Çocuk odası dekorasyonu, anne ve babalar için epey kafa yoran bir sorun haline gelebilir. Bu yüzden özellikle minimalist tasarım anlayışını taşıyan bir çocuk odasını dekore edebilmek için çeşitli detaylara dikkat edilmesinde fayda vardır. Erkek ve kız çocuklarının odalarında küçük farklılıklar halinde minimalist bir dekorasyon yapılabilir. Bunun için hem çocuk odasında tercih edilen mobilyalara hem de duvar boyası ve materyalleri gibi dekorasyon detaylarına da dikkat edilmesi gerekir. Günümüz modern tasarım dünyasında giderek öne çıkan minimalist dekorasyon çocuk odası tasarımında da son yıllarda en çok tercih edilen tasarım anlayışı haline gelmiştir.

Çocuk Odası Dekorasyonunda Minimalist Mobilyalar

Çocuk odasında minimalist bir tasarım yaratabilmek için odanın genel tasarımının yanı sıra mobilyaların da seçimine ayrı önem verilmesi gerekir. Bebek odasında kullanılacak eşyaların mümkün olduğunca az sayıda olması ev aynı zamanda göz yormayan tasarım izleri taşıması önemlidir. Minimalist çocuk odası dekorasyonu yapmak isteyen bir ebeveyn öncelikle şu mobilyaları minimal tasarım anlayışına uygun seçmelidir:

  • Çocuk yatağının tasarımı
  • Çalışma masası ve sandalyesi
  • Dolap ve komodin tasarımı
  • Lambalar ve diğer aydınlatmalar
  • Halı ve perde tasarımı

Bu tür mobilyalarda minimal bir tarz yaratabilmek için mutlaka birbirleri ile uyumlu modeller tercih edilmelidir. Minimal çocuk odası tasarımlarında genellikle renk seçimini pastel ve açık tonlarda yapılması tavsiye edilir. Örneğin kız çocuk odası dekorasyonu konusunda pudra rengi en çok tercih edilen renkler arasında yer alır. Erkek çocuk odalarının tasarımında da sakin, huzur verici ve konfor sağlayan renklerin tercih edilmesi son derece önemlidir. Bu şekilde ince detaylara dikkat edilerek çocuk odalarında istenen minimal dekorasyon çizgisine ulaşılabilir.

Minimalist Çocuk Odası Dekorasyon Önerileri

Minimalist çocuk odası dekorasyonunda perdeler, halı ve aydınlatma sistemleri mutlaka özenli seçilmelidir. Mobilyalarda hatların ve özellikle kaliteli materyalin kullanılması da önemlidir. Mobilyalar ile birlikte çocuk odasının genel ambiyansındaki renk tonlarının birbirleri ile uyumlu seçilmesi gerekir. Eğer minimalist bir yaşam tarzı benimsemişseniz ve çocuğunuzun odasında da bu şekilde bir dekorasyon yapmayı hedefliyorsanız gereksiz mobilyaları odadan çıkarmanız gerekir. Minimalist çocuk odası dekorasyon önerileri için ilk tavsiye edilen nokta odada bulunacak mobilyaların belirlenmesidir. Dekorasyon konusunda uzman kişiler minimalist bir yaşam alanı sağlayabilmek için mümkün olan en az sayıda eşyanın oda içinde yer kaplamasını tavsiye etmektedir. Bununla birlikte minimalist dekorasyonlarda mobilyalar kadar renk seçimleri de önem taşır.

Çocuk Odalarında Pastel Renkli Duvar Kağıtları

Çocuk odalarına en çok yakışan renkler genellikle pastel renklerden oluşur. Dümdüz pastel boya tasarımını beğenmeyenler için çeşitli desenler ve geometrik detaylarla süslemeler yapılabilir. Özellikle çocuk odası duvar boyası konusunda pastel renklere sahip boyalar rahatlıkla tercih edilebilir. Bununla birlikte çocukların sağlığını olumsuz etkilememek için bu boyaların su bazlı ve kokusuz olması da son derece önem taşır. Çocuk odasında dekorasyon yaparken sadece estetik görünüm ön planda tutulmamalı ve sağlıklı seçimler yapılmasına özen gösterilmelidir.

Minimalist tasarıma sahip çocuk odalarında duvar kağıdı uygulamaları da sık sık görülebilir. Duvar kağıtları çocuk odası tasarımında geçmişte olduğu gibi günümüzde de popülerliğini sürdürmektedir. Su bazlı boyaların üzerine yine sağlık açısından zararı olmayan dekoratif duvar kağıtları tercih edilebilir. Özellikle çocuğun cinsiyetine göre en sevdiği kahraman ya da nesnelere sahip duvar kağıtları dekorasyonda dikkat çekici bir detay olarak öne çıkacaktır. Böylelikle hem sade hem de yaratıcı bir görünüm elde edilebilir.

