Bebek saç bakımı, yetişkin bireylerin saç bakımı kadar önemli bir konudur. Bilinçli davranarak bebeğinizin saç bakımını önemsemeniz, ileride ortaya çıkabilecek saç hastalıklarına karşı onu korumanız anlamına gelir. Fakat pek çok annenin sıklıkla tekrarladığı hatayı yapıp; bu saçların zaten dökülecek olduğunu düşünerek bebeğinizin saç bakımını ihmal ederseniz sorumsuzluk yapmış olursunuz. Tüy formundaki güçsüz ve ince saç telleri dökülene kadar onların bakımı maksimum ölçüde sağlanmalıdır. Çünkü ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan saç dökülmesi, bebeklik çağında yapılmış olan bakım ihmalleriyle de ilişkilidir.
Bebeklerde saç dökülmesi problemine şahit olmak mümkündür. Bebeklerin saç tellerindeki güçsüzleşme, zayıflama ve dökülme sorunu bazen normal, bazen ise anormal bir durum sayılır. Eğer bebek belli bir olgunluğa ulaşmış ise saçlarının dökülmesi kaçınılmazdır. Çünkü daha sert ve güçlü saç telleri ortaya çıkacaktır. Esas olarak bu süreçte rastlanan dökülmeleri “saç dökülmesi” şeklinde nitelememek gerekir. Erken dönemde dökülenler saç değil, tüy halindeki kıllardır.
Doğum sürecinden sonraki yaklaşık 5 – 6 aylık sürece kadar bebeğin kafa bölgesinde ince tüyler bulunur. Bu tüyler saç işlevi görerek bebeğin kafasını aşırı sıcaktan ve soğuktan, küçük böceklerden, sineklerden ve çeşitli sıvılardan korur. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle beraber, beşinci ya da altıncı aydan sonra bu tüyler yavaş yavaş dökülür. Tüy dökülmesi, saç dökülmesi olmamakla beraber son derece faydalıdır. Ayrıca tüy dökülmeleri bazı bebeklerde daha erken veya daha geç ortaya çıkabilir. Dökülmüş olan tüylerin yerine, daha canlı ve sert bir yapıya sahip olan saçlar kendini gösterir.
Bebeklerin kafa bölgesindeki ince tüyler, asıl saçların ortaya çıkabilmesi için belli bir süre içinde dökülür. Bu tamamen normal olsa da sert yapılı saçlarda gözlemlenen dökülmeler istenmeyen bir durumdur. Eğer bebeğinizin zayıf telli kafa tüyleri dökülmüş, sert saç telleri çıkmış ve bu süreçten sonra dökülme problemi devam etmişse en kısa zamanda bir uzman hekimden destek almanız gerekir. Çünkü belli bir süreyle sınırlı kalmayan saç dökülmesi bebek sağlığı açısından ciddi bir semptomdur.
Vitamin eksiklikleri, hormonsal bozukluklar, dış etkenler, anne sütü ile alakalı yetersizlikler ya da bebeğin bünyesinde gelişmeye başlayan çeşitli hastalıklar dökülme sorununa yol açar. Bebeklerde saç dökülmesi problemi, ev ortamında alınabilecek tedbirler aracılığıyla giderilemeyebilir.
Doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde dökülen tüyler yenidoğan saçı olarak da bilinir. Ayrıca 3 – 5 aylık süreçte dökülen tüyler ise bebeğin asıl saçları olmadığı için bu sürece engel olmak gerekmez. Yaklaşık olarak 1 yaşını doldurmaya yaklaşan bebeklerdeki dökülme sorunu için kendi kendinize önlem alma imkanınız yoktur. Yetişkinlerin kişisel bakım ihtiyaçlarına uygun olan saç besleyici kremler, şampuanlar ya da sabunlar bebek saçlarına kesinlikle temas ettirilmemelidir.
Dermatolojik açıdan henüz gelişimini tamamlamamış oldukları için, bebeklerin saç derisine herhangi bir krem, karışım, losyon ve benzeri uygulanmamalıdır. Uzman hekim tarafından önerilecek olan tedavi yönteminin dışına çıkılmaması büyük ölçüde önem taşır. Çünkü “bebeklerde saç dökülmesi neden olur?” sorusuna en kesin cevabı verebilecek tek otorite uzman hekimdir.
