Anne ve babalar çocuklar kaç yaşından itibaren bal yemeli sorusunun cevabını merak eder. Çocukların bal yemesinde herhangi bir sakınca bulunmazken yaşa dikkat etmek gerekir.

  • 0-12 aylık arası yani 1 yaşından küçük bebekler için bal önerilmez.

1,5 yaşında, gelişimi sağlıklı bir şekilde süren ve ek gıdalara geçmiş çocuklar hekim tavsiyesine uygun olarak bal yiyebilirler.

Bebekler Ne Zaman Bal Yiyebilir?

“Clostridium botulinum sporları” bal içeriğinde mevcuttur ve bu durum sindirim sisteminde istenmeyen etkilere yol açabilir. Ölümcül bir hastalık olan gıda zehirlenmesine neden olan bakteri 1 yaşından büyük bebekler ve yetişkinler için zararsızdır.

  • 1,5 yaşından küçük bebeklerin tamamen güvende olması için tatlılara da bal ilavesi yapılmamalıdır.

1,5 yaşından büyük bebekler, çocuklar, ergen ve yetişkinlerin bağırsaklarında bulunan mikroorganizmalar ve mide asidinin artması balın içindeki istenmeyen bakterilerin olası zararlarını engeller. Ballı mısır gevrekleri ve bal içeren hazır gıdalar da erken bebeklik döneminde tüketilmemelidir. Bal yedikten sonra;

  • Kas güçsüzlüğü
  • Emmede zorlanma
  • Ağlama
  • Çenede tembellik veya
  • Uyuşukluk görülen bebeklerin gıda zehirlenmesi riskine karşı zaman kaybedilmeden sağlık kurumuna götürülmesi önemlidir.

1,5 yaşından itibaren bebeklere verilecek bal miktarı kademeli olarak artırılabilir. 1 çay kaşığıyla başlayan tüketim alışkanlığı 3 yaşından itibaren 1 tatlı kaşığına ve 7-8 yaşlarında 1 yemek kaşığına çıkarılabilir. Yaş ve kilo arttıkça beslenme ihtiyacı da artar ve bal tüketim alışkanlıkları yeniden gözden geçirilebilir.

Bebekler İçin Bal Tüketimi Güvenli mi?

Bebeklerin ek gıdalara geçiş süreci aile için son derece heyecanlıdır. Tadı ve akışkanlığıyla bebekler için ideal bir besin kaynağı gibi düşünülen bal, uzmanlar tarafından 1,5 yaşına kadar önerilmemektedir. Yiyecekleri tatlandırmanın en sağlıklı ve doğal yolu olan bal tüketimi için bebeğin 18 aylık olması beklenmelidir.

  • Bu kural unlu mamuller dâhil bal içeren tüm yiyecekler için geçerlidir.

Bebeklere bal yedirmenin en önemli riski bebek botulizmidir. En yüksek risk grubu 6 aydan küçük bebeklerdir. Ek gıdalar geçiş planlamasında hekim tavsiyelerine uymak bebekleri olası risklerden korur.

Balın Faydaları Nelerdir?

Bal içerdiği enzimler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar sayesinde faydalı bir besindir. B ve C vitamini açısından da zengin olan bal, şekerle karşılaştırıldığında çok daha tatlıdır. Şekerden çok daha az miktar bal kullanarak harika lezzetler elde edilebilir.

  • Öksürük kesici özelliği
  • Topikal olarak kullanıldığında yara iyileştirici etkisi ve
  • Zengin besin değerleri balın en çok bilinen faydaları arasında sayılabilir.

Ham bal, işlenmemiş ve filtrelenmemiştir. Direk arı kovanından alınır. Mevsimsel alerjilerin etkisinin azaltılması için bal tüketiliyorsa polen çeşitliliği açısından daha zengin olan ham bal tavsiye edilir.

Bebekler ve Çocuklar Balı Nasıl Tüketmeli?

Bal kaç yaşından itibaren verilmeli sorusu kadar önemli olan bir diğer soru da bebeklere bal nasıl verilmelidir. Tüm tatlandırıcılar gibi bal için de acele etmeye gerek yoktur. 1,5 yaşını geçmiş ve hekim tarafından önerilmiş olduğunda bebeklerin balı tatması için sevdiği yiyeceklere az miktarda ilave etmek yeterli olacaktır. Bebek beslenmesine bal ilavesi için;

  • Balı yulaf ezmesine karıştırmak
  • Balı tostun üstüne sürmek
  • Ballı yoğurt hazırlamak
  • Waffle ya da kreplerde bal kullanmak önerilebilir.

En sevilen tariflerde şeker yerine bal denenebilir. Önerilen miktar şekerin 2/3’ü kadar bal yeterli olacaktır. Balın tadı şekerden fazla olduğu için az az başlamak ve damak tadına uygun olarak ölçüyü artırmak her zaman daha doğrudur. Bal kullanılan tariflerde diğer sıvıları azaltmak gerekebilir.

Emziren Anneler Bal Tüketebilir mi?