Çocuk Odasına Özel Eğlenceli Raf Dekorasyonu

Kız ve erkek çocuklarının odalarında çeşitli kitap veya figürleri koyacakları rafların bulunması da son derece önemlidir. Son dönemde çocuk odalarında geometrik desenlerde ve küçük boyutlarda raflar kullanılmaktadır. Dekorasyonda tercih edilen çocuk odası aksesuarlı ile minimalist bir tasarım elde edilebilir. Daha sevimli ve estetik bir görünüm isteyenle ise minimalist tasarımda öne çıkan bulut görünümlü rafları tercih edebilir. Bu rafların maliyetleri de düşük olduğu için çocuk odalarında gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Çocuk odasına dinamizm ve eğlence katan rafların dekorasyonunda da özel minimalist tasarımlar tercih sebebidir. Raflar arasında altıgen ve benzeri geometrik tasarımlar da ilgi çekici bir görünüm elde edilmesini sağlar. Bununla birlikte gereğinden fazla raf kullanılması minimalist tasarım anlayışını bozacağı için tercih edilmemelidir. Minimal tasarımda mümkün olan en az sayıda aksesuar kullanılacağı için çocuk odası tasarımında da bu kurala uyulmasında fayda vardır. Rafları da tıka basa doldurmak yerine sade ve az sayıda figürle süslemek yeterli olacaktır.

Minimalist Çocuk Odası Dekorasyon Tavsiyeleri

Çocuk odası dekorasyon önerilerinde çocuğun cinsiyeti ve yaşı önem taşır. Henüz oyun çağında olan çocuklar için minimalist dekorasyon önerileri içinde Kızılderili çadırı tasarımları tercih edilebilir. Bir süredir Kızılderili çocuk çadırları da dekorasyon tavsiyeleri içinde geniş yer alıp ilgi görmektedir. Özellikle İskandinav dekorasyonunu destekleyici bir parça olduğu için minimal tasarıma sahip bu çeşit çadırlar seçilebilir. Modası bir türlü geçmeyen çadır tasarımları çocuk odasının bir bölümünde de ayrı bir oyun köşesi gibi kullanılabilir. Maliyeti sanıldığı kadar çok yüksek olmayan çocuk odası Kızılderili çadırları aynı zamanda çok kolay bir şekilde kurulup kullanışa hazır hale getirilebilir.

Çocuk Odalarında İskandinav Tasarımı

Minimalist tasarım denilince akla en çok gelen İskandinav dekorasyonu evin her bölümüne uygulanabileceği gibi çocuk odalarında da tercih edilebilir. İskandinav dekorasyonunu öne çıkaran en önemli detaylardan biri de Viking topluluğuna özgü tarihi ve kültürel dekorasyonlardır. En çok dikkat çeken dekorasyon önerileri arasında Vikinglerin kültürünü yansıtan etnik desenlerle çeşitli süslemeler yapılabilir. Özellikle erkek çocuklar için İskandinav tasarımlı çocuk odası tasarımı son derece şık ve estetik bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Siyah beyaz renk ağırlıklı olan bu dekorasyon çeşitlerinde göz yormayacak modellerin ve mobilyaların seçilmesine dikkat edilmelidir.

Minimalist Çocuk Odalarında Aydınlatma Üniteleri

Minimalist tasarımın göze hoş gelmesinde en etkili olan unsurlardan biri de aydınlatma üniteleridir. Çocuk odalarında aydınlatma ünitelerinin sayısı az olmasına rağmen etkili bir aydınlatma elde edilebilir. Örneğin minimalist çocuk çalışma masası lambası sayesinde şık bir dekorasyon görünümü elde edilebilir. Çocuk masasının dekore edilmesinde aşırı yer kaplayan büyük lambalar yerine daha küçük boyutlu ve sade lambalar tercih edilmelidir. Aynı zamanda odanın çeşitli yerlerine konumlandırılacak LED aydınlatmalarla da hem kullanışlı hem de esteti bir tasarım anlayışı elde edilebilir. Genel olarak çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde aydınlatma ünitesi kullanılmalı ve tüm minimal dekorasyon tarzlarında olduğu gibi aşırıya kaçmamaya özen gösterilmelidir.

Minimalist Çocuk Odası Yatak Modelleri

Çocuk yatağının seçiminde minimal öğelere ağırlık veriliyorsa mutlaka sade ve göz yormayan modeller üzerinde durulmalıdır. Minimalist tasarımda son dönemde yere çok yakın yatakların tercih edildiği bilinir. Bu sebeple çocuk odası yatak ve baza seçiminde de bu tür modellerin öne çıktığı görülebilmektedir. Minimalist çocuk odası dekorasyon tavsiyeleri arasında bu tür detaylara uyarak estetik bir görünüm elde edilmesi son derece basittir.