Çoğu uzman, çocukların el becerileri ile zekâ gelişimlerinin arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Bunun sebebi olarak da bebeğin düşünceleri ile hareketleri arasındaki bağı gösteriyorlar. Buradan da anlaşılacağı üzere, bebeklerin motor gelişimlerini desteklemek yalnızca fiziksel gelişimleri için değil, zihinsel gelişimleri için de oldukça önemlidir.
Biz de sizler için hazırladığımız yazıda; çocukların el becerilerini geliştirecek oyuncaklar ve aktivitelere yer verdik, keyifli okumalar!
El becerisi dendiği anda akla ilk gelen şey oyun hamurları oluyor. Oyun hamurları ile hem çocukların motor gelişimlerini destekleyecek pek çok etkinlik yapılabiliyor hem de oldukça eğlenceli anlar yaşanıyor. Örneğin; çocuğunuzdan oyun hamurları ile kare, dikdörtgen veya üçgen gibi çeşitli geometrik şekiller yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun hem el becerilerini desteklemiş hem de geometrik şekilleri öğrenmesini sağlamış olursunuz.
El ve parmak gelişimini desteklemenin en pratik yollarından biri de makas kullanmaktır. Çocuğunuzdan, ilgisini çekecek renkli A4 kağıtları kullanarak çeşitli şekiller yapmasını isteyebilirsiniz. Hatta daha eğlenceli hale getirebilmek için çocuğunuzun sevdiği çıkartmaları kağıdın üzerine yapıştırabilirsiniz. Bu etkinlikte dikkat etmeniz gereken tek şey, çocuğunuzun yaşına uygun bir makas seçmek ve olası kazaları önlemek adına çocuğunuzu yalnız bırakmamak…
Yapbozlar, hem zekâ gelişimi hem de el – göz koordinasyonunun gelişmesi için vazgeçilmez oyunlardır. Üstelik çoğu çocuğun ilgisini çeken nadir etkinliklerden biridir. Başlangıçta büyük ve az parçalı oyunları seçebilirsiniz. Yaşı ilerledikçe yapbozun zorluk derecesini de aynı oranda arttırabilirsiniz.
3 yaş ile birlikte çoğu çocuk az da olsa kalem tutup resim yapabilecek beceriye sahip olur. Siz de çocuğunuzun hala gelişmekte olan el becerilerini desteklemek için onunla birlikte resimler yapabilirsiniz. Resim yapmak, çocuğunuzun yalnızca el becerilerinin gelişmesini sağlamaz, aynı zamanda hayal dünyasının gelişmesine de yardımcı olur.
Bebeğiniz dengeli bir şekilde oturabilecek aya geldiğinde, bacaklarını hafif açıp oturtun. Ardından yumuşak bir topu ona doğru yuvarlayın. Topa uzanmaya çalışması, tutması ve hatta öğrendikten sonra size doğru tekrar yuvarlaması, onun motor becerilerinin gelişmesinin ilk adımı olacaktır.
Yine yaşça küçük olan bebekler için çıngıraklardan faydalanabilirsiniz. Bebekler ses çıkaran aletlere bayılırlar. Bu nedenle çıngıraklar, çoğu bebek için ilgi çeken bir oyuncaktır. Bebeğinizin eline bir çıngırak verin nasıl sallaması gerektiğini birkaç kere gösterin. Bebeğiniz çıngırağı sallarken el el – kol becerisi gelişecek hem de oldukça keyifli dakikalar yaşayacaktır.
Bebeğinizin buruşturmaktan, tutmaktan veya atmaktan keyif aldığı nesneleri bir araya getirin. Örneğin plastik tabaklar, buzdolabı poşeti veya evde çocuğunuzun ilgisini çeken ve oynarken ona zarar vermeyecek olan herhangi bir nesne olabilir. Tüm bunları bir kaba doldurun ve çocuğunuzun önüne koyun. O nesnelerle oynarken hem el becerileri gelişecek hem de birçok yeni nesne ile tanışacak.
Çocuğunuzun hem eğlenmesini hem de ince motor becerilerinin gelişmesini sağlayacak etkinliklerden biri de ipe boncuk dizmedir. Hatta eğlencenin dozunu biraz daha arttırmak için araya rekabet de ekleyerek etkinliği bir yarışa çevirebilirsiniz.
Çocuğunuzun el becerileri başta olmak üzere tüm motor becerilerini geliştirmenin yolu daha fazla hareket ve etkinlikten geçiyor. Günlük hayatına oyun, yürüyüş, oyuncak hatta spor gibi daha fazla hareket katarak çocuğunuzun fiziksel gelişimini maksimum seviyede destekleyebilirsiniz.