Oyunlar, bebeklerin hem çevresini keşfetmesi ve öğrenmesi hem de eğlenmesi için en iyi araçlardır. Oyunlar sayesinde bebeklerin zekâ gelişimi uyarılır, duygusal gelişimleri desteklenir. Ancak bu verimi sağlayabilmeniz için bebeğinizin yaşına uygun oyunlar seçmeniz gerekiyor.
Biz de bu yazımızda sizler için, farklı yaş gruplarına yönelik çeşitli eğitici oyunlara yer verdik…
Zil, çan, çıngırak, tava ve kaşık gibi ses çıkaran eşyalardan faydalanarak bebeğinizle kendi müziğinizi yapabilirsiniz. Bu müzikal keşif oyunuyla birlikte, bebeğiniz hem farklı sesleri ve eşyaları tanıyacak hem de koordinasyon yeteneğini geliştirecek!
Oyuncak sepetine koyduğunuz oyuncakları saymak, çıktığınız her merdivene veya adıma bir sayı vermek ya da bebeğinizin el ve ayak parmaklarını birlikte saymak, bebeğiniz için eğitici bir oyun olabilir. Bu oyundaki amaç sayıları doğru sayması değil, bebeğinizin sayılarla tanışmasıdır. Çünkü bu yaştaki bebeklerin, sayıların dizilimini karıştırmaları çok normaldir.
Oyuncak bir telefonla birbirinizle konuşarak bebeğinizin farklı sesler çıkarmasına ve hayal gücünün gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu oyun, çıkarttığınız seslerle ve onun sizi taklit etmeye çalışmasıyla daha da eğlenceli bir hâle dönüşecektir. Üstelik, dil gelişimine ve sosyal becerilerine katkı sağlayacaktır.
Eski dergilerinizdeki veya gazetelerinizdeki farklı burun, kulak, göz ve saç gibi yüzün farklı hatlarını kesin. Ardından bir kağıt ve yapıştırıcı ile birlikte onları çocuğunuza vererek komik suratlar oluşturmasını isteyin. Burada siz de ‘Acaba bunu buraya yapıştırsak nasıl olur?’ gibi sorularla oyuna dahil olun. Bu oyun ile birlikte bebeğiniz neden-sonuç ilişkisi kurmayı öğrenecek ve yaratıcılığı artacaktır.
2 yaş oyunları arasında oldukça sevilen bu oyunda, çocuğunuzu havlu veya battaniye gibi yumuşak bir zemine oturtun ve havluyu ucundan tutarak yavaşça bebeğinizi evin içinde gezdirin. Kullandığınız kumaşın bir tren olduğu numarası yaparak dondurmacı, deniz veya hayvanat bahçesi gibi duraklarda duruyormuş gibi davranın. Sesinizi de değiştirerek oyuna coşku katabilirsiniz. Bu oyun sayesinde hem bebeğinizin denge kabiliyeti gelişir hem de çok eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.
Boş bir ayakkabı kutusunu süsleyip minik posta kutusuna çevirin. Sonrasında üst kısmından bir delik açın ve içine bebeğiniz için yazdığınız mektupları bırakın. Bu mektuplar metin olabileceği gibi sadece eğlenceli şekillerden de oluşabilir. Ardından bebeğinizden posta kutusunu açmasını ve içindekileri incelemesini isteyin. Posta kutusunu açmaya çalışırken ince motor becerileri gelişecek, içindeki şekilleri incelerken de aslında temel kavramları öğrenecektir.
Sıcak soğuk oyunu, 2 yaş oyunları arasında belki de en sevilen ve klasikleşen oyundur. Bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı evinizde kolay bir yere saklayın ve bebeğinizden o oyuncağı bulmasını isteyin. Oyuncağa yaklaştıkça sıcak, uzaklaştıkça soğuk diyerek ona yönlendirin. Bu oyun sayesinde bebeklerin hafızaları güçlenirken, problem çözme yeteneği ve sosyal becerileri de gelişir.
Modası hiç geçmeyen, en eğitici oyunlardan biridir. Farklı şekil ve renklerdeki blok setlerini çocuğunuzun önüne bırakın ve gerisini onun hayal dünyasına bırakın… Bu oyun sayesinde çocuğunuzun temel renk ve şekil bilgisi pekişecek, yaratıcılığı beslenecektir.
3 yaş oyunları arasında popülerliğini asla yitirmeyen oyunlardan biri de labirent oyunlarıdır. Çocuğunuzun özellikle zekâ gelişimi üzerinde önemli rol oynayacak olan labirent oyununu, çoğu çocuk kitabında bulabilirsiniz. Bu oyun sayesinde bebeğinizin hem problem çözme becerisi hem de motor becerileri gelişir.
3 yaş, çocukların belki de en hareketli ve enerjik oldukları dönemdir. Bu enerjiyi doğru kullanarak çocuğunuzun hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayabilirsiniz! Örneğin; evinizin koridoruna ip veya kurdelelerden zikzaklar yapın. Ardından, çocuğunuzdan iplere veya kurdelelere dokunmadan koridorun sonuna ulaşmasını isteyin. Bu oyun sayesinde çocuğunuz dengede durmayı, vücudunu esnek kullanabilmeyi ve enerjisini doğru harcamayı öğrenecektir.