Mama Sandalyesi Seçiminde ve Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeği için her zaman en iyisini yapmak en doğru kararı almak isteyen ebeveynler için farklı özelliklere sahip mama sandalyeleri arasından seçim yapmak oldukça zor bir iştir. Çocuklara uygun mama sandalye seçimi yapmadan önce farklı markaların favori ürünleri incelenmeli ve varsa tecrübeli annelerden tavsiye alınmalıdır.

Mama sandalyesi, bebeklere düzenli yemek yeme alışkanlığı edindirmede son derece önemli bir role sahiptir. 

Mama sandalyesine güvenli bir şekilde oturtulan bebek ve çocuklar yemek masasının bir parçası oldukları hissederler. Ebeveynler için çoğu zaman hayat kurtaran bir yardımcı olarak görülen mama sandalyelerinin öne çıkan özellikleri arasında;

  • Destekli kullanım için yastık
  • Kolay hareket etme imkânı sunan tekerlekler
  • Masaya monte edilme aparatı
  • Oyuncaklı modeller
  • Ana kucağı ve benzer kullanım amaçları sayılabilir.

Bebekler oturmaya ve katı gıda yemeye geçtikleri zaman mama sandalyesi kullanılmaya başlanabilir.

blank

Mama Sandalyesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin biberondan ayrılmaya başladıkları dönemde mama sandalyesi en önemli ihtiyaç haline gelir. Bebeklere kendi kendilerine güvenli zaman geçirme imkânı sağlamakla kalmayan modeller aynı zamanda sosyalleşme aracıdır. Güvenli ve uzun süreli bir kullanım için mama sandalyesi seçerken bazı başlıklara dikkat etmek gerekir.

Emniyet kemerinin kolay kullanımı

Mama sandalyesi modellerinde emniyet kemerleri 3 veya 5 noktalıdır. Tokaları sağlam ve kolay kullanıma sahip ürünler hem anneler hem de bebekler için son derece önemlidir.

Yükseklik ayarı yapılıyor mu?

Mama sandalyelerinde mutlaka yükseklik ayarı olmalıdır. Yemek masasıyla aynı seviyeye getirilebilen masalar bebeklere anne ve babaları hatta misafirleriyle birlikte yemeğe katılma fırsatı sunar. Bebekler büyüyüp sandalyeden kendileri indikleri döneme gelindiğinde yükseklik ayarı en düşük seviyeye getirilmelidir.

Temizlik

Mama sandalyesi temizliği önemli bir husustur. Minderi kolay çıkan, yıkanabilir ve silinebilir özelliklere sahip kaplama kumaşı ve masa materyali çocukların kendi başlarına yemek yemelerini kolaylaştırır. İkinci bir kılıf alınarak kullanım ömrü uzatılabilir.

Katlanabilirlik

Kullanım sonrasında katlanarak bir kenara konulabilen sandalyeler özellikle küçük evler ve kalabalık aileler için konfor sağlar. Kapatılan mama sandalyesi modelleri evde genel temizlik yapılırken, bebeğin evde kendi başına emeklediği veya yürümeye çalıştığı dönemlerde tam güvenlik için tercih edilmelidir.

Taşınabilirlik

Katlanabilir ve taşınabilir modeller özellikle ebeveynler için konforludur. Kaliteli tekerleklere sahip ürünler kolay yer değiştirebilir ve bebek üzerindeyken bile hareket ettirilebilir. Tekerli mama sandalyelerinde mutlaka sağlam bir fren sistemi bulunmalıdır.

Sırt ve ayak desteği

Sırt ve ayak desteği bebeğe konfor sağlar. Farklı pozisyonlar bebeğin yemekten sonra kısa süreli kestirme ihtiyacına da yeni bir alan yaratır.

Çıkabilen ve ayarlanabilen mama tepsisi

Mama tepsisi mama sandalyesinin en kritik özelliğidir. Çıkabilir, katlanabilir ve hatta ayarlanabilir masalı modeller ebeveynlerin en çok tercih ettikleri özellikler arasında sayılabilir.

  • Çıkabilen masalar sayesinde bebek yemek masasına yaklaştırılabilir.
  • Katlanabilir masalar kullanılmadığı zaman daha az yer kaplar.
  • Ayarlanabilir masalar yemek yerken bebeğe kolaylık sağlar.

Çift tepsili modeller temizlik açısından idealdir. Kirlenen tepsi yıkanırken diğer tepsi işlevsel olarak sandalyenin kullanıma devam etmesini sağlar.

Alternatif kullanım

Uzun süre kullanılan ve aile bütçesinde önemli bir paya sahip olan mama sandalyesi seçiminde alternatif kullanım özelliklerini de değerlendirmek gerekir.

  • Salıncaklı
  • Ev tipi ana kucağı
  • Oyun masası veya
  • Beşik olarak kullanılan sandalyeler tek ürünle birden fazla ihtiyacın karşılanması için idealdir.

Bebekler 6.aya girdikten itibaren 20 kiloya ulaşana kadar kullanılabilen mama sandalyeleri için “ömürlük” tabiri kullanılabilir.

blank

Mama Sandalyelerinde Kalite ve Güvenlik Belgesi Nedir?

Toksik özellik taşımayan malzemelerle üretilen mama sandalyelerinin dünya standartlarında kalite ve güvenlik belgesine sahip olması gerekir.

