İnternet üzerinden yapılan araştırmalarda yeni doğan bebeğe müzik dinletmek konusunda anne ve babaların pek çok konuda kafa karışıklığı yaşadığı görülmektedir. Özellikle beyin gelişimine pozitif katkısı bulunduğu belirtilen klasik müziğin bebekleri ruhsal olarak da sakinleştirdiğine yönelik bazı açıklamalar yapılmaktadır. Anne karnındaki bebekler henüz doğumdan önce bile çevredeki sesleri duyabildiği için müzik seslerini ayırt ettikleri bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre anne karnındaki bebeklerin klasik müzik ile sakinleşip, rock müzik ile hareketlendikleri görülmüştür. Bununla birlikte doğumdan sonra annelerin ninni söylemesine de hemen tepki veren bebekler, dünyaya gelmeden önce müziğin etkisini fark edebilmektedir.
Müzik temelde kendini bir dışavurum ve duyguları ifade etme aracı olsa da çoğu zaman ruhun gıdası olarak tanımlanmaktadır. Duygulara tercüman olan müzik özellikle bebeklerde rahatlama ve kas gevşetme sürecinde çok faydalı etkiler ortaya koyabilmektedir. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar kapsamında anne karnında bebekler için klasik müzik dinleme ve dinletme işinin detayları merak edilmektedir Özellikle insan bedeni her zaman bir ritim döngüsü içinde çalıştığı için bu ritim döngüsüne müzik ile ahenk katmak son derece faydalı bir iştir. Özellikle küçük veya büyük fark etmeksizin her canlı, müziğin yarattığı ritim duygusundan haz duyarak rahatlayabilmektedir.
Klasik Müziğin Bebeklere Etkisi
Bebeklerde müziğe karşı duyarlılık henüz doğumdan önce anne karnındayken başlar. Bu bakımdan bebekte duygusal bir haz yaratan müzik, doğumdan sonra da ninni şeklinde gündeme geldiği için bebeğin ilgisini hemen çeken bir detaydır. Dil gelişimi tamamlanmamış olmasına rağmen bebeklerde müzik üzerinden iletişim kurmak ve duyguları aktarmak son derece önemlidir. Bu yüzden özellikle rahatlatıcı bir etkisi bulunan klasik müzik ile bebeğin duygularına bir tercüman olma imkanı yaratılabilir. Müzik aracılığıyla rahatlayan ve çevresine pozitif tepkiler veren bebeğin mutlu olduğu her halinden anlaşılabilir. Genel anlamda klasik müzik dinlemenin faydası hem beyin hem de sinir yapısında rahatlama yarattığı için bu sürecin sonunda psikolojik olarak da sakinleşme refleksi oluşabilir. Yetişkin insanlarda olduğu gibi bebeklerde de klasik müzik duyulduğu anda bedenin verdiği ilk tepki bu şekilde gelişir.
Bebeğe Müzik Dinletmek Faydalı Mı?
Anne karnındaki bebeklerde de müzik dinleme ile psikolojik bir değişim yaratılabilir. Anne karnındaki bebeğin annesinin sesine maruz kalması sonucu doğduğu andan sonra annesinin sesini duyar duymaz tanıması, bebeğin ilk duygusal bağlarını kurmaya yardımcıdır. Çünkü anne karnındaki bebekler 16. haftalık olduktan sonra hem karın içindeki sesleri hem de dışarıdan gelen sesleri bir nebze olsun işitmeye başlar. Bu sürecin devamında anne karnında konuşmayı doğrudan işiten bebekte annesine karşı duygusal yakınlık başlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre bebekler anne karnındayken duydukları müzikleri doğumdan sonraki 4 aya kadar hatırlamaktadır. Dolayısıyla bu süreçte bebeğin ruhsal ve psikolojik gelişimini hızlandırmak adına klasik müzik dinlemesi faydalı görülmektedir. Özellikle doğumdan sonraki süreçte bile bebek sakinleştirici müzik olarak bilinen klasik müziği anne karnındayken dinletmek de son derece faydalıdır.
Her ne kadar anne karnındaki bebek için müzik dinlemenin o bebekte zeka gelişimini desteklediğine dair bir bağlantı bulunmasa da bu sürecin epey faydalı olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte anne karnındaki bebekler klasik müziğe maruz kaldığında anne de rahatlayacağı için hareketlerinin yavaşladığı görülmektedir. Kasları gevşeyen ve sakinleşen bebekler klasik müziğin ritmi sayesinde bebeğin daha sakin bir mizaca sahip olması üzerinde de etkilidir. Yapılan araştırmalar neticesinde bebeğe uygun koşullarda onu rahatsız etmeyecek tarzdaki müzikleri dinletmenin faydalı olduğu belirtilmektedir.
