Organik Temizlik Ürünleri Kullanmak Neden Bu Kadar Önemli?

Günlük yaşamın her anında kimyasal maddelerden uzak bir hayat sürmek, sağlıklı yaşamın bir numaralı kuralıdır. Modern hayatın herkese yaşattığı olumsuzlukların yanı sıra, insanlar gün içinde çeşitli şekillerde kimyasal maddelere maruz kalmaktadır. Eskisi gibi doğal bir yaşam sürmek ve doğanın bahşettiği imkanlardan faydalanmak için şehirden uzaklaşmak gerekmez. Gelişen teknolojiyle birlikte organik temizlik ürünleri de son derece popüler ve kullanışlı hale gelmiştir. Tamamen doğal içeriğe sahip olan bu temizlik ürünleri, kıyafetlerde veya yaşam alanında en hijyenik ve sağlıklı ortamın oluşmasına yardımcı olur.

blank

Günümüzde hemen hemen her evde kendine yer bulan standart temizlik ürünleri, kimyasal içeriği ile pek çok olumsuz duruma davetiye çıkarmaktadır. İçinde pek çok kimyasal bulunduran standart temizlik ürünlerinin güvenilirliği son yıllarda daha çok gündeme gelmeye başladı. Tüketiciler giderek artan farkındalık düzeyi ile kimyasal içerikli temizlik ürünlerinin içeriklerini merak edip araştırmaktadır. Yapılan araştırma sonuçları, temizlik ürünlerinde kimyasal içerik kullanımının bazı sağlık sorunlarına yol açtığını gözler önüne sermektedir.

Organik Temizlik Ürünleri Nelerdir?

Marketlerde yüzlerce çeşit temizlik ürünü satışa sunuluyor. Tüm kıyafetler için ayrı deterjanlar üretilirken bunlar arasında doğal temizlik ürünleri öne çıkmaktadır. Standart temizlik ürünleri, tamamen kimyasal içeriğe sahip olduğu için sles, paraben, klor gibi maddeler bakımından zengin bir formüle sahiptir. Bu maddelere uzun süre maruz kalmak, insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla sles, paraben, klor gibi zararlı maddeler, pek çok kanser türüne davetiye çıkardığı bilinen ve sağlık açısından olumsuz görülen kimyasallardır. Temizlik ürünlerinde bu maddelerin olmaması ve tamamen doğal içeriğe sahip formüller ile üretilmesi durumunda organik temizlik ürünü adını almaktadır.

Bu bakımdan son yıllarda büyük ilgi görmeye başlayan organik temizlik ürünleri, içeriğinde barındırdığı tüm maddeleri doğadan aldığı için sağlık açısından sıkıntı yaratmaz. Tümü bitki özlerinin yanı sıra ülkemizde de çıkan bor madeni ile zenginleştirilmiş formüle sahip organik temizlik ürünleri son derece popülerdir. Organik yani doğal formüle sahip temizlik ürünleri ve deterjanların içeriğindeki en önemli maddelerden biri limon tuzu, bir diğeri de karbonattır. Son yıllarda giderek tercih edilmeye başlanan organik deterjanların formülü temelde bu tür doğal maddelerden oluşur.

Organik Deterjan Neden Önemlidir?

Günümüzde organik temizlik ürünleri ve deterjanlar, pek çok üründe gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. Doğal içeriğe sahip bu tür deterjanlarda ayrıca zeytinyağı, hindistancevizi yağı, ayçiçek yağı gibi günlük yaşamın her anında tüketilen sağlıklı bileşenler de bulunabilir. Kıyafet veya ev mobilyası temizliğinde organik deterjanları tercih etmek isteyenler organik deterjan faydaları konusunda araştırmalar yapmaya devam etmektedir. Temizlik konusunda kimyasal maddeler bakımından zengin formüle sahip standart temizlik ürünleri yerine organik deterjanların tercih edilmesi şu tür avantajlar sağlar:

  • Bitkisel içeriğe sahip organik deterjan gibi ürünler, temizlik yaparken insan sağlığını riske atmadan etkili sonuçlar sunar.
  • Yüksek performanslı ve güvenilir ürünlerdir.
  • EcoGarantie sertifikasına sahip organik temizlik ürünleri her ortamda gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
  • Organik deterjanlar doğada ve suda kısa sürede çözünür.
  • Bitkisel içeriği olmayan standart deterjanlarda koku verici olarak kullanılan kimyasal arasında p-diklorbenzen ve sitren oksit gibi kanserojenler bulunur.
  • Zararlı kimyasallar olan ftalat, galaxolide ve tonalide gibi endokrin engelleyiciler kıyafetleri veya mobilyaları temizlerken insan sağlığını olumsuz etkiler.
  • Kuaterner amonyum ile triklosan gibi zararlı dezenfektanlar yerine organik deterjanlar kullanıldığında sağlıklı ve doğal bir yaşam sürülebilir.
  • Organik deterjanlar hassas cilt yapısında olanlara bile herhangi bir zarar vermez.

