Çocuklarda Bağışıklık Güçlendirme

Çocuklarda Bağışıklık Nasıl Güçlendirilir?

Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hastalıklara karşı korunmalarını sağlamak açısından en temel şarttır. Bağışıklık sisteminin nasıl daha güçlü hale getirilebileceği konusunda birbirinden farklı cevaplar vermek mümkündür. Bağışıklık güçlendirme çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar için benzer detaylara sahiptir. Bağışıklık üzerinde yoğun olarak etkisi bulunan bazı detaylar şunlardır:

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin İyi Bir Uyku Düzenine Sahip Olmanız Gerekir

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenler ancak vücudun dinlenmiş halde olmasıyla başarılı sonuç verir. Halsiz ve kuvvetsiz bir vücudun temel fonksiyonları doğru bir şekilde çalışamayacak, bünyesi hastalıklara karşı direnç gösteremeyecektir. Ayrıca yeteri kadar uyuyarak uzuvların ve organların dinlenmesi sağlanmazsa, bu konuya dair alınabilecek diğer tedbirler de verimli olmaz. Çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirme konusunda düzenli uykunun çok büyük bir önem taşıdığını söylemek mümkündür. Büyüme hormonunun en verimli salgılandığı süreç uyku süreci olduğundan, çocukların düzenli bir şekilde uyuması ve uykusuzluk çekmemesi sağlık açısından önemlidir.

  • Bağışıklık Güçlendirici Etkiye Sahip Olan Gıdalar Tüketilmelidir

Bağışıklık sisteminin yeteri kadar güçlenebilmesi, vücut için faydalı olacak besinlerin tüketilmesiyle doğrudan ilişkilidir. Fakat bu durum, bağışıklık güçlendirici etkilere sahip olan gıdaları gereğinden çok tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Dengeli ve düzenli beslenme, her çeşit gıda için geçerli olan bir koşuldur.

blank

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar Hangileridir?

Yeterli ölçüde tüketeceğiniz badem, fındık, ceviz, yağlı balık çeşitleri, süt, yoğurt, peynir, yumurta, meyveler ve sebzeler sayesinde vücudunuza güç kazandırabilirsiniz. Özellikle tüketmeniz tavsiye edilebilecek başlıca meyve sebze çeşitleri ise şunlardır:

Brokoli: Metabolizmayı hızlandırdığı için fazla kiloların giderilmesine yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Potasyum açısından zengin olmakla beraber doğadaki en kaliteli C vitamini kaynaklarından biridir. Kış aylarında sık sık tüketilmesi, gribal enfeksiyonlardan korunmanız için tek başına yeterli olabilir.

Pırasa: Kalorisi çok düşük olduğu için bol bol tüketilebilir. Mide sancılarından cilt problemlerine kadar birbirinden farklı sorunları ortadan kaldırır. İçerdiği A vitamini sayesinde bağışıklık sistemine destek olur.

Havuç: Havucun en önemli faydası, göz hücrelerini yeniliyor oluşudur. A vitamininin en fazla bulunduğu meyvelerin başında gelir ve hastalıklara karşı bünyeyi güçlendirir.

Karnabahar: Hücresel yenilenmeye yardımcı olur. Çocukların ellerinde, kollarında, dizlerinde bulunan yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. B 6 vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengin bir gıdadır.

Domates: Kandaki bakır seviyesini dengeler. Kırmızı renge sahip olan daha başka meyve ve sebzeler gibi yetişkinlerin ve çocukların bağışıklık sistemi üzerinde faydalı sonuçlar gösterir. İdrar yolu enfeksiyonları, grip, diyabet ve kolesterol gibi temel sorunlara karşı etkili bir gıdadır.

Sarımsak: Cilt dokularındaki zararlı maddeleri etkisiz hale getirir. Saç ve tırnak sertliğini ideal seviyeye çıkarır. Bağışıklık sistemi güçlendirme konusunda gösterdiği faydalar, kanserli hücrelerin oluşmasını engelleyebilecek seviyededir.

Soğan: Pek bilinmemesine rağmen, soğan iyi bir C vitamini kaynağıdır. Vücut direncini artırmakla beraber kan şekerinin dengelenmesine büyük ölçüde yardımcı olur. Çok az da olsa, bu sebzede doğal şeker bulunur. Yani vücudun enerji ihtiyacını soğanla karşılamak mümkündür.

Maydanoz: Doğal olarak en yüksek seviyede C vitaminine sahip olan ot türlerinden biri maydanozdur. Yaklaşık 100 gram maydanoz, yetişkin bir insanın günlük ihtiyacını % 200 oranında karşılayabilecek kadar C vitamini bulunur. Ayrıca önemli miktarda kalsiyum ve demir de içeren maydanoz, kemikleriniz ihtiyaç duyduğu tüm maddelere sahiptir. Süt, peynir ve yoğurt yiyip içmekte zorlananlar mutlaka maydanoz tüketmelidir.

