Hassas cilde sahip olan bebeklerin kıyafet temizliği özen ister. Cildin doğal dokusuna zarar vermekten kaçınmak için uygun şekilde ve doğru malzeme seçimiyle yapılacak temizlik, çamaşırların hem güzel kokmasını hem de yumuşacık olmasını sağlar. Bebek kıyafetlerinde kusursuz temizlik için, yeni alınan eşyalar ilk kullanım öncesinde mutlaka yıkanmalıdır.

Bebek Kıyafeti Temizlemeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Söz konusu bebekler olduğunda beslenme kadar önemli olan bir diğer konu da temizliktir. Bebek kıyafetlerinin temizliği hassas ve narin yapıya sahip bebek cildinin korunması için önemlidir. Kıyafetlerin yanı sıra bebeğin sürekli etkileşim halinde olduğu oyuncak ve diğer malzemelerin de hijyenik yöntemlerle temizlenmesi gerekir.

  • Bebek kıyafetleri yetişkin kıyafetleriyle bir arada yıkanmamalıdır.
  • Bebekler için uygun temizleyiciler alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
  • Deterjan seçiminde tercih hoş kokudan ziyade en sağlıklı olandan yana kullanılmalıdır.
  • Kimyasal içermeyen ve anti alerjik yapıdaki ürünler temizlik kalitesiyle de fark yaratır.

Bebeklerin kirlenen pamuklu kıyafetleri makinede maksimum 65° ve hassas kumaşlı ürünler maksimum 40° ısıda yıkanabilir. Lekeli kıyafetlerde ekstra güçlü kimyasallar kullanmak yerine ön yıkmalı programlar tercih edilebilir. Kuruyan lekeli bölgeler hafifçe ıslatılarak sabunlu ılık suda bekletildikten sonra yıkanmalıdır.

  • Paketli satın alınan kıyafetler kullanmadan önce yıkanarak hem kimyasallardan hem de olası bakterilerden temizlenmelidir.

Bebeğin tenine değecek her şey ve özellikle yeni alınan kıyafetler, eve gelene kadar yaptıkları yolculukta istenmeyen mikroplara maruz kalmış olabilir. Dış etkenlere yetişkinler kadar hazır olmayan bebekler, temizlik aşamasında alınacak tedbirlerle koruma altına alınabilirler.

Bebek Kıyafeti Yıkarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne adayları, genç anneler veya bebek bakımından sorumlu olan kişiler bebek kıyafeti yıkamanın püf noktaları hakkında bilgi sahibi olarak en üst seviyede temizlik ve hijyen sağlayabilirler. Yeni doğan bebeklerin ciltleri hassas olduğu için temizliğin sadece bebek kıyafetleri bir aradayken yapılması tavsiye edilir.

  • Yıkama öncesinde etiketler kesilmeli ve sert dokulu parçaların cildi tahriş etme ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.

İçinde yoğun kimyasal hatta çamaşır suyu katkısı olan deterjanlar bebek kıyafetlerinin temizliği için uygun değildir. Bu tür yoğun deterjanlar ciltte hassasiyet, alerjik reaksiyon ya da kızarıklığa neden olabilir. Bebeklere özel üretilen deterjanlar veya sabun tozları en doğru seçim olacaktır.

  • Bahar ve yaz aylarında yıkanmış giysiler kesinlikle güneş alan bir yerde kurutulmalıdır. Kısa sürede bakterilerden arınan kıyafetler kuruduktan sonra ütülenerek çocuk dolabına yerleştirilebilir.

Giysiler yıkama etiketinde yazan ideal ısıda yıkanmalıdır. Yüksek sıcaklıkta daha iyi hijyen sağlanma algısı tamamen yanlıştır. Talimata uymayan yıkamalar sadece ürünün kısa ömürlü olmasına neden olmakla kalmaz, bebek cildini de tahriş edebilir.

  • Durulama işlemini uzun tutabilmek için varsa ilave durulama programı seçilmelidir. Bebeği her türlü deri rahatsızlığına karşı koruyan en basit tedbir durulama işlemine gösterilen özen olacaktır.

En az yıkama kadar önemli olan bir diğer konu da kurutmadır. Açık havada hızlı bir şekilde kuruyan kıyafetler daha yumuşak olacaktır. Kuruyan kıyafetler mutlaka ütülenerek kaldırılmalıdır. Ütü, kıyafetlerdeki hijyen etkisinin artmasını sağlar.

Adım Adım Bebek Kıyafetlerinde Temizliğe Hazırlanma

Bebek kıyafetlerini temizliğe hazırlarken adım adım izlenmesi gereken yol şu şekilde sıralanabilir.

  • Ürün üzerindeki etiketi okunur.
  • Bebekler için uygun sabun seçimi yapılır.
  • Dermatolojik olarak test edilmiş onaylı ürünler kullanılır.
  • Çamaşırlara ön yıkama yaptırılır.
  • Kirli bebek çamaşırları yetişkin çamaşırlarından ayrı yıkanır.
  • Ekstra durulama yapılır.
  • Çamaşırları direkt güneş alan bir yerde kurutulur.

Etiket üzerinde önerilen sıcaklık derecesi en verimli sonucun alınmasını sağlar. Elde yıkamaya uygun ürünlerin makinede yıkanması kullanım ömrünün kısalmasında neden olacaktır.