Saç sağlığına dair çeşitli sorunları bulunan bebekler ev imkanları ile tedavi edilemez. Saç dökülmesi, saç zayıflığı, saç seyrekliği gibi farklı durumlar üzerinde değerlendirme yapılmadan herhangi bir tedaviye başlanmamalıdır. Bebek saç bakımı, yetişkinlerin saç bakımıyla aynı detaylara sahip olmadığı için bu konuda kendi kendinize karar almamanız tavsiye edilir. “Saç dökülmesine ne iyi gelir?” sorusu için verilebilecek ilk cevaplardan biri zeytinyağıdır.
Fakat bebeklerin cildindeki nem oranı, saç tellerinin ihtiyaç duyduğu yağ miktarı ve saç derilerinin gözenek yapısı zeytinyağındaki asitler karşısında olumsuz reaksiyona sebep olabilir. Bebeğinizde saç dökülmesi ile alakalı bir problem gözlemlemişseniz zeytinyağı kullanımına başlamadan önce uzman hekime bilgi vermeniz en doğrusudur.
Bebeklerde saç çıkmaması genetik faktörlerden kaynaklanan bir durumdur. Bazı bebekler, anne ve babalarından almış oldukları gen kodları sebebiyle daha az kıl köküne sahiptir. Özellikle açık tenli ve sarışın bebeklerde saç yoğunluğu az olabilir. Fakat bebeklerde kellik her zaman için normal sayılmaz.
Beşinci ya da altıncı ayını geride bırakmış olan bir bebek hala güçsüz saç tellerine sahipse ya da hiç saçı bulunmuyorsa, muhtemelen kronik bir hastalık söz konusu olabilir. Erken teşhis için bebeğinizi hastaneye götürmeniz bu durumda önem taşır. Çünkü söz konusu problem sadece saç ile sınırlı olmayıp ciddi hastalıklar açısından bir belirti sayılma riskine sahiptir.
Saç dökülmesi, günümüzün gelişmiş şartları sayesinde tedavisi çok kolay olan bir problem halini almıştır. Eğer saç dökülmesi sorunundan şikayetçiyseniz, kullanabileceğiniz bazı ürün seçenekleri şöyledir:
Saç dökülmesine iyi gelen kişisel bakım ürünlerini kullanmak, bu problemin en yaygın ve pratik tedavi yöntemleri arasındadır. Bununla beraber tüketilen gıdaların besin içeriği de saç bakımı konusunda önem taşıyan bir detaydır.
Sağlıklı yağ asitlerine sahip olan somon, uskumru ve çupra balıkları, saçı besleyebilecek vitaminlere sahip olan yumurta, badem, avokado ve yoğurt saç dökülmesine iyi gelen şeyler arasındadır. Bebeklerin bu gıdaları tüketmesi ya da kişisel bakım ürünlerini kullanmaları mümkün değildir. Bu sebeple, emziren annelerin söz konusu gıdalara öncelik tanıması büyük ölçüde faydalı olacaktır.
Bebek şampuanı çeşitleri, bebeklerin saç gelişimine destek olabilecek standartlarda üretilmiş özel ürünlerdir. Bebek şampuanlarının pek çoğu sabunsuz, tuzsuz, parabensiz, parfümsüz olduğu gibi SLES katkı maddesine de sahip değildir. Bebeğiniz için kullanacağınız şampuan seçeneklerinin, dökülme sorununa karşı ne kadar faydalı olacağı bilinemez. Her bebek birbirinden farklı saç tiplerine sahiptir.
Bazı bebekler, marketten kolaylıkla satın alabileceğiniz bebe şampuanları sayesinde dökülme sorununu atlatabilir. Fakat bazı bebekler için tıbbi tedavi yöntemleri gerekli olabilir. Bebek şampuanlarının saça zarar verip vermeyeceği, tercih edilen markanın güvenilirlik ölçüsüyle alakalıdır. Ürünleri tanınan, kaliteli ve başarılı markaların şampuanlarına yönelmenizde sakınca yoktur. Ayrıca bebek saç bakım ürünleri satın almak için kozmetik mağazalarını ya da marketlerin kozmetik reyonlarını değil, eczaneleri tercih etmelisiniz.
Çünkü kozmetik mağazaları ve reyonlarında pek çok ürün seçeneği bulunur. Bu ürünler arasında sağlıklı bir değerlendirme yapabilmeniz kolay olmayacaktır. Eczane raflarında ise genel olarak, dermatolojik testlerden geçmiş birkaç çeşit ürün bulunacağı için doğru tercih yapmanız daha kolay olur.