Yeni anneler kadar baba olanlar da bebek banyosu konusunda pek çok soru işareti taşımaktadır. Yenidoğan bebek bakımı ile ilgili en fazla merak edilen konuların başında bebek banyosu yer alır. Bebeğin hassas ve narin olan cildine zarar vermeden, ona en doğru ve ideal biçimde banyo yaptırma konusunda bazı önemli detayları bilmeniz gerekir. En çok merak edilen konular üzerinden yenidoğan bebek banyosu hakkında dikkate edilmesi gereken noktalara dair detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hassas bir cilde sahip olan bebeklerin doğumdan sonraki ilk banyoları da heyecan yaşatan bir aktivitedir. Önemli ve heyecan verici olan yenidoğan banyosu sırasında bebeğin seveceği şekilde hareket edilmelidir. İlk banyodan sonra bebeği her yıkayışta annenin de endişeleri yatışır ve deneyim kazanır. Banyo sıcaklığı için 36 derece önerilmektedir. Uzmanlar, banyo sıcaklığının derecesini öğrenebilmek için termometre kullanmanızı tavsiye ederken siz de dirseğiniz ile suyun sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
Heyecan verici yenidoğan bebek banyosuna başlamadan önce gerekli ekipmanları da hazırlamanız tavsiye edilir. Bunlar;
gibi banyo sırasında ve sonrasında ihtiyaç duyulan malzemelerden oluşur. Bebeği yıkarken yatay pozisyonda tutmaya dikkat edilmelidir. Bebeğin kafası dik olmalı, sol el ensenin altında, kütevin içine kaymaz bir eşya koyup popoyu küvete yaslayarak yıkama yapılmalıdır. Ayrıca yenidoğan bebeğin ilk banyosu sırasında önce ön sonra arka olacak şekilde yıkama yapılabilir. Bu konu hakkında merak ettiğiniz detaylı bilgileri yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
Bebeği yıkamak özveri ve dikkat isteyen hassas bir süreçtir. Bebeğin temiz olduğundan emin olmanın yanı sıra ona karşı nazik davrandığınızdan da emin olmanız gerekir. Bu yüzden küvette yenidoğan bebek yıkarken şu koşullara ve sürece dikkat etmeniz tavsiye edilir:
Bu konuda detaylı bilgi almak isteyen anne ve babalar için yenidoğan bebek yıkama konusunda bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir. Bebeğin ilk banyo suyuna ne koyulur sorusunun yanıtı için özel bebek şampuanları veya sabunları tercih edilebilir. Bunun dışında suya hiçbir katkı maddesi eklemeden de temizlik yapabilirsiniz. Uzmanlar yenidoğan bebeğin başını haftada 1 – 2 kez yıkamanın yeterli olduğunu söylemektedir.
Eğer şebeke suyunuz temizse, bebeğinizin başını kavrayarak temiz bir tas ya da maşrapa yardımı ile yıkayabilirsiniz. Ancak, şebeke suyunuzun temizliğine güvenmiyorsanız bu durumda içme suyu kullanarak da bebeğinizin başını yıkayabilirsiniz.
Bebek banyosu yaparken daha sonra sıcak suyla nemlendirilmiş yumuşak bir bezle bebeğinizin gözlerini ve kulakların dış taraflarını silip yüzünü kurulayabilirsiniz.
Banyo zamanında bebeğinizin de keyif almasını sağlamak tamamen annelerin elindedir. Yumuşak formüle sahip bebek şampuanları ile kaliteli sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bebeklerin hem saçı hem de cildi için özel olarak geliştirilmiş bebek şampuanlarının cildin pH değeri ile uyumlu olduğu bilinir.
Bunun dışında siz de bebek şampuanı seçerken içeriğinde alkol, paraben, SLS ve sabun içermemesine özen gösterin. Ayrıca bebek şampuanının güzel kokması da önemli bir detaydır.
Anneler, yenidoğan bebek banyosu sırasında önem vermesi gereken konuların dışında banyo sonrası yapılması gerekenleri de mutlaka atlamadan yerine getirmelidir.
Bebek banyosunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız olun bebeklerin tam olarak temizlenip hijyenik hale gelebilmesi için banyo sonrası cilt ve tırnak bakımı da önemlidir. Bebeğin boğum aralarını, kasıklarını ve parmak aralarını kurulamayı unutmayın.
Ayrıca bebek losyonları ile masaj yaparak cildinin en ideal şekilde kalmasını da sağlayabilirsiniz. Bunun dışında bebeğinizin tırnaklarını kesmeniz gerekiyorsa bebekler için özel olarak üretilen güvenli tırnak makaslarını kullanabilirsiniz.
Tırnak kesimi için banyo sonrası ve uyku saatleri en doğru zamandır. Bu süreçte bebeğinizle kaliteli bir etkileşim yaratabilirsiniz.
Uzmanlar yenidoğan bebek yıkama konusunda anne ve babaları bilgilendiren açıklamalarına devam etmektedir. Esasında bebek banyosunun hangi sıklıkla yapılmasını net bir şekilde söylemek mümkün değildir.
Uzmanlar haftada 3 defa banyo yapmanın bebek için yeterli olduğunu, daha fazla banyo yapmanın bebeğin hassas cildini kurutabileceğini söylemektedir.
Bunun yanı sıra bebeğinizin bezini gereken zamanda değiştiriyor, bez bölgesini özel ekipmanlar ile temizliyor ve bebeğin yüzünü ya da ellerini bezle siliyorsanız temizlik konusunda endişe edecek bir durum yok demektir.
Uzmanlar yenidoğan bebek için banyo süresini 5 ila 10 dakika arasında olmasını yeterli görmektedir. Küvetin içindeki su hızla soğuyacağı için bebeğin üşümemesi adına eli çabuk tutmakta fayda vardır.
Bebekleri yıkarken su sıcaklığına dikkat ederek en fazla 10 dakika içinde yıkama işlemini tamamlamanız yeterlidir. Bunun yanı sıra yenidoğan bebek banyosu ne zaman yapılmalı sorusuna da yanıt vermek gerekir. Bebeğin açlık, uyku ve rahatsızlık durumuna göre en ideal zaman seçilip o saatte banyoyu yapmak faydalı olacaktır.
Farklı niteliklerde pek çok araç yenidoğan bebek banyosu sırasında işlevsel olarak kullanılabilir. Bu yüzden ihtiyaca göre detaylandırmadan önce temel banyo ürünlerini tedarik etmenizde fayda vardır. Bunları sıralarken önem sırasına göre şu şekilde listelemek mümkündür:
Bebeğin içinde düşmeyeceği seviyede su derinliğine sahip olmak önemlidir. Bunun yanı sıra suyun sıcaklığı da 36 derece olmalıdır. Dolayısıyla bebek küveti seçerken bu hususlara dikkat etmeniz gerekir.
Küvetin kenarlarının keskin olmaması ve bebeğin cildinde tahrişe sebep olmayacak şekilde dizayn edilmiş olması önemlidir. İşte bu tür detaylara dikkat ederek siz de yenidoğan bebeğinizin ilk ve sonraki banyolarını bu şekilde verimli olarak tamamlayabilirsiniz.
Zaman içinde endişeleriniz giderek azalacak ve yenidoğan bebeğinizi yıkarken daha pratik çözümler üretmenin keyfini çıkartabileceksiniz.