Anneler için hayattaki en yegâne şey, minik yavrusunun sağlığıdır. Bu nedenle onun beslenmesi, doğumdan sonra gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için en hassas konumuz oluverir. İlk aylarda anne sütü, daha sonra ek gıdaya geçiş dönemi derken, bir süre sonra bebek sağlığı ve beslenmesi konusunda neredeyse hepimiz uzmanlaşırız. Fakat biz beslenmeye önem verirken, beslenmenin başkahramanı olan biberonların temizliği konusunda bazen yetersiz kalabiliyoruz.
İyi temizlenmemiş bir biberon, bakterilerin kolayca üremesi için mükemmel bir fırsat yaratır. Bu bakteriler, bebekte ishal veya mide problemlerine yol açabileceğinden, bebekler için biberon temizliği aslında bir gereklilik değil, zorunluluktur.
Unutmayın ki bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vücudu çok hassas olacak. Biz yetişkinlere zarar vermeyen pek çok bakteri veya mikrop, bebeğinizin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir. Bu nedenle hazırladığımız makalede, adım adım biberon temizleme aşamalarını sizlerle paylaşmak istedik…
Adım Adım Biberon Temizliği
İster anne sütü ister mama vermiş olun, bebeğinizi biberonla besledikten hemen sonra bakteri, mikrop veya kötü kokuların oluşmasını önlemek için kalan artıkları temizlemeniz gerekir. Bunun için öncelikle bir biberon fırçası temin etmelisiniz. Böylece dipte kalan en ufak parçalara ulaşmanız ve biberonu derinlemesine temizlemeniz daha kolay olacaktır.
Önce su ile çalkalayacağınız biberonu, daha sonra organik biberon temizleyici ürün kullanarak iyice steril hâle getirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; kullanacağınız temizlik ürününün kimyasallardan uzak, bebekler için üretilmiş olmasıdır. İçinde parfüm, paraben veya klor içermemesine önem vermelisiniz. Bu aşamada Minoris Organik Biberon Temizleyici en büyük yardımcınız olacaktır. Biberonu, Minoris Organik Biberon Temizleyici ile fırçaladıktan sonra tekrar durulayıp ikinci adıma geçebilirsiniz.
Sterilize etmek, biberonlarda bakteri üremesini engellemenin en güvenli yoludur. Çünkü musluktan akan suyun sıcaklığı, biberondaki bakterilerin yok olması için yeterli değildir. Gözle görülmesi mümkün olmayan kalıntılar bile bakteri üremesine neden olabileceğinden, biberonları her kullanımdan sonra ilk adımı uygulayıp, ardından aşağıdaki yöntemlerden biri ile iyice steril hâle getirebilirsiniz.
Buhar Makinesi: Bebeğinizin biberonunu daha iyi temizleyebilmek ve bakteri üremesini önleyebilmek için buhar makinesinden faydalanabilirsiniz. Bu amaçla üretilen makineler, yüksek ısıdaki su buharı sayesinde biberonları derinlemesine temizler.
Kaynatma: Enfeksiyona neden olabilen bakterileri önlemek için illa ki buhar makinenizin olmasına gerek yok. Kendi imkânlarınızla da bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Bunun için öncelikle kendinize sadece biberonları yıkamak için kullanacağınız derin bir tencere ayırın. Ayırdığınız tencerede bir miktar su kaynatın. Su kaynadıktan sonra içine biberon ve biberonun diğer aparatlarını ekleyin. Tüm malzemelerin suya iyice gömüldüğünden emin olun ve en az 5 dakika boyunca malzemeleri kaynatın. Daha sonra bir maşa yardımıyla tüm malzemeleri çıkartın ve kuruması için kağıt havlunun üzerine dizin. Kuruduktan sonra biberonunuz, bebeğinizin kullanımı için hazır hale gelecektir.
Mikrodalgada Bekletmek: Bebeğinizin biberonunu daha steril hâle getirmek için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise mikrodalga kullanımıdır. Yukarıdaki birinci adımı uyguladıktan sonra biberonu parçalarına ayırıp, mikrodalgada 1,5 dakika bekleterek bakteri oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Hangi Sıklıkta Temizlenmeli?
Bebeğinizin sağlığı için hemen hemen tüm beslenme zamanlarından önce yukarıdaki iki adımı uygulamanız gerekir. Çünkü bebeklerin vücudu, ufak bir bakteri oluşumuna dahi teslim olabilecek kadar hassastır. Dolayısıyla her temizlik işlemi bebeğiniz için kazanç olacaktır.
Bunları Bilmenizde Fayda Var!