Bebek Çamaşırları Kaç Derecede Yıkanır?

Bebek kıyafetleri daha temiz olması için yüksek ısıda yıkanır. Ancak gerçek temizliği ve hijyeni sağlayan şey su ve sabundur. Yüksek ısı kıyafetlerin daha temiz olmasını sağlamayacağı gibi daha sert olmasına neden olur.

  • Beyaz ve günlük çamaşırlar için ideal ısı 40° dir.
  • Hassas çamaşırlar için önerilen ideal ısı 30° dir.

Etiketlerdeki yıkama talimatı özellikle genç anneler için yol gösterici niteliğindedir. En önemli ipucu makine içinde kaybolan minik ayaklara giydirilen çoraplar içindir. Bebek kıyafeti yıkama filesi kullanılarak küçük parçalar bir arada tutulabilir.

Makinede yıkanması tavsiye edilen diğer ürünler bebek oyuncaklarıdır. Özellikle pelüş tüylü oyuncaklar kullanım esnasında kir toplar ve mikrop yuvası haline dönüşür. Bebek kıyafetlerinin temizliği için gösterilen özenin oyuncaklar için de gösterilmesi son derece önemlidir.

En Doğru Bebek Deterjanı Hangisidir?

İdeal bebek deterjanı seçimi anne adayları için önemlidir. Yetişkin kıyafetlerinin ideal temizliği için tercih edilen ve içinde kimyasal maddeler olan deterjanlar bebekler için uygun değildir. Bebek deterjanı hangi özellikleri taşımalıdır?

  • Bol köpük sanılanın aksine bol kimyasal demektir. Bol köpüren deterjanlar kimyasal tepkime yaratır. İdeal bir bebek deterjanı çok fazla köpürmemelidir.
  • Organik çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılar ekstra hoş kokmaz. Bebeğin eşsiz kokusunun üstüne çıkabilecek bir parfüm olmadığı gibi yoğun ve güzel kokular ilave kimyasal anlamına gelir.
  • Dermatolojik açıdan test edilmiş ve sonucu uzmanlar tarafından değerlendirilerek önerilen ürünler tercih edilmelidir.

Sağlıklı ve etkili bir temizlik için doğru seçim yapılmalı ve sonuçtan memnun kalındığında yeni bir arayışa gidilmemelidir.

Bebek Kıyafetindeki İnatçı Lekeler İçin Çözüm Önerileri

Bebek kıyafetindeki inatçı lekeler anneleri zorlar. Unutmamak gerekir, en zorlu lekeler tazeyken daha kolay temizlenecektir.

Anne sütü, gıda lekesi ve dışkı

Bir leğen soğuk suya leke çıkarıcı ilave ederek lekeli çamaşırlar bekletilebilir. Çok amaçlı leke çıkarıcılar direkt bölge üstüne uygulanabilir.

İdrar lekesi

Lekeli alana leke çıkartıcı uygulandıktan sonra makinede ön yıkamalı ve ekstra durulamalı bir program seçilmelidir.

Bebek yağı lekesi

Ön yıkama aşamasında leke çıkarıcı kullanılmalıdır. Yıkama talimatında yazan en yüksek sıcaklık tercih edilebilir.

Meyve ve sebze lekeleri

Leke oluşur oluşmaz soğuk suda durulama işlemi yapılmalıdır. Ön yıkama programına leke çıkarıcı ilave edilebilir. İnatçı lekelerde bölgeye sirke dökerek kumaşa işlemiş kirin yumuşaması sağlanabilir.

Bebek Kıyafetleri Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yıkanmalı ve Dolaba Yerleştirilmelidir?

Yeni doğan için özenle seçilen kıyafetler yıkanarak bebeği karşılamaya hazır hale getirilmelidir. Bebek odasının ve gardırobunun hazırlıklarına gebeliğin 32.haftası itibariyle başlanabilir.Doğum çantası hazırlamadan önce kullanıma uygun hale gelen takımlar yeni sahibinin üstünde bambaşka bir değer kazanır.

Tamamen annenin tercihine bağlı olmakla birlikte ilk 6 ay bebek kıyafetlerinin yetişkin kıyafetlerinden ayrı yıkanması tavsiye edilir. Hazırlık aşamasında çamaşır makinesi fazla doldurulmamalıdır. Renkli ve beyaz parçalar iki ayrı seferde yıkanmalıdır.

Bebek Kıyafetleri Elde mi Yıkanmalı?

Bebek kıyafetleri elde yıkanabilir. Ancak bu oldukça zahmetli bir süreçtir. Gelişen teknolojilerden destek alan hassas programlar bebek kıyafetlerinin temizliği için idealdir. Elde yıkanan parçalar yeterli durulama ve sıkma işlemine maruz kalamayacağı için kuruma işlemi daha uzun sürebilir. Bu da bakteri üreme riskini beraberinde getirecektir.

Kıyafetleri yıkamak kadar önemli olan bir diğer konu dezenfekte işlemidir. Lekeli kıyafetleri dezenfekte etmenin ilk yolu eczanelerde satılan anti bakteriyel deterjanlar yardımıyla önce lekeyi yok etmektir. Beyaz sirke doğal bir dezenfektandır. İnatçı lekeler elde veya makinede yıkanmadan önce sirkeli suda bekletildiğinde daha kolay temizlenir.