Bebekler ve çocuklar her konuda olduğu gibi çamaşır temizliği konusunda da özel bir yere sahiptir. Özel olarak üretilmiş bebek deterjanları ve çocukların artan gereksinimlerine hitap edebilecek diğer ürünler bu açıdan büyük önem taşır.
Bebek çamaşırları ve çocuk çamaşırları için birbirinden farklı ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Yani bebeklik çağında olan bir bireyin kıyafetleri çocuk deterjanı ile yıkanamayacağı gibi, çocuk kıyafetlerini de bebek ürünleriyle yıkamak doğru sayılmaz.
Her yaş grubunun dermatolojik ihtiyaçları için birbirinden farklı seçenekler mevcuttur. Bebeklerin ve çocukların kıyafetlerini hem hijyenik hem de güvenli metotlarla yıkayabilmenizin ilk şartı, en doğru deterjanları kullanmanızdır.
Bebek çamaşırlarının ve çocuk çamaşırlarının doğru bir şekilde yıkanabilmesi için gerekenler birbirinden farklıdır. Ön plana çıkan bazı detayların gruplandırması şöyledir:
Bebek çamaşırları yaklaşık olarak altıncı veya yedinci aya kadar özel deterjanlar kullanılarak yıkanmalıdır. Bu çamaşırların kesinlikle ebeveyn çamaşırlarıyla beraber yıkanmaması gerekir. Ayrıca 2 – 3 yaşından büyük çocukların çamaşırları da bebek çamaşırları ile eşzamanlı olarak yıkanmamalıdır.
Bebek çamaşırı yıkama konusundaki ilk detay doğru bir deterjanı tercih etmiş olmanızdır. Ürünlerin fiyatına değil, içeriklerine odaklanmanız bu süreçte daha yararlı sayılabilir.
Normal parfüm ya da anti alerjik parfüm katkısına sahip ürünler kullanmanız tavsiye edilmez. Parfümler sonuç itibariyle kimyasal bilişenlerden oluşur ve bebeğiniz açısından zararlı etkiler ortaya çıkarmaları mümkündür.
Cilt tahrişlerinin ortaya çıkmasına engel olmak ve ilerleyen dönemlerde görülebilecek komplikasyonlara karşı tedbir alabilmek için saf sabun kullanılabilir. Tüm bebek deterjanları değişen ölçülerde kimyasal madde içeriğine sahiptir.
En az katkı maddesine sahip ürünler bile bebeklerin cildindeki doğal bakteri florası üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bebek deterjanı seçerken sıvı formda bulunan ürünler yerine, katkısız sabun kalıpları önceliğiniz olmalıdır. Kaliteli ve katkısız sabunlar kullanmakla bebeğinizin kıyafetleri için maksimum hijyen sağlamanız mümkündür. Ayrıca sabunlar, sıvı deterjanlar kadar kimyasal madde bulundurmamaları sebebiyle yararlı bakterileri öldürmez. Bebeğin cilt sağlığı için, kendi vücudunda yaşayan ve kıyafetlerine geçen bazı yararlı bakteriler önem taşır.
Uzman dermatologlar, çocuk çamaşırları konusunda ebeveynleri uyarır. Çünkü yaklaşık olarak ergenlik çağının ilk dönemine kadar bu çamaşırların ayrı yıkanması tavsiye edilir. Çocukların çok kolay bir şekilde gözlemlenen hızlı gelişim süreçleri ebeveynler açısından yanıltıcı olmamalıdır. Fiziksel gelişim hızlı olsa da, çocuk ciltlerindeki hassasiyet uzun bir süreci kapsar. Ergenlik döneminde ortaya çıkan fiziksel değişimler görülene kadar çocuk ciltlerinin hassas olduğu söylenebilir.
Ev içerisindeki yetişkinlerin ya da gençlerin ölü deri hücreleri; tükürük, ter, kusmuk, genital sıvılar gibi çeşitli vücut sıvıları ya da kıyafetlerde barınan bakteri kolonileri çocuklar üzerinde zararlı etki meydana getirir. Eğer çocuğunuzun kıyafetlerini ayırmaz ve kendi çamaşırlarınızla beraber yıkarsanız büyük bir hata yapmış olmayabilirsiniz. Fakat hassas ciltli çocuklarda tahriş, yara, deri pullanması ve deri dökülmesi ortaya çıkması mümkündür. Her ihtimale karşı çocuk çamaşırlarını ayrı yıkamanızda fayda vardır. Çocuk çamaşırları için deterjan seçerken, parfüm katkısız doğal ürünleri tercih edebilirsiniz.