Standart temizlik ürünleri, içeriğindeki yüksek kimyasal değerler sebebiyle insanların genel sağlığı üzerinde ciddi olumsuzluklar yaratabilmektedir. Kimyasal temizlik ürünlerinin formülünde bulunan fosfat, SLES, klor, paraben ve GDO gibi zararlı kimyasallar esasında temizlik amacıyla bu içeriğe eklenmez. Bu tür zararlı maddeler genellikle köpürtme, renk verme, raf ömrünü uzatma gibi ihtiyaçlardan dolayı temizlik ürünlerine eklenir. Dolayısıyla temizlik konusunda hiçbir avantajı bulunmayan bu tür kimyasallara maruz kalmak gereksiz ve aynı zamanda sağlıksızdır.

blank

Organik Temizlik Ürünleri Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Giderek bilinçli bir yaklaşım benimseyen ev hanımları ve kadınlar temizlik konusunda bitkisel formüle sahip deterjanları tercih etmektedir. Son yıllarda bitkisel temizlik ürünleri kullanmanın önemi konusunda verilen eğitimler ve yapılan kampanyalar da bu bilincin artmasına yardımcı olmuştur. Bununla birlikte organik temizlik ürünleri kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Hem kendinizi hem de sevdiklerinizin sağlığını korumak istiyorsanız kimyasal deterjanlardan uzak durmanız tavsiye edilir.
  • Ev temizliğinde karbonat ve sirke gibi doğal temizleyiciler tercih edilebilir.
  • Doğal maddelerden yapılan organik temizlik ürünleri kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılmalıdır.
  • Organik temizlik ürünleri arasında da bazı farklılıklar olabilir. Bu yüzden doğal deterjan seçerken mutlaka ekolojik sertifikaya sahip temizlik ürünleri seçilmelidir.
  • Günlük temizlik rutini içinde mutlaka organik deterjanlar kullanılmalıdır.
  • Doğal deterjanlarda aşırı parfüm olmadığı için temizlik sonrasında kıyafetlerdeki veya evdeki kokuyu farklı ürünler kullanarak değiştirebilirsiniz.
  • Organik temizlik ürünü seçerken hassasiyeti olan kişiler için hipoalerjenik yani alerji yapmayan formüle sahip doğal deterjanlar tercih edilebilir.

Ev, bulaşıklar ve çamaşırların temizliğinde doğal ürünler kullanmak son derece sağlıklıdır. İnternet üzerinden veya mağazalardan organik deterjan satın alırken sertifikasına dikkat etmek gerekir. Tamamen bitkisel ve doğal maddelerden üretilen organik temizlik ürünlerinde ayrıca klor, paraben, SLES ve fosfat zararlı kimyasallar olmadığı için sağlıklı yaşamı destekler. Bu tür ürünler kanser ve diyabet gibi uzun zaman içinde ortaya çıkan hastalıkları önlemede son derece etkilidir.

Kimyasal Deterjanın Tehlikeleri

Standart deterjanlar, kimyasal formülü nedeniyle insan sağlığını tehdit etmektedir. Yapılan araştırmalara göre ortalama 2 binin üzerinde farklı temizlik malzemelerinde kimyasal açıdan zengin ürünler tespit edilmiştir. Bu tür zararlı maddelerle formül edilen temizlik ürünleri insan sağlığında şu problemlere ve hastalıklara yol açabilir:

  • Kanser
  • Astım
  • Üreme sorunları
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Cilt problemler
  • Solunum yolu problemler
  • Zehirlenme

Organik olmayan temizlik malzemelerinin içeriğinde yoğun şekilde bulunan fosfat, SLES ve klor insan sağlığını olumsuz etkiler. Ayrıca paraben ve GDO gibi zararlı kimyasallar, temizlik amaçlı olmayıp bu ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve köpürtme sağlamak için deterjanların içeriğine eklenir. Dolayısıyla sağlıklı olmayan deterjanların temizlik konusunda organik deterjanlara göre daha iyi performans ortaya koyduğunu söylemek doğru değildir. Standart deterjanlar, sadece insan sağlığına değil aynı zamanda doğaya da ciddi zararlar verir. Bu sebeple kimyasal deterjanın zararları saymakla bitmez. Suya ve toprağa hemen karışmayan standart deterjanların içeriğindeki kimyasal maddeler, doğanın işleyişini bozduğu için mutlaka organik temizlik ürünleri tercih edilmelidir.

blank

Organik Temizlik Ürünü Fiyatları

Standart temizlik ürünlerine kıyasla organik yani bitkisel formüle sahip temizlik ürünlerinin biraz daha fazla fiyat etiketine sahip olduğu bilinir. Ancak onlarca farklı kimyasal maddenin bir araya gelerek üretildiği standart temizlik ürünleri yerine bitkisel içerikli temizlik ürünlerinin kullanılması sağlık açısından son derece önemlidir. Bu nedenle organik deterjan fiyatları konusunda üçe beşe bakmadan en sağlıklı ve sertifikalı ürünler kullanılmalıdır.