Bebek oyuncakları, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişim hızlarına bağlı olarak tercih edilmelidir. Eğer bir bebek için oyuncak satın almak istiyorsanız, bir mağazaya girip en beğendiğiniz ürünleri satın almamalısınız. Çünkü bebekler için özel olarak tasarlanmış çeşitli oyuncakların hitap ettiği kitleler birbirinden farklıdır.
Örneğin 6 aylık bebek oyuncakları, 3 aylık bebek oyuncaklarından veya 9 aylık bebek oyuncaklarından daha farklı bir düzeyde bulunur. Kendisi için eğitici bir oyuncak satın almayı istediğiniz bebeğin, öncelikle kaç aylık olduğuna dikkat etmeniz önemlidir. Satın alınan oyuncaklar, bebeğin yaş durumuna uymalıdır.
Altıncı ay, büyüme ve gelişme süreci açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu sebeple 6 ay ve üzeri oyuncak çeşitleri bebeğin psiko – motor gelişimi açısından çok yararlıdır. Altıncı aydan önce değerlendirilebilecek olan çeşitli oyuncaklar da aynı oranda yararlılık gösterebilir. Fakat bebeğin zihinsel gelişimi söz konusu süreçte hızlanacağı için eşyalara çeşitli anlamlar vereceği ve onlarla ilgilenmeye başlayacağı süreç altıncı aya denk gelir. Bu çağdaki bir bebeğin kullanımına uygun olarak tercih edeceğiniz oyuncaklara dair bazı detaylar ise şunlardır:
Altıncı ayını doldurmuş olan bir bebeğe kazandırılabilecek en temel beceri el göz koordinasyonudur. Ellerini ve gözlerini uyumlu olarak çalıştıramayan bebeklerin gelişim sürecine katkı sağlayabilmeniz için birkaç metottan söz edilebilir. Örneğin 6 – 12 ay oyuncak seçeneklerinden bebeğinize en uygun olanını tercih etmişseniz; sadece bu oyuncağı kullanarak pek çok beceri aktivitesi gerçekleştirmeniz mümkündür. Fakat bu çalışmalar sırasında, bebeğin sevmekte olduğu bir oyuncağın kullanılması da önemlidir.
6 Aylık bebeklere özel oyuncaklar birbirinden farklı renklere sahiptir. Bebeğinizin dikkatini en fazla çekebilen renkleri tespit edip buna uygun oyuncaklar temin etmeniz şarttır. Aksi halde bebeğiniz aktivitelere ilgi göstermeyebilir. Uygun ekipmanlar kullanılması halinde bebeğiniz açısından faydalı olabilecek bazı aktiviteler şunlardır:
Sevdiği bir oyuncağı takip edebilmesi için, onu yere ya da beşiğine yatırıp gözleri önünde oyuncağını hareket ettirebilirsiniz. Bu hareketler bebeğinize doğru yukarıdan aşağıya değil, sağ – sol ekseninde olmalıdır. Oyuncağı aşırı hızlı şekilde hareket ettirmeniz durumunda bebeğinizin aktiviteye karşı ilgisiz kalacağını unutmamanız gerekir. Nazik ve yavaş olmanız ciddi anlamda önem taşır.
Nesneleri kavrama ve bir yerlere koyabilme yeteneği kazanan bebeklerinizle blok oynayabilirsiniz. Aynı şekle sahip blokları bir araya toplama ya da üst üste koyma gibi aktiviteler çok faydalı olacaktır. Henüz ince motor becerileri tam olarak gelişmediğinden, bebeğinizin blokları sürekli devirmesi normaldir.
6 Aylık bebek oyuncakları ile oynarken pek çok şey öğrenebilir. Bunlardan biri ise eşyaları daha iyi kavrayabilme yeteneğidir. Son derece basit görünen bu yetenek, bebeklerin fiziksel gelişimi açısından son derece önem taşır. Küçük blokları, çıngırakları, puf oyuncakları bebeğinizin eline tutturmak yerine; ilk olarak ilgisini çekip daha sonra o eşyaları almak için çaba göstermelerini sağlamalısınız. Örneğin uzun süre boyunca elinizde tutmuş olduğunuz bir çıngırak mutlaka bebeğinizin ilgisini çekecektir. O çıngırağı hemen bebeğinize uzatmak yerine, onun uzanmasını beklemeniz gerekir.
Uzandıkça çıngırağı biraz daha geriye çekerek ilgisini artırmanız ve sonunda başarmasını sağlamanız önemlidir. Eğer bu aktivite sonunda çıngırağı bebeğe vermezseniz psikolojik gelişim süreci olumsuz etkilenebilir. Kendini başarısız hisseden bebek, oyuncaklara karşı ilgisini kaybedeceği gibi oyun oynamak istemez. Bu sebeple her oyununuzda daima bebeğin öne çıkmasına izin vermeniz faydalı olur. Henüz 6 aylık bir bebek, sandığınızdan çok daha güçlü algılara sahiptir. Bu detayı unutmamanız da önerilir.
Bebek bakımı konusunda eksiksiz bir performans göstermek tüm ebeveynlerin hedefi sayılır. Bunu gerçekleştirebilmek için bebeklerin ihtiyaçlarını anlamak gerekir. Öncelikle bebeklerin sadece oyun oynayıp uyumak istediği konusunda söylenenlerin büyük bölümü yanlıştır. Çünkü bebekler sadece oyuncaklara ihtiyaç duymaz. Onların da birer insan olduğunu ve çeşitli ihtiyaçlarının bulunduğunu asla unutmamanız gerekir. Zararsız oyuncaklar tercih etmek, onla zaman geçirmek, ilgi göstermek elbette önem taşır fakat iletişim kurmak da ihmal edilmemelidir.
Bebeklerin belli bir döneme kadar konuşamıyor olmaları, sizi duymadıkları veya sizle iletişime geçmek istemedikleri anlamına gelmez. Bebekleriniz, eğer sağlık problemleri yoksa sizi net bir şekilde duyabilir. Henüz anne karnındayken gelişen duyma yeteneği, altıncı ay itibariyle zirveye çıkar. Bebeğiniz farklı sesler duymak ve onları algılayabilmek ister. Oyuncak tercihi ve oyuncak temizliği kadar, bu süreçte onunla konuşmanız da hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi açısından önemlidir.
Eğer bebeğinize mama yedirecekseniz bunu ona söylemeniz gerekir. Böylece bebek, çeşitli seslerden sonra hangi faaliyetlerin meydana geldiğini kafasında eşleştirerek dilsel açıdan da ilerleme kaydeder. Örneğin bebeğinizi yıkamadan önce ona “Haydi yıkanalım!” veya “Haydi banyoya gidelim!” derseniz, “yıkanma” ve “banyo” gibi kelimeler arasında bağlantı kurması kolaylaşır. Bebeğiniz bu süreçte sizden istediği şey 6 aylık bebek oyuncakları ile beraber sesli iletişim ve özel ilgidir.