Hastane çantası, doğum hazırlığında olan anne adayları için çok önemli bir ekipmandır. Doğum için büyük gün yaklaşırken, anneler en çok hastane çantasında neler olması gerektiği konusunda da kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. Bu yüzden doğum çantası yani hastane çantası hazırlarken bazı hususlara dikkat etmekte fayda vardır.
Doğum çantası hazırlamak, anne adayları için bir hayli zevkli ve heyecan verici bir aktivite haline gelebilir. Çünkü bu çantaya koyulan eşyaların bebekleri tarafından kullanılacağını bilmek de oldukça heyecan vericidir. Kapsamlı listelere dikkat ederek siz de hastane çantasında neler olması gerektiğini hazırlayabilir ve içiniz rahat bir şekilde doğum anına geri sayım yapabilirsiniz.
Anne adaylarının sık sık dile getirdiği doğum çantası veya hastane çantası, adından da anlaşılacağı üzere doğum yapan kadınları ilgilendirir. Bunun yanı sıra doğumda refakatçi olan kişilerin de benzer eşyalarla çanta hazırlaması tavsiye edilir. Bu çantalar, doğum sonrasında hastanede kalırken ihtiyaç duyulabilecek eşyaların bir arada olduğu, pratik ve kullanışlı ekipmanlardır. Bunların arasında bebek bakım çantası da mutlaka yer edinmeli ve özenli bir şekilde hazırlanmalıdır. Eğer siz de bebeğiniz için önceden doğum çantası hazırlamak istiyorsanız mutlaka burada yer alan bilgilerden faydalanmalısınız.
Hastane çantalarında yer alacak olan eşyaları, anne, bebek ve refakatçi için gerekli olanlar şeklinde 3 farklı kategoriye ayırmak mümkündür. Hastane çantasına anne için konulması gereken ve en çok ihtiyaç duyulan ürünler listesini kontrol edip siz de anne bakım çantası hazırlayabilirsiniz:
Annelerin hastaneye götürecekler listesi hazırlarken çantalarında bulunması gereken eşyalara değindikten sonra şimdi de bebekler için hazırlanan çantada nelerin olması gerektiğine dikkat etmek gerekir. Doğumdan sonra bebeğin daha kaliteli bir şekilde emzirilmesi ve rahat edebilmesi için bebek çantası içine konulması gerekli ekipmanlardan öne çıkanlar şunlardır:
Tüm bunların dışında bazı anneler, bebekleri için gelenekleri doğrultusunda doğumdan sonra kullanılacak bazı eşya ve aksesuarları da bu çantalara ilave edebilirler. Hastane çantası hazırlarken nazar boncukları, kutsal kitaplar, dualar veya anı ürünleri de çantanın bir gözüne ilave edilebilir.
Hastanede doğumdan sonra kalacak refakatçi için de hazırlanması gereken çanta listesi mevcuttur. Bu yüzden anne adayları kadar heyecanlı olan refakatçilerin de kendi eşyalarını unutmaması için bu listeye uygun bir çanta hazırlamalarında fayda vardır:
Bazı anne adayları doğum için çok heyecanlandıkları için erken doğum ihtimalini göze almadan doğum çantası hazırlama zamanında farklı şekilde hareket etmektedir. Yaz bebekleri için doğum çantası hazırlarken de bu koşullara dikkat edilmesi önemlidir. Çünkü erken doğum ihtimalini de göze almak için en geç doğumda 32. haftaya kadar doğum çantasının hazırlanıp içindeki eşyaların listesinin tamamlanması gerekir. Bu noktada doğum çantası hazırlarken öncelikle yapılması gereken işlem, doğum yapacağınız hastanenin size sağlayacağı hizmetler konusunda detaylı bilgilere sahip olmaktır.
Nitekim kadın doğum hizmetleri veren pek çok hastanede, yeni doğan takımı ya da annenin kullanımına özel olarak temin edilen diş fırçası gibi kişisel bakım ürünlerinin ihtiyaçları hastane yönetimi tarafından karşılanmaktadır. Bu yüzden doğum veya hastane çantanızda gereksiz ağırlık yapacak bazı ürünleri koymak istemeyebilirsiniz. Bu tür durumlar için hastane ile irtibata geçerek hangi hizmetlerin verileceğini öğrenmenizde fayda vardır.
Doğum için sayılı günler kala heyecan yükselirken dikkat edilmesi gereken bir husus da doğum çantası hazırlama yöntemidir. Doğum çantasında neler olmalı sorusunun yanıtı olarak yukarıda vermiş olduğumuz listedeki eşya ve ekipmanları çantanıza özenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Eşyaları temin ettikten sonra bir kez daha kontrol etmeniz ve elinizdeki listenizden bu çantalarda eksik olup olmadığına göz atmanız tavsiye edilir. Daha sonra doğum çantası hazırlama tüyolarına göz atabilirsiniz.
Bu konuda en çok tavsiye edilen noktalardan biri de doğum çantanızı hazırlarken yalnız başınıza hareket etmemenizdir. Refakatçiniz veya eşinizin yardımı ile hastane çantasında neyin nerede olacağını bulabilmesi için birlikte hazırlık yapmanız faydalıdır. Bütün eşyaları çantada üst üste yığmak yerine 3 farklı çanta hazırlamanız tavsiye edilir. Bu çantalar annenin kullanımı, refakatçinin kullanımı ve bebek için olacak şekilde kategorize edilebilir. Böylelikle eşyalarınız birbirine karışmadan doğumdan sonraki süreçte kriz yaşamadan eşyalarınız kolaylık temin edebilir ve ihtiyaç anında pratik bir şekilde ulaşıp hemen kullanabilirsiniz.
Doğum heyecanında akıllara gelmeyecek şeylerin yaşandığı sık sık görülmüştür. Bu yüzden hastane çantası hazırladıktan sonra evde kolayca ve tek başınıza alabileceğiniz bir yere koyup muhafaza etmeye dikkat etmeniz gerekir. Çantanın yerinin kolayca ulaşılabilecek bir konumda olması çok önemlidir. Acil anda bile tek başınıza alabileceğiniz konumda olan hastane çantası sayesinde hiçbir aksilik yaşamadan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Anne adaylarının en çok merak ettiği bebek çantası veya hastane çantası hazırlığında ihtiyaç duyulan ekipmanlar bu şekilde liste halinde sıralanabilir.