doğumdan sonra sorun olan kilolara, ek gıda sürecine atıfta bulunarak “bunlar da geçer” diyor.

Annelere sakin kalarak yaşadıkları dönemin keyfini çıkartmaya odaklanmaya davet eden, bu daveti yaparken de yaşanmışlıklardan yola çıkarak iç rahatlatan hikâyelerle örnekler veren yazar, kendi alanındaki parlak, yaratıcı ve farklı eserler arasında gösterilebilir.

blank

“Yoğun Annelik” Kavramı Nedir?

Çocuk sahibi annelerin bu süreci bir proje olarak algılamasını anlatan “Yoğun annelik” kavramı, dilimize “Intensive mothering” kelimelerinden girmiştir. Detaylı ve kusursuz bir plan eşliğinde çocuk yetiştirmeye odaklanan anneler, çocuğun kendisini tanımasına izin vermezken keşifler yapmasının önüne de her fırsatta duvar çekmeyi başarır. Çocuklarda;

  • Kaygı bozukluğu
  • Depresyon
  • Sosyal ortamda var olamama ve
  • İçe kapanma olarak yansıyan sorunlar bireysel yaşamda adaptasyon sorunu olarak kendini gösterir.

Çocuk yetiştirmek için kendini ihmal eden anneler, yetersizlik ve değersizlik hissiyle suçluluk duygusu yaşayarak iyi bir anne olmadığını düşünerek kendisinden uzaklaşmaya başlar.

Uzman görüşleri ve tecrübeli ebeveyn tavsiyeleriyle zenginleşen çocuk bakım kitapları ebeveyn olan, olmaya hazırlanan ya da kişisel gelişimini tamamlamak isteyenlere tavsiye edilir. Ev, aile, iş yaşamı, arkadaş çevresi ve çocuğuyla olan ilişkisinde “Süper Kadın” olmak zorunda hissedenler yalnız olmadıklarını öğrendiklerinde kendilerine attıkları her adımı bir kez daha planlama şansı tanır.