Lego Oyuncaklarının Faydası Var Mıdır? Legonun Psikolojik Faydaları

Lego Oyuncaklarının Faydası Var Mıdır? Legonun Psikolojik Faydaları

Lego Oyuncakların Çocuk Gelişimine 6 Katkısı!

Dünya üzerinde zekâ gelişimi açısından en faydalı bulunan oyuncaklardan biri olan Lego; küçük parçaları birleştirip, ortaya yeni bir nesne çıkarılması ilkesine dayanıyor. Lego’nun geçmişi 1930’lu yıllara uzansa da Danimarka asıllı Lego şirketi, 8 çıkıntılı plastik oyuncağın ilk patentini 1950’li yıllarda alıyor. O günden bu yana da şirketin 400 milyar üzerinde plastik parçalı oyuncak ürettiği düşünülüyor. Peki, insanlar neden bu kadar Lego’ya rağbet ediyor? Lego’nun çocuk gelişimi üzerindeki etkileri neler?

Başta okullar olmak üzere, iş yerlerinden eğlence merkezlerine kadar hayatımızın neredeyse her alanında karşılaştığımız lego oyuncaklarının faydalarını sizler için araştırdık!

blank

Lego Oyuncakların Çocuk Gelişimine 6 Katkısı!

  • Çocukların Motor Gelişimini Destekliyor

Motor gelişimi; en basit anlamıyla insanların hareket edebilme kabiliyetidir. Motor sistemimiz ise ince ve kaba olmak üzere iki gruba ayrılır. Yürümek, tırmanmak veya dans etmek gibi eylemler kaba motor gelişimi olarak değerlendirilirken, kalem tutmak ve ayakkabı bağlamak gibi eylemlerimiz ince motor becerilerimizi ifade eder. İnce motor becerileri, kaba motor becerilerine kıyasla biraz daha yavaş gelişir. Lego’lar ise çocukların ince motor gelişimlerini desteklemek için vazgeçilmez oyuncaklardır. Özellikle 3-4 yaş grubu için önerilen Lego’lar, çocukların kas gelişimiyle birlikte el-kol koordinasyonunun sağlanmasına da yardımcı olarak, gelişimlerinde önemli rol oynuyorlar.

  • Yaratıcılığını Körüklüyor

Doğumdan iki yaşa kadar geçen süre içinde çocuklar, daha çok fiziksel gelişimlerini destekleyen oyuncaklar ile oynamayı severler. Yoğun enerjilerini, hareket odaklı oyunlarla atma eğilimindedirler. Emekleme, tırmanma veya parmak uçlarında koşma gibi eyleme dayalı oyunlar daha fazla ilgilerini çeker. 2 yaşından sonra ise zihinsel gelişimlerinin belli bir olgunluğa ulaşması sonucu, soyut düşünme becerileri gelişmeye başlar. İşte bu süreç, hayal dünyalarının ve yaratıcıklarının gelişmesi için muazzam bir dönemdir. 1930’lu yıllarda yaratıcılığın beslenmesi felsefesiyle üretilen Lego’lar, çocuklara sınırsız bir özgürlük sunarak, hayal dünyalarının sonuna kadar gitmelerine yardımcı oluyor. Küçük plastik parçaları şekillendirip farklı kombinasyonlar yapmak, çocukların yaratıcılığını geliştirmenin en iyi yollardan biri olarak görülüyor.

  • Kavramları Öğrenmesini Kolaylaştırıyor

Erken çocukluk evresi, çocukların temel kavramları öğrendikleri deneyimlerle dolu bir dönemdir. Kavram öğrenme, aslında ömür boyu devam eden bir süreç olsa da henüz dünyada yeni olan çocuklar, öğrenme konusunda çok istekli ve acelecidir. Çocukların kavramları veya nesneleri öğrenmeleri ise gözlem ve deneyimle daha kolay ve öğretici olur. Legolar sayesinde çocuklar büyük-küçük, mavi-pembe, uzun-kısa gibi pek çok kavramı eğlenceli ve pratik bir şekilde öğrenirler. Bundandır ki, eğitici oyuncaklar dendiği anda çoğumuzun aklına ilk olarak Lego geliyor.

blank

  • Problem Çözme ve Planlama Yeteneğini Geliştiriyor

Çocuklar, Lego ile oynarken aslında ister istemez bir plan dahilinde ilerliyorlar. Kafalarında yarattığı şekillere ulaşmak için ellerindeki parçaları gözlemleyip, ona göre yerleştirmeler ve çıkarmalar yaparlar. Bu da doğrudan planlama ve analiz yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur. Aynı şekilde, kafasında tasarladığı şeyi somut bir nesneye dönüştürürken, aslında soyut-somut kavramları da gelişir.

  • Çocuklar İçin Eğlenceli Anlar Yaratıyor

Lego’lar yalnızca çocukların değil, çocuk ruhunu koruyan anne ve babaların da keyifle oynadığı oyuncaklardır. Ailece oynanan Lego seansları, ebeveynlere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirme fırsatı sunarken, aile bağlarının güçlenmesini ve çocuğun keyifli vakit geçirmesini sağlıyor.

  • Psikolojisine Olumlu Katkılar Sağlıyor

Lego’nun faydaları, çocukların fiziksel gelişimini destekleyip hayal dünyalarını genişletmekle kalmıyor, psikolojik olarak da onları besliyor. Lego’nun psikolojik faydalarının kaynağı, aslında çocukları yeni fikirler üretmeye yöneltmesinden doğuyor. Dünyaca ünlü psikiyatrist Maria Teresa Mata, Lego gibi farklı nesneler ile bir şeyler inşa etmenin, çocuklar için fazlasıyla olumlu yönünün bulunduğunu belirtiyor. Bunlardan birinin de duygusal zekâ gelişimine katkısı olduğunu savunuyor. Ayrıca Lego’ların; inanışların ve duyguların içselleştirilmesinde önemli rol oynadığını belirten Mata, zorluklarla başa çıkmak ve ifade etme yeteneği kazanmak için de çocukların legolar ile daha fazla zaman geçirmesi gerektiğini düşünüyor.