Temizlik; hem sağlığımız hem de yaşam kalitemiz için gündelik hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle bebekli aileler için hijyen, çok daha önemlidir. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi, biz yetişkinler kadar gelişmiş değildir. Bu nedenle onların bedenleri, en ufak bir mikrop veya bakteriye teslim olabilecek kadar hassastır.
Fakat, kullandığımız çoğu temizlik ürününe her geçen gün yeni bir kimyasal madde ekleniyor. Raf ömrü uzatan maddeler, derin temizlik hissiyatı vermesi için köpürtücü özelliği olan kimyasallar ve daha onlarcası… Sağlığımızı ve güvenliğimizi böylesine tehdit eden ürünler söz konusu olduğunda ise hepimiz organik ve daha sağlıklı temizlik ürünleri araştırmaya koyuluyoruz.
Bu ürünlerden biri de yaşam alanımızı daha sağlıklı kılmak için kullandığımız yüzey temizleyicilerdir. Peki, belki de evdeki en temel temizlik malzememiz olan yüzey temizleyici seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Hadi, hep beraber inceleyelim!
‘pH değeri’ terimini hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Anlamını tam olarak bilmesek de pek çoğumuz şampuan şişelerinde ya da kişisel kozmetik ürünlerinin üzerinde bu terime denk gelmişizdir. Peki, bu kısaltmanın tam olarak neyi ifade ettiğini biliyor muyuz?
pH değerleri, asitler ile bazları ayırt edebilmemize ve bunları kuvvetlerine göre etiketleyebilmemize yardımcı olur. Yani, bir çözeltinin asidik veya bazik değerini belirten ölçüm birimidir.
Çözeltiler, 0.0’dan 14.0’a kadar sıralanan pH derecelerinde 0’a yaklaştıkça asidik, 14’e yaklaştıkça da bazik özellik taşır. Nötr pH olarak bilinen 7.0 ise sağlığımız açısından düşük risk düzeyi olarak kabul edilir. Bu değerin altı veya üstü ise cilt sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eder, çeşitli deri rahatsızlıkları ile karşılaşmamıza neden olur.
Dolayısıyla yüzey temizleyici alırken pH değerini mutlaka kontrol etmeli, nötr pH derecesine sahip olan, organik ürünler tercih etmelisiniz.
Herkes temizlik yaptıktan sonra evinin mis gibi kokmasını ister. Bu nedenle çoğu insan, temizlik ürünleri alırken içinde parfüm olanları tercih eder. Peki, bu ne kadar doğru?
Kozmetik ürünlerdeki parfüm, doğal yağlardan elde edilmediği müddetçe insan sağlığına büyük ölçüde zarar veriyor. Doğal yağlardan elde edilen kokuların da maliyeti yüksek olduğundan, günümüzde elimizi attığımız hemen hemen her üründe laboratuvar ortamında üretilen, yapay kokular bulunuyor. Bu sentetik esanslar da başta astım olmak üzere, çeşitli deri hastalıklarına neden olabiliyor ve hatta bağışıklık sistemimize dahi zarar verebiliyor.
Bu nedenle özellikle çocuklu aileler, bebek sağlığı için yüzey temizleyici alırken içinde parfüm bulunmamasına dikkat etmeliler. Aksi halde, yerde emekleyen bebeğinizin direkt olarak kimyasallarla temas etmesi kaçınılmaz olacaktır.
Hem Sağlığa Hem Aile Bütçesine Dost Olsun!
Satın aldığımız her bir üründen elbette maksimum fayda sağlamak isteriz. Organik yüzey temizleyici de neredeyse her gün kullandığımız bir ürün olduğundan, kesinlikle ekonomik açıdan bütçemizi zorlamamalı. Bu nedenle alacağınız ürünün ahşap, fayans, mermer, granit, porselen, plastik ve diğer tüm yüzeylerde kullanılabilir olmasına dikkat ederseniz, her bir yüzey için ayrı ayrı bütçe ayırmak zorunda kalmazsanız. Bir ürünle evinizdeki tüm evinizi temizleyerek, aile bütçenize büyük ölçüde katkı sağlamış olursunuz.