Mevsim Önerileri – Çocuğum Şubat Ayında Ne Yemeli

Ek gıdaya geçiş serüveni her ebeveyn için apayrı birer macera! Her deneme yeni bir heyecan! Bebeğiniz için yeni gıdalar araştırmak, tadım yapmak, özel pişirme teknikleri kullanmak… Kafada yüzlerce soruyla birlikte bu sürece giriyor ve en sağlıklı, en sorunsuz şekilde devam etmek istiyorsunuz. Peki, bu süreçte neler dikkatinizden kaçmamalı? Neye göre değerlendirme yapmalısınız?

Taze Olmasına Özen Gösterin

Her anne baba gibi çocuğunuz her yiyeceğin en doğalını en sağlıklısını yesin istediğinize eminiz! Bununsa tek yolu taze sebze ve meyveler. Mevsiminde dondurulmuş gıdalar tazeliğini koruyor olsa da dalından yeni koparılmış sebze ve meyvelerin yerini pek tutamıyor. Bu süreçte de size tavsiyemiz bu konuda dikkatli olmanız.

Mevsiminde Tüketmeye Dikkat Edin

Teknolojinin gelişmesi, yeni üretim yöntemlerinin keşfiyle birlikte mevsiminde olmayan gıdalara ulaşmamız kolaylaştı. Kış aylarında rahatlıkla yaz meyvelerini bulabiliyor, yaz ortasında ise kış mevsiminin sebzelerini yiyebiliyoruz.

Ne kadar cezbedici değil mi? Ancak gıda içeriğine baktığımızda bolca işleme maruz kaldığını görüyoruz. Koruyucu ilaçlar, mumlama yöntemi hatta hormonlar… Yetişkinler için bile risk taşıyan, mevsiminde yetişmeyen sebze ve meyveler minik bebeğiniz için de oldukça riskli. Bu nedenle size bu serüvende bolca iş düşüyor.

Seçtiğiniz sebze ve meyvelerin mutlaka mevsiminde yetiştiğine dikkat etmelisiniz. Hatta her mevsimin olduğu gibi her ayın da kendine özel sebze ve meyveleri oluyor. İlk adım olarak bunu araştırabilirsiniz. Bulunduğunuz ayda hangi meyvelerden yemeli, yemeklerinizde hangi sebzeleri tercih etmelisiniz bunlara mutlaka göz atın.

blank

Listenizi çıkarttıktan sonra ise bu sebze ve meyveleri güvendiğiniz manavlardan ya da pazarlardan almanız çok daha sağlıklı! Yetişme sürecinde yoğun ilaca maruz kalmamış, koruyucu işlemlerden geçmemiş olanlara erişmeye çalışın. Ulaşmanız kolay ise organik pazarlardan alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz.

Kış mevsiminin son aylarına yaklaşmışken Şubat ayı sebze ve meyveleri; bu gıdaların hangi yönden zengin olduğunu sizin ve bebeğiniz için detaylıca araştırdık.

blank

Şubat Ayı Sebzeleri

Kış aylarının zengin sebze listesi Şubat ayında da varlığını sürdürüyor. Bu aylarca bolca tükettiğimiz pırasa, turp, şalgam, karnabahar, ıspanak, havuç, brokoli, balkabağı, brüksel lahanası, kereviz, pancar ve kıvırcık lahanalar ailenizin özellikle de bebeğinizin sağlıkla tüketebileceği sebzelerin başında geliyor.

Meyveler de bolca vitamin barındıran kış meyvelerinden oluşuyor. Şubat ayında yine bol bol portakal, ayva, armut, kestane, avokado, limon, elma tüketebilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçiş Süreci, Tavsiye Edilen Besinler

blank

Şubat ayı sebze ve meyve listesi oldukça kabarık, peki bu gıdaların zenginliklerinden haberdar mısınız? Gelin birlikte bazılarını hızlıca inceleyelim;

Brokoli

Kış aylarının olmazsa olmazı brokoli A vitamini bakımından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde bolca potasyum barındırır. Folik asit açısından da zengindir. Minik bir ağaç gibi görünen bu sebzeyi buharda pişirip tek tek çocuğunuza yedirebilir ya da nefis bir brokoli çorbası yaparak içinizi ısıtabilirsiniz.

Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası kanserle savaşan sebze listesinde yer almaktadır. İçeriğinde kükürt barındırır ve birçok kanser türüne karşı olarak koruyucudur. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda lif barındırır, bu sayede de çocuğunuzun bağırsak florasını desteklemekte ve kabızlığın önüne geçmede yardımcı olmaktadır.

Karnabahar

Karnabahar da bağlı olduğu grup gibi kanserle savaşan ve vücut dengesini korumaya destek veren sebzelerdendir. Ayrıca içerdiği demir oranı da yüksektir. Bu sebzeyi de yemek olarak pişirebilir ya da haşlama/buharda pişirme yöntemiyle hazırlayabilirsiniz.

Ispanak

Temel Reis karakteriyle bütünleşen ıspanak çocuklar için olmazsa olmaz bir sebzedir. Yüksek lif oranıyla sindirim sistemini destekler, içeriğindeki antioksidanlarla birlikte göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Kas ve iskelet yapısının gelişimine katkı sağlar. Folik asit bakımından çokça zengindir. Bu sayede bebeğin beyin ve sinir sisteminin doğru bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Portakal

Kış mevsimi denildiğinde akla gelen ilk meyve olan portakal Şubat ayı meyve listesinde ilk sırada!

Portakal antioksidan ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Bağışıklığı güçlendirir, mevsimsel grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla savaşır. Ayrıca lif bakımından da zengin oluşuyla kabızlık sorununa karşı destekçinizdir!

Elma

Elma A ve C vitamini yönünden en zengin meyvelerden biridir. Çocuğunuzun bağışıklığı için sıkça tüketmesi gerekir. Ayrıca lif yapısı sebebiyle hem ishal hem de kabızlıkta tüketilmesi faydalıdır.

Armut

Meyveleri yemekten sonra tüketmeye alışkın olsak da Armut bu alışkanlığımızı yıkmaya geldi! Yemeklerden önce tüketilmesi daha faydalı görülen bu meyve A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminlerinin yanında içeriğinde bor elementini de barındırır.  Beyin gelişimi, kemik sağlığı ve sindirimi destekler.

Avokado

Her ne kadar meyve olarak düşünülmese de bir kış meyvesi olan avokado sağlıklı yağ asitleri bakımından çok zengindir. Barındırdığı içeriğiyle birlikte göz sağlığı için çok faydalıdır. Lif açısından da zengin olan avokado sindirim sistemini korur, bağırsaklardaki faydalı bakterilere yarar sağlar.

Minoris Baby organik, antialerjik temizlik ürünleri ailesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.