Bebeğe Müzik Dinletmenin Önemi
Tüm bebekler müzikal duygular ile doğarlar ve doğumdan sonra bile müzik ritimleri duyduklarında genellikle coşkuyla tepki verirler. Bebeklerin işitmesi doğumdan hemen sonra hızla gelişse de anne karnındayken de işlevsel özelliklerini kazanmaktadır. Dolayısıyla bebeklerde işitme refleksi anne karnında başladığı için doğumdan sonra herhangi bir müziğe çok erken tepki verebilirler. Bebeğin doğal yollarla müziğe maruz kalmasını sağlamak onunla kurulan duygusal bağları kuvvetlendirebilir, dil becerilerini geliştirebilir ve her türlü duygusal haz duyarak psikolojik açıdan da rahatlamasına yardımcı olabilir.
İnternet üzerinden yapılan araştırmalarda klasik müzik veya ninnileri seçmenin en iyisi olduğunu ifade edilse de neredeyse tüm müzikler bebekler için benzer psikolojik gelişimleri desteklemektedir. Sevdiğiniz müzikleri çalarsanız, bebeğinizle birlikte dinlerken ve şarkı söylerken eğleneceğiniz içinm bu süreçte bebeğin psikolojisine de olumlu katkıda bulunabilirsiniz. Bu sebeple internet üzerinden araştırma yapan anne ve babalar genellikle mozart bebek müzikleri üzerine yoğunlaşsalar da klasik müzik dışındaki alternatifler de değerlendirilebilir. Öte yandan son araştırmalar, müziğin ritmine göre hareket eden bebeklerin daha fazla gülümsediğini ve mutlu olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bebeği yatıştırmak ve sakinleştirmek için müzik dinletmenin büyük önem taşıdığı ortaya çıkmıştır.
Bebeğe Ne Zaman Klasik Müzik Dinletilmeli?
Bebekler doğumdan sonra öğrenme aşamalarında da müzik dinleyerek bilişsel ve psikolojik gelişimlerini hızlandırabilirler. Bebeklere uyurken müzik dinletmek zararlı mı diye düşünen ve araştırma yapan anne ve babalar için bu yönde yapılmış araştırma sonuçlarına değinmek gerekir. Bebeklere uykusunda klasik müzik dinletmek aşırıya kaçılmadığı sürece faydalıdır. Uyku esnasında arka planda çok kısık tonda çalan klasik müzik ile bebeğin daha sakin bir şekilde uykuya dalması ve derin uyku seviyesine geçmesi muhtemeldir. Çünkü klasik müzik yarattığı etki bakımından bebeğin kaslarını da gevşetir ve nefes alıp verişini düzene sokar. Bu sebeple fizyolojik olarak rahatlayan bebek kendini çok daha kolay ve pratik biçimde uykuya hazır hale getirebilir. İşte bu tür detaylara dikkat ederek doğru zamanlama yaparak bebeğe klasik müzik dinletildiği takdirde faydalı sonuçlara kolaylıkla ulaşılabilir.
Doğumdan sonra bebeğe yeni kelimeler öğretmek için ninniler söylenmesi tavsiye edilir. Bu süreçte bebeğin kelimeleri öğrenmesi ve zihinsel gelişimini sağlaması için en etkili yöntemler arasında da müzik dinletme yer alır. Çünkü bebekler müzik ile hem dilin işlevsel özelliğini öğrenebilir hem de ritmik melodiler ile öğrenmeyi kolaylaştırmak mümkündür. Bebekler zamanla öğrendiği tekerlemeleri ve ritimleri tanıyarak gelişim sürecini hızlandırabilir. Uzmanların tavsiye ettiği oyun yönteminden biri olan “sing-play” ile müzik aracılığıyla bebeklerle etkileşim kurmak çok daha eğlenceli bir hal alabilir.
Klasik Müzik Dinlemek Zeka Gelişimini Arttırır Mı?
Bebeği müzikle senkronize bir şekilde sallamak, bebeğin mutlu olmasını teşvik eder. Müziğin ritimleriyle ahenk içinde olan bebeklerde pek çok zihinsel devre gelişim göstermektedir. Bununla birlikte günlük 15 dakikalık seanslar halinde bebeğe klasik müzik dinletilebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre klasik müzik dinlemenin hem bebeklerde hem de yetişkinlerde zeka gelişimini arttırdığına dair herhangi bir net bulguya rastlanmamıştır. Bazı insanlarda zeka gelişimini hızlandırdığı görülen klasik müziğin herkes için aynı şekilde işlevsel amaç göstermesi mümkün olmamaktadır.
Klasik müzik dinlemek zeka gelişimini arttırmasa da bebeğin ruhsal gelişimi üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Bu bakımdan her gün belirli aralıklarla klasik müzik dinleyen bebeklerde duygusal olarak daha sakin bir yapı ve sanata yatkınlık gelişebilir. Bebeklere klasik müzik dinletmek isteyen anne ve babalar için bu konudaki detaylı bilgiler uzmanlardan öğrenilebilir.