Bebek sağlığını tehdit eden botulizm anne sütünden geçmez. Bebek botulizm ile temas halindeyken dahi anne sütü alması önerilir. Emzirme döneminde yapılan en büyük hata bebeğin memeyi daha güçlü ve istekli kavraması için meme başına bal sürmektir. Bebeğin rahat uyuması için emziği bala bulamak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

  • Diyetler için ideal bir katkı olan bal için 1,5 yaş alınması beklenmelidir.
  • Bu süreçte işlenmiş gıdalarda da bal ilavesi olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Bebek beslenmesiyle ilgili ideal planlama gelişim sürecini takip eden hekim tarafından yapılmalıdır.

Bal doğada üretilen eşsiz lezzetlerden birisidir. Şifa kaynağı olarak görülen besin çeşitli vitamin, mineral ve enzimlerden zengindir. 1,5 yaş sonrasında beslenme alışkanlıkları içinde yer alması önerilen bal, özellikle kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve destekleyici tedavi olarak düşünülebilir. Sindirimi kolay olan bal sakinleştirici etkisiyle de yatmadan önce içilen ılık süte ilave edilebilir.

Çocuklar Ne Kadar Bal Yemeli?

Çocuk beslenmesi dendiğinde yaşamsal içerikleriyle vazgeçilmez olarak bilinen bal akla gelir. Sindirimi kolaylaştıran bal aynı zamanda;

  • İştah açar
  • Gelişme bozukluklarında vücudu toparlar
  • Demir eksikliğinin tedavisinde önerilir ve
  • Stresin olumsuz etkilerine karşı koruma sağlar.

Okul dönemindeki çocuklar için konsantrasyon problemlerine karşı önerilen bal, kabızlığın önlenmesine de yardımcıdır. Bağışıklık sistemini destekleyerek yara ve iltihapların iyileşmesine katkı sağlayan bal, büyüme ve gelişme hızı üzerinde de etkilidir. Sabah saatlerinde tüketilen bal dinçlik ve tokluk hissi sağlar.

Balın tüketim miktarı önemlidir. Kilo başına önerilen bal miktarı 1 gramdır. En çok bilinen ve severek tüketilen bal çeşitleri arasında; kestane, çam ve çiçek balı sayılabilir. Ayrıca elde ediliş şekillerine göre süzme, petek ve pres bal sınıflandırması yapılabilir.

Bal Pişirilir mi?

Bal yüksek ısıya maruz bırakılmaması gerektiği için pişirilmemelidir. Pişirerek yapılan tatlıların içine bal koymak ve 1,5 yaşından küçük bebeklere vermek hatalı bir davranıştır. Bal içindeki zararlı sporların ısıyla ölmesini düşünmek büyük bir yanılgıdır.

Balın Besleyici Değeri Nedir?

Balın içinde sindirilmeye ihtiyaç duymadan kana karışan ve enerji veren iki temel şeker mevcuttur. Protein, mineral ve vitaminler açısından zengin olan balda kolesterol bulunmaz. Sıra dışı bir etkiye maruz kalmayan bal bozulmaz ve son kullanma tarihine kadar tazeliğini muhafaza eder. Bala renk ve şeker dengesini toplandığı nektarlar verirken kokusu çiçeklerden gelir.

Ballı Muzlu Portakal Suyu Tarifi

Hazırlanışı son derece basit olan bu tarif her yaştan bireyin keyifle tüketeceği bir içecektir. Tarif 1,5 yaşından gün almış bebekler için hazırlanacaksa öncesinde doktora danışmak ve tüketim sonrasında 4 gün bekle kuralına uymak gerekir.

Malzemeler;

1 tatlı kaşığı bal

Yarım olgun muz

1 adet portakal

Hazırlanışı; portakalın suyu sıkılır. Muz, bal ve portakal suyu blendere alınır ve karıştırılarak servise hazır hale getirilir.

Çocuklar İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar: Ballı Toplar

En az çocuklar kadar büyüklerin de beğenerek tüketeceği sağlıklı bir atıştırmalık olan ballı topların hazırlanışı çok basittir. Evde güzel bir aile etkinliği olarak ballı toplar çocuklarla birlikte hazırlanabilir.

Malzemeler;

2 adet kuru kayısı

1 yemek kaşığı kuru üzüm

2 adet kuru incir

2 yemek kaşığı ezilmiş fındık

2 yemek kaşığı ezilmiş badem

2 yemek kaşığı ezilmiş ceviz

2 yemek kaşığı ezilmiş fıstık

Susam

1 çay bardağı bal

2 yemek kaşığı pekmez

1 adet krep ya da waffle

1 paket damla çikolata

Hazırlanışı; bütün malzemeler aynı boylarda ufalanarak bir araya getirilir. Bal ve pekmez ilavesiyle harmanlanır. Eller ıslatılarak yuvarlak formlar verilir. Tercihen üzerine Hindistan cevizi veya çikolata sos dökülür. Afiyet olsun.