Siyah üzüm: Enerji verici bir meyve olan siyah üzüm, potasyum ve sodyum açısından çok zengindir. Vücudun sıvı dengesini sağlamakta önemli faydalar gösterir. Ayrıca çekirdekli kuru üzümün saç ve tırnaklar için pek çok faydası bulunur.

Nar: Lifli yapısından dolayı mide rahatsızlıklarına, kalp hastalıklarına ve damar tıkanmalarına çok iyi gelir. Çocuklarda bağışıklık sistemi problemleri, düzenli nar tüketimi sayesinde ortadan kaldırılabilir.

Elma: C, A ve K vitamini açısından zengin bir besin olan elma, tadı ve kokusu sebebiyle çocukların hoşuna giden meyveler arasındadır. Bu meyvenin yeteri kadar tüketilmesi, vücuttaki toksin maddelerin etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Organları yıpratarak vücut fonksiyonlarına zarar veren serbest radikaller karşısında elmanın faydaları çok fazladır.

blank

Bağışıklık Sistemi Zayıf Olursa Ne Olur?

Bağışıklık sisteminin zayıf olması, birbirinden farklı sağlık problemleri karşısında vücudun kendini savunamayacak olması demektir. Yetişkinler, metabolizmalarının daha gelişmiş olması sebebiyle bu konuda daha az problem yaşayabilir. Fakat çocuklar açısından zayıf bağışıklık sistemi son derece yaygın bir sağlık problemi sayılır. Eğer düzenli bir şekilde uyumaya, dengeli beslenmeye ve vücut sağlığına zarar verecek alışkanlıklardan kaçınmaya dikkat etmiyorsanız, karşılaşabileceğiniz sorunlar şöyledir:

  • Özellikle kış aylarında çok çabuk hastalanabilirsiniz.
  • Hastalık süreçlerinde bünyeniz fazla zorlanabilir. Yani yakalandığınız basit bir grip hastalığını uzun süre atlatamamanız mümkün olur. Çok uzun süren hastalıkların daha ciddi hastalıklar ortaya çıkarabileceğini de unutmamanız gerekir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu nasıl anlaşılır?” sorusunun en önemli cevaplarından biri geç iyileşen yaralardır. Eğer bağışıklık problemi yaşıyorsanız, cilt yüzeyinizdeki küçük ya da büyük yaraların tamamı çok zor iyileşir.

Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Ürünler İşe Yarar Mı?

Çocuklarda bağışıklık sistemi zamanla güçlenebilir. Fakat beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi en temel şarttır. Bununla birlikte gıda takviyeleri, şuruplar ve benzeri ürünleri tercih etmeniz de mümkündür. Fakat takviyelerin orantısız kullanımı halinde çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Bu açıdan bilinçli kullanım gerçekleştirmek önem taşır. Yüksek kalite standartlarında üretilmiş olan ve dengeli bir biçimde kullanılan gıda takviyeleri bağışıklık sistemi üzerine fayda sağlayabilir.

blank

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Bağışıklık sistemindeki fonksiyonel bozulmalardan kaynaklanan hastalıklar, tıp literatüründe “otoimmün hastalık” olarak isimlendirilmiştir. Bu hastalıkların ortaya çıkma durumları birbirinden farklıdır. Baş dönmesi, saç dökülmesi, cilt üzerinde pullanma ve döküntü, cilt kaşıntıları, yorgunluk, eklem ağrıları, vücut genelinde sızlama hissi, kas liflerinde güçsüzlük, el ve ayak bölgelerinde uyuşma, cilt yüzeyinde şişkinlikler en sık görülen belirtilerdir. Klinik vakalar kapsamında en sık karşılaşılan bağışıklık sistemi hastalıkları ise şunlardır:

  • Diyabet
  • Lupus
  • Romatoid artrit
  • Ankilozan spondilit
  • Haşimato
  • Sjörgen sendromu
  • Akdeniz ateşi
  • Çölyak
  • Behçet hastalığı

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları Neden Olur?

Bağışıklık sistemi çocuklar, yaşlılar, yetişkinler ve hatta bebekler açısından büyük önem taşıyan bir konudur. Bu sistemde görülebilecek olan çeşitli bozulmalardan dolayı pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Fakat bu hastalıkların nedeni olarak balık tüketmeme, maydanoz tüketmeme, süt içmeme gibi şeylerden söz edilemez. Bağışıklık sistemi hastalığı olarak adlandırılan otoimmün kökenli problemler, sebebi bilinmeyen etkenlere bağlı olarak bünyenin kendi kendine saldırmasıyla gelişir. Temel faktör genetik yatkınlık olmakla beraber, beslenme bozuklukları ve uyku düzensizlikleri de bu hastalıkların ortaya çıkmasında etkili olur.