Bebek Çamaşırındaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Bebek çamaşırları üzerinde mama ve kusmuk lekelerine çok sık rastlanması mümkündür. Bebekler, çiğneme ve yutma becerileri henüz yeteri kadar gelişmiş olmadığı için üzerlerini sık sık kirletebilirler. Deterjan seçimi yaparken lekeleri ortadan kaldırma konusuna da öncelik tanınması gerekir. Fakat leke sökücü etkisi bulunan deterjanların çok fazla katkı maddesine sahip olduğu da unutulmamalıdır.
Bebek çamaşırı yıkamak için deterjan satın alırken, zorlu lekeleri düşünerek kimyasal katkılı ürünleri tercih etmeniz gerekmez. Kusmuk lekesi ve mama lekesi için etkili bir çözüm arıyorsanız dikkate alabileceğiniz detaylar şöyledir:
Bebek Çamaşırı Kaç Derece Yıkanır?
Bebeğinize ait olan çamaşırları makinede yıkamanız mümkündür. Fakat bunun öncesinde makinenizi kazan temizleme programında çalıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Özel olarak tasarlanmış bebek yumuşatıcıları ve deterjanlar kullanarak 30 – 40 derecede yıkama yapabilirsiniz. Dereceyi fazla yüksek ya da düşük tutmanız önerilmemekle beraber, beyaz çamaşırları renkli çamaşırlardan daha yüksek derecelerde yıkayabilirsiniz.
Bebek Çamaşırları ve Çocuk Çamaşırları Ne Zamana Kadar Ayrı Yıkanmalı?
Bebek ve çocuk çamaşırlarının ayrı yıkanması önemli bir detaydır. Bebeklerin çamaşırları en az yedinci aya kadar ayrı yıkanması gereken hassas eşyalardır. Çocuk çamaşırı yıkama konusunda ise herhangi bir kısıtlama yoktur. Üç yaşından itibaren çocuğunun elbiselerini kendi elbiseleriyle yıkayan anneler bulunduğu gibi, ergenlik çağına kadar ayrı yıkayanlar da bulunur. Bebeklerin cilt hassasiyetini göz önüne alarak ilk 6 – 7 ayda dikkatli davranılması gerekir.
Çocuk Çamaşırları Kaç Derece Yıkanmalıdır?
Bebek ve çocuk çamaşır deterjanı konusunda doğru tercih yapılmış ise ideal yıkama derecelerinde sizler belirleyici olabilirsiniz. Bebek kıyafetleri imalat açısından daha hassas ürünler olduğu için düşük derecelerde yıkanırken, çocuk kıyafeti yıkama işleminde yüksek derecenin herhangi bir zararı görülmez. Ergenlik dönemi de dahil olmak üzere, çocukluk çağındaki kimselerin tüm kıyafetlerini 40 – 60 derece ile yıkamanız mümkündür. Beyaz kıyafetler için 50 – 60 derece ideal olurken, renkli çocuk kıyafetlerini yıkamak için 40 dereceyi tercih etmeniz mümkündür.
Çocuk Çamaşırı Ayrı Mı Yıkanmalıdır?
Çocuklarınıza ait çamaşırları ayrı yıkamak ya da kendi kıyafetlerinizle beraber yıkamak size kalmıştır. Fakat 6 yaşından küçük çocukların kıyafetleri için ayrı yıkama programları kullanmanız daha faydalı olabilir. Çünkü yetişkin bireylerin bağışıklık sistemi ile çocukların bağışıklık sistemi birbirinden farklı şekilde çalışır.
Sizlerin vücudunda barınan fakat bünye üzerinde zararlı etki oluşturmayan bakteriler, küçük çocuklarınızı haftalar boyu hasta edebilecek kapasitede bulunur. Bu sebeple çocuk kıyafetleri yıkama konusunda dikkat ve özen gerekir.
Çocuk Kıyafetleri İçin Ayrı Deterjan Kullanmak Şart Mıdır?
Bebek ve çocuk deterjanları dermatolojik olarak test edilmiş, güvenebileceğiniz ürün seçenekleridir. Bu ürünleri kullanmanız durumunda çocuklarınızın ve bebeklerinizin cilt sağlığı açısından doğru bir karar almış olabilirsiniz. Çamaşırları derinlemesine temizleyen bebek deterjanları mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Fakat çocukların cilt gelişimi belli bir seviyeye ulaştığından, onlar için ayrı deterjanlar tercih edip etmemek tercihe bağlı bir durumdur.