Bebeklerin zekâ gelişimi ve kaliteli zaman geçirebilmeleri için oyuncakların önemi yadsınamaz bir gerçek… Ancak bu söylediğimiz faydayı sağlayabilmeleri için yaşına uygun oyuncak seçimi yapılmalıdır. Aksi halde oyuncaklar, ne yazık ki bebeğinizin zaman geçirmesi için kullandığınız nesnelerden öteye gidemez.
Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız makalemizde; 3 – 6 aylık bebekler için eğitici oyuncak ve oyunlara yer verdik.
Üçüncü ayını tamamlayan bebekler, artık birçok hareket kabiliyeti kazanmıştır. Örneğin yüksek sesle gülebilirler, kafasını boynunun üstünde dik bir şekilde tutabilirler, nesneleri uzun süre takip edebilirler, ellerini kavuşturabilirler ve sesin geldiği yönü bulabilirler. Aynı zamanda bebekler bu dönemde, çevresine karşı daha ilgili olurlar. Bu nedenle alacağınız oyuncakların fazla karmaşık olmaması ve renkli figürler içermesi önemlidir. Örneğin çıngıraklı ve renkli patikler ile bebeğinizin duyma duyusunu keşfetmesine yarayacak faydalı nesneler satın alabilirsiniz. Bununla birlikte üç boyutlu kitaplar, renkli oyun halıları, kavrayabileceği dişlikler ve yansıtma özelliği bulunan oyuncaklar da 3 aylık bebekler için uygun olan diğer alternatiflerdir.
3 aylık olan bebekler henüz oturma kabiliyeti kazanamadığı için oyun halıları da bebeğiniz için keyifli bir alan olacaktır. Hatta oyun halısının askılarına bebeğinizin sevdiği oyuncakları takarak, onun için güzel bir oyun köşesi oluşturabilirsiniz.
Her ay gelişmeye devam eden bebekler, 4. aylarında da birçok yeni kabiliyet kazanırlar. Örneğin boyun kaslarını daha iyi kontrol ederler ve kucağınıza aldığınızda başlarını dik tutabilirler. Bu dönemde bebekler, çevresindeki insanlarla iletişim kurmaktan çok hoşlanırlar ve kendisiyle ilgilenen hemen hemen herkese gülümserler. Dolayısıyla özellikle 4. ay ve sonrasında bebeğinizle sık sık iletişim kurmanız, abartılı mimikler kullanmanız ve ona ismiyle seslenmeniz, bebeğinizin sosyal gelişimini olumlu etkilerken, dil gelişimine de katkı sağlayacaktır.
Bebekler 4. ayda oyuncakları kavrayarak tutmaya başlayabilirler. Bu nedenle eline değişik dokulu ve renkli oyuncaklar vererek dokunma duyusunun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; dokulu çıngıraklar, yumuşak renkli toplar ve el kuklaları bebeğinizin gelişimi için en uygun oyuncaklardır.
Beşinci aya gelen bebekler boyunlarını, başlarını ve gövdeleri artık daha iyi kontrol ederler. Desteklendiği zaman oturabilirler, nesneleri ağızlarına götürebilirler, sırtüstü yatarken ayaklarını ağızlarına değdirebilir ve sesin geldiği yöne doğru dönebilirler. Artık dokunsal duyuları da iyiden iyi gelişmiştir. Bu dönemde, güvenli olan nesneleri ve oyuncakları onun yakınına koyabilir ve bebeğinizin o nesneye uzanması için onu destekleyebilirsiniz. Dokunduğunda ışık veya ses çıkaran oyuncaklar, 5 aylık bebekler için en eğitici ve keyifli oyuncak alternatifidir. Bununla birlikte, üzerinde değişik nesneler olan oyun kartlarını da bu dönemde kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz tam olarak oturmaya başladığında ise aktivite masası satın alabilirsiniz. Masanın üzerindeki basmalı ve çevirmeli oyuncaklar sayesinde bebeğiniz eğleneceği gibi ince motor becerileri de gelişecektir.
Bebekler, çevresindeki nesneleri genellikle ağızlarına götürerek keşfetmeye çalışır. Bu esnada ise oyuncakların üzerindeki mikroorganizmalar, kolayca vücutlarına girerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. Haliyle, oyuncak temizliği de anneler için hassas bir konudur. Peki, hangi oyuncak nasıl temizlenir?
Pelüş oyuncaklar, bebeklerin oynamaktan en keyif aldığı oyuncaklardandır. Etiketinde aksi belirtilmediği sürece, pelüş oyuncakları çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkama esnasında zarar görebileceğini düşündüğünüz oyuncakları yıkama filesi kullanarak yıkayabilirsiniz. Çamaşır makinesinde yıkanamayacağı belirtilen pelüş oyuncakları ise deterjanlı ılık su kullanarak elde yıkayabilirsiniz. Ancak deterjan kalıntısını önlemek amacıyla iyice durulamalısınız.
Isıya dayanıklı plastik oyuncakları ise bulaşık makinesinde yıkayabilir veya kaynatma yöntemiyle temizleyebilirsiniz. Makineye sığmayacak kadar büyük oyuncakları deterjanlı bezle silip durulayabilirsiniz.
Bebeğinizin sık sık ağzına götürdüğü çıngırak, dişlik veya emzik gibi nesneleri ise daha hassas ve sık temizlemelisiniz. Isıya dayanıklı ürünleri yine kaynatma yoluyla steril hale getirebilirsiniz.
Bebeğinizin oyuncaklarını yıkamak için kendinize bir rutin belirleyebilirsiniz. Örneğin; haftada bir kere genel oyuncak temizliği yapabilirsiniz. Ancak bebeğiniz grip veya soğuk algınlığı geçirdiğinde bir haftanın dolmasını beklemeden oyuncaklarını sterilize etmelisiniz.
Oyuncakları yıkamak kadar ne ile yıkadığınız da önemli bir konudur, hele ki söz konusu yenidoğan bebeklerse… Anneler, oyuncakları mikroplardan arındırmak için genellikle antimikrobiyal ürünler kullansa da bu tür kimyasallar bebeklerde alerjik problemlere yol açabiliyor. Ya da oyuncağının formunun bozulmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple uzmanlar bebek temizlik ürünleri kullanarak oyuncakların temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Siz de organik bebek deterjanı kullanarak bebeğinizin oyuncaklarını güvenli bir şekilde temizleyebilirsiniz.