Yürümeye Başlayan Çocukla Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Özellikle ev hanımı olan annelerin sık sık karşılaştığı problemlerin başında çocuk bakımı ile ev işlerini birlikte yürütme sorunu gelir. Bu yüzden gerek internet ortamında gerekse de diğer alanlarda bebeğim var ev işlerini yetiştiremiyorum şikayetinde annelerin sayısı her geçen gün giderek artıyor. Emekleme ve yürüme dönemleri çocuklarda en hareketli olunan zamanların başında gelir. Bebek bakımında yeni bir döneme girilmesiyle birlikte annelerin sorumlulukları da artar. Çünkü standart ev işlerinin yanı sıra çocuklarının da güvenliğini düşünmek durumunda kalırlar. İşte bu durumda olan anneler için ev işlerini yerine getirmek ayrı bir sorumluluk ister. Yürümeye yeni başlayan çocuğu olan annelerin ev temizliği konusunda mutlaka dikkat etmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuklarda Emekleme ve Yürüme Dönemi

Bebeklerin emeklemesi, uzmanların yaptığı gelişim testlerinde ölçüt değildir. Çoğu bebek emeklemeden yürümeye başlamasıyla anne ve babalarını şaşırtabilir. Bu konuda internet üzerinden araştırma yapan anne ve babalar hiç emeklemeden yürüyen bebek bakımında neler yapmaları gerektiği konusunda detaylı bilgilere ulaşabilir.  Hatta bazı durumlarda da önce yürümeye başlayan ancak bir süre sonra emekleyen çocuklar olduğu da görülmüştür. İlk defa anne olanlar için bebeğiniz ayağa kalkıp çevresindeki nesnelere tutunmaya başladığında artık yürümeye başlayacak demektir.

Bu dönmede evde halının üzerine yumuşak, toz tutmayan battaniye tarzı ekipmanlar kurarak bebeklerin yürüme döneminde desteklenmesi sağlanabilir. Bebeğin kendi ayakları üzerinde durup hareket edebilmesini teşvik etmek için biraz uzağına oyuncaklarını yerleştirmek iyi bir yöntem olacaktır. Böylelikle bebeğin emeklemesi için gerekli motivasyon elde edilebilir. Çocuklarda emekleme ve yürüme döneminde yerlerde küçük nesneler bırakmamak ve bu cisimlere kolaylıkla ulaşmasını engellemek önemlidir.

blank

Çocuklarda Yürümenin Desteklenmesi

Anneler yürümeye başlayan bebekleri için ev ortamında gerekli koşulların oluşturulmasına önem verir. Özellikle emeklemeden yürümek konusunda hevesli olan çocukların dengede durabildikten sonra dizlerini ileri geri hareket ettirerek yürümeye başlaması kolaylaşır. Yapılan araştırmalara göre genellikle bebeklerin altıncı ile dokuzuncu aylar arasında emekledikten sonra yürümenin başladığı belirtilir. Hareket etme konusunda oldukça heyecanlanan çocuklarla birlikte evdeki işlerin yapılması da zorlaşabilir. Bu yüzden anneler evde hem çocukların yürümesini destekleyici hem de temizlik gibi ev işlerini yapabilecekleri ortamı sağlamaya özen göstermelidir.

Yürüme esnasında bebek yakından takip edilmeli ve korkmaması için panik yapılmamalıdır. Yumuşak zeminlere düşmesinde hiçbir sakınca olmadığı için bebeğin dengesini kaybetmesi halinde hemen müdahalede bulunulması yanlıştır. Çocuklar genellikle ortalama 12-13 ay civarında yürümeye başlarlar. Buna rağmen çocuğunuz 18 aylık olduğu halde yürümüyorsa kalça çıkığı, ayak, bacak kemik bozuklukları, kas hastalıkları gibi hastalıklardan şüphelenmek gerekir.

Yürümeye Başlayan Çocuk Güvenliği

Yürüme döneminde evde keskin masa, sehpa köşeleri yumuşatılmalı ve bebek için zararsız hale getirilmelidir. Bununla birlikte düşme ve çarpmalarda ilk yardım konusunda anne ve babaların mutlaka bilinçli olması gerekir. Bebeğin ideal biçimde hareket edebilmesi için yürüme alanının gereğinden fazla yumuşak olmaması ve dengesini korumasına dikkat edilmelidir. Yürüme esnasında bebeğin gözlemlenmesi ve ortamdaki tehlikeli eşyaların kaldırılması önemlidir. Bu koşullar sağlandıktan sonra ev hanımları olan anneler için çocuğun yürümesi ile ev temizliğini yapmak çok daha kolay bir hale gelebilir. Ev ortamında çocuğun güvenli bir şekilde hareket etmesi sağlandıktan sonra temizlik konusunda endişe yaşanmasına gerek yoktur.

Yürümeye Başlayan Çocukla Ev Temizliği

Pek çok anne, bebekli evde temizlik tavsiye ve önerileri alarak bu süreçte nasıl hareket etmesi konusunda internet üzerinden araştırma yapmaktadır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz unsurlara dikkat edip gerekli önemin verilmesinden sonra ev temizliği konusunda herhangi bir endişe duyulmadan da temizlik işleri yapılabilir. Ev temizliğini yaparken çocuğun hareket ettiği yerlere dikkat etmeli ve aynı zamanda temizlik malzemelerinin seçiminde de mutlaka organik içeriğe sahip ürünler tercih edilmelidir. Yürümeye yeni başlayan çocuklar, ev içinde hareket etme konusunda çok hevesli bir yapıda oldukları için onların güvenliği sağlandıktan sonra temizlik işlerine başlanmasında fayda vardır.

blank

Evdeki Temizlik Malzemelerinin Saklanması

Evin temizliğinde kullanılan kimyasal veya bitkisel içeriğe sahip temizlik malzemelerinin çocukların kolaylıkla ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerekir. Ev ortamında temizlik malzemelerini saklamak için genellikle kilitli dolaplar veya yüksek konumda bulunan raflar tercih edilebilir. Çünkü bebekli evde temizlik malzemeleri her zaman tehlike arz edebilir. Üstelik hareket edip çevresindeki cisimleri merak eden çocukların bu tür kimyasal maddelere ulaşımı çok daha kolay olabilir. Bu nedenle evdeki temizlik malzemelerinin saklanmasında anne ve babalara önemli görevler düşer.

Zemini İyice Kurulamaya Dikkat Edilmeli

Çocuklar, enerjilerini atmak için ev içinde sürekli hareket edebilirler. Bu yüzden anne ve babalar, çocukların gelişim sürecinde ev dekorasyonunda minimal mobilyaları tercih edebilirler. Bu sayede bebeklerin güvenli bir şekilde koşturabilecekleri bir yaşam alanı elde edilebilir. Ancak çocukların güvenliğini sağlamak için sadece mobilyaların sayısına ve özelliklerine dikkat etmek tek başına yeterli değildir. Örneğin evde temizlik yapılacağı zaman gözden kaçabilecek küçük bir detaya bile dikkat etmek gerekir. Çocuklar ev içinde sık sık koşturduğu için yüzey temizliğinde zeminin kaygan olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer zemin henüz kurumamışsa çocuğun o bölüme geçip oynamasına izin verilmemesi en doğru yaklaşım olacaktır.

Evin Havalandırılması

Evde temizlik yaparken kimyasal temizlik ürünleri kullanıldığı için evin detaylı biçimde havalandırılması gerekebilir. Özellikle içeriğinde yoğun kokulu parfüm bulunan ürünler veya çok güçlü deterjanlar kullanılması halinde bebek ve çocukların o odada bulunmasına izin verilmemelidir. Çünkü tür kimyasallardan oluşan parfüm ve benzeri ağır kokular, kronik astımdan solunum yolu enfeksiyonlarına ve alerjilere kadar çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebilecek çok sayıda probleme davetiye çıkarabilir.

blank

Evde Organik Temizlik Ürünlerinin Kullanılması

Günlük yaşamada çocuklu evi temizlemek için kullanılan pek çok temizlik ürünü, sanıldığından çok daha fazla tehlikeli madde içerebilir. Çeşitli zeminlerin ve mobilyaların temizliğinde kullanılan deterjanlarda sağlık açısından zararlı olabilecek şu maddeler yaygın şekilde kullanılır:

  • SLES,
  • Paraben,
  • Fosfat,
  • Boya,
  • Sentetik parfüm
  • Uçucu kimyasallar

Bu güçlü kimyasal maddeler hem temas halinde hem de uzun süre solunması durumunda çocukların zehirlenme vakalarına neden olabilir.  Bu sebeple hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın temizlik ürünlerinde doğal içeriğe sahip markalara yönelmek faydalıdır. Çeşitli sağlık riskleri en aza indirebilmek için organik temizlik ürünleri kullanılması tavsiye edilir.

Alerji Yapmayan Temizlik Malzemeleri

Alerji; vücutta bulunan antikorların çeşitli dış etkenlere karşı savaş açması ve çeşitli reaksiyonlar göstermesidir. Bebekler ve gelişim çağında olan çocuklar, henüz bağışıklık sistemleri gelişmediği için kolaylıkla alerji olabilirler. Deterjan ve benzeri temizlik ürünlerinin bilinçsiz bir şekilde kullanımı çocuklarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Annelerin evde temizlik amaçlı kullandığı malzemelerin teması ya da solunması durumunda çeşitli alerjiler oluşabilir. Yürümeye başlayan çocukların bu tür temizlik maddeleri ile temasını kesmek için mutlaka temizlik yaparken çocuğun o ortamdan uzak tutulması gerekir. Buna benzer bir şekilde çocukların kullandığı oyuncak ve diğer ev aksesuarlarının temizliğinde de mutlaka alerji yapmayan temizlik malzemeleri seçilmelidir. Bu sayede anneler hem çocuklarının bakımını hem de ev temizliğini zorlanmadan gerçekleştirebilrler.