  • Çocuk Ürünleri Sanayicileri Derneği yani JPMA testlerini geçmiş onaylı ürünler
  • 2017 yılında güncellenen Avrupa Birliği 2006 standardı EN 14988 belgeli modeller ve
  • 2009 yılında güncellenen Avrupa Birliği 2002 standardı EN 1290 belgeli beşik tipi ürünler bebeklerin en temel ihtiyaçlarının karşılanması için önerilir.

Şık olduğu kadar konforlu, güvenli olduğu kadar da kolay temizlenebilir ürünler hem çocuklar hem de ebeveynler için tercih edilmelidir.

Mama Sandalyesi Nasıl Kullanılır?

Doğru kullanıldığı zaman bir sandalyeden daha fazlasını sunan modeller, tek başına yeme becerisinin kazandırılması için büyük öneme sahiptir. El-göz-ağız koordinasyonu sağlayan mama sandalyeleri hatalı kullanıldığında farklı sağlık sorunlarının oluşumuna neden olur.

Öncelikle mama sandalyesi televizyondan uzak bir yerde konumlandırılmalıdır. TV izlerken yeme alışkanlığı yetişkinlikte kontrolsüz tüketime yönlendirir. Yemek masasının yanına konulan sandalyelerde bebek anne ve babasını izleyerek ve taklit ederek “kendi kendine yeme alışkanlığı” kazanır.

Mama sandalyesine oturtulan bebeğin mutlaka emniyet kemeri bağlanmalıdır. Hareketliliğin arttığı dönemlerde kontrolsüz kullanım istenmeyen kazalara zemin hazırlar. Alınacak fiziksel güvenlik önlemlerine ebeveyn gözetimi dâhil edilmelidir.

Mama sandalyesi kullanımının bir diğer hassas konusu hijyendir. Masa her yemekten sonra silinmelidir. Pis masada üreyecek çeşitli mikroorganizmalar hastalık kaynağıdır. Yemekten sonra sandalye yastığına dökülen yiyeceklerin toplanması ve silinerek bir sonraki kullanıma hazır hale getirilmesi gerekir.

Mama Sandalyesinde Yemek Zamanı

Gerek yemek zamanı gerek farklı aktiviteler için kullanılan mama sandalyesi modelleri, gelişimi destekler. Beslenme zamanının daha verimli ve keyifli geçmesi için etraf kirlenecek derdi olmadan davranan anneler, bunun karşılığını çocukluk ve ergenlik döneminde görürler. Özgürce hareket eden ve beslenmesi konusunda kendi tercihlerini net bir şekilde ortaya koyan bebekler için sağlıklı beslenmenin temelleri güvenli kullanılan bir mama sandalyesinde atılır.

Kolay Mama Sandalyesi Temizliği İçin İpuçları!

Bebek olan her evde mutlaka mama sandalyesi de olur. Anneler ve minikler için bir özgürlük alanı ve minik molalar yaratan sandalyeler, düzenli olarak temizlenmelidir. Yoğun günlük koşuşturmanın içinde temizlik için önerilen ipuçları yardımıyla her kullanım sonrası bir sonraki yemek için ön hazırlıklar hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanabilir.

blank

          Bebekler çok fazla yemek dökerler.

Henüz keşif ve öğrenme sürecinde olan miniklerin kullandığı mama sandalyesi her zaman kirlenir. Çıkarılabilen ve silinen malzemeden üretilen oturma alanı her türlü kazanın ardından sabunlu bezle kolay bir şekilde temizlenebilir.

Günlük temizlik

Dökülen gıdaların kurumadan temizliği çok daha kolaydır. Mama sandalyesinin çıkarılabilen tepsisi su altında yıkanırken koltuk temizliği için ıslak mendillerden yardım alınabilir. Çıkarılabilen tepsiler ebat olarak uygunsa bulaşık makinesinde de yıkanabilir.

Kıvrımların Temizliği

Kıvrımların temizliği için elektrik süpürgesinin uygun aparatlarından yardım alınabilir. Kulak çubuğu, diş ipi ve kullanılmayan diş fırçaları aralarda kalan yiyecek artıklarının çıkarılması için kullanılabilir.

Temizlik maddesi seçimi

Mama sandalyesinin temizliği kadar önemli olan bir diğer konuysa kullanılacak temizlik malzemesinin seçimidir. Doğal malzemelerle hazırlanan karışımlar bu iş için idealdir. Sirkeli su doğal bir dezenfektan olarak kullanılabilir.

Emniyet kemerinin temizliğini unutmayın!

Dökülen yiyecekler ve en önemlisi kemer çıkarılabiliyorsa yıkanmalıdır. Mama sandalyesinde yemek artığı olabileceği gibi istenmeyen durumlarda kusmuk da olabilir. Lekeleri temizlenmiş ve bir sonraki yemek için hazır tutulan sandalye ebeveyn işini büyük oranda azaltacaktır.

Bu yazımızda mama sandalyesi nedir, mama sandalyesi satın alacak ebeveynlere tavsiyeler, mama sandalyesi kullanımı ve mama sandalyesi bakımı hakkında çeşitli bilgilere yer verdik. Denge ve güvenlik açısından tam donanımlı ürünler bebeğiniz 6 aylık olduğundan itibaren kullanılabilir.