0-6 Ay Arası Bebeklerde Beslenme

0-6 Ay Arası Bebeklerde Beslenme

Hamileliğinizin duyulduğu andan itibaren çevrenizde tatlı bir kaos oluşur. İster çocuk sahibi olsun, ister olmasın, ister bilgi sahibi olsun ister olmasın hiç fark etmeksizin hemen herkes her konuda fikir beyan etmeye başlar. Herkes en iyi çocuk büyütmeyi kendisinin bildiği konusunda inanılmaz bir özgüvene sahiptir ve fikirlerini sıralar durur, hele konu bebeklerde beslenme ise iş iyice çılgın bir hale dönüşür. Çevremizde durum böyle iken beslenme dünyasında da farklı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Kesin kural olarak önerilen her bilginin etkisi yapılan yeni bir araştırmanın sonucunun etkisine kadardır. Beslenme kuralları sık sık değişse de her zaman geçerliliğini koruyan, asla değişmeyen güvenilir tavsiyeler de mevcut.

Bu kargaşanın ortasında özellikle de yeni doğan bebek annesi isek kendimizi ve bebeğimizi en doğru şekilde nasıl besleyeceğiz? Tabii ki beslenme uzmanlarının ve doktorumuzun önerileri ilk başvuru kaynaklarımız olacak. Bilgi kirliliği ve kargaşası arasında değişmeyen tek gerçek bebeklerimizin en temel gıdasının anne sütü olduğu. Hatta 0-6 ay arası bebeklerde beslenmenin temeli anne sütüdür. Öneriler bu süre içinde bebeğe anne sütü hariç su bile verilmemesi yolunda.

Neden anne sütü bu kadar önemli? Çünkü o mucizevi bir sıvı. Öylesine mucizevi ki sütün içeriğinde bulunan protein, yağ, karbonhidrat oranları bile anneden anneye, bebeğin ihtiyacına göre değişiklik gösterebiliyor. Tüm yaşamımız boyunca bizi koruyacak olan bağışıklık sistemimizin temel taşlarını atıyor. Anne sütü de bebeklerin büyüme evreleri ile paralel olarak değişiklik gösteriyor ve kendini bu evrelerle uyumlu hale getiriyor.

Doğumdan sonraki ilk beş gün, bebeğin en yoğun beslenmeye ihtiyaç duyduğu günler. Bu süre zarfında anne sütü yüksek protein içeren yağ ve karbonhidrat içeriği daha düşük olan bir yapıdadır ve kolostrum olarak adlandırılır. Halk arasında ağız sütü olarak anılır. Antikor içeriği ile bebeği enfeksiyon ve alerjilerden korur. Sarılığı önler. Bağırsak sistemini temizler ve güçlendirir. Bebeği dış ortamdan gelen mikroorganizmalara karşı korur. Doğumdan sonra 6. Günden itibaren 14. Güne kadar salgılanan süt geçiş sütü olarak adlandırılır. İlk 5 günkü süte oranla daha fazla yağ, laktoz ve kalori içerir. Bebeği düzenli emzirmek hem annenin göğüs sağlığı için hem de bebeğin beslenmesi açısından uygun olacaktır. Olgun süt olarak adlandırılan ve 15. Günden emme süresinin bitimine kadar salgılanan süt. Su oranı daha yüksektir.

blank

Emzirmenin ruhsal yönden de anne ve bebek arasında bağ kurmak ve ilişkilerini güçlendirmek adına çok büyük yarar sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Ayrıca sağlık yönünden bebeği akut ve kronik hastalıklara karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, bebeğin ruhsal bedensel ve zeka gelişimini sağlar, çene ve diş gelişimini olumlu olarak etkiler. Araştırmalar anne sütü alımının sadece bebeklikte değil insan yaşamının tümünü olumlu yönde etkilediğini belirlemiş. Bebeğe bunca faydası olan emzirme dönemi anneler için de pek çok fayda sağlamaktadır. Anneyi rahim ve meme kanserine karşı korur. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Kaybedilen demir depoları yenilenir. Kemik erimesine karşı koruma sağlar. Emzirme anne için adeta doğal bir sakinleştiricidir.

0-6 ay arasındaki bebeklerde beslenme döneminde unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri bizim beslenme alışkanlıklarımızın sütümüzün kalitesini de belirleyeceği. Gazlı gıdalarla beslenme bebeğimizin de gaz sancıları çekmesine neden olacaktır. Yeterli su almadığımız takdirde salgıladığımız süt miktarı azalır.

İlk aylarda bebeğimizi her ağladığında, ki bu yaklaşık günde 8-10 kez beslenmeye denk gelir, emzirmeliyiz. Bebek 3 aylık olduğunda beslenme periyodu günde 4-8 ‘e,  daha sonraki 3 ayda ise günde 4-6 kez emzirmeye düşer. Ancak bunlar tabii ki mutlak süreler olmayıp bebekten bebeğe değişir.

Bazen anne sütü yetmeyebilir, bebeğiniz meme reddi yaşıyor olabilir ya da bazı problemlere dayalı olarak sütünüz kesilmiş olabilir. Anne sütü çok önemli olsa da bebeğinizi koruyacak, gelişimini sorunsuz sürdürecek, ihtiyacı olan tüm besini sağlayacak mamalardan destek alabilirsiniz. Bu konuda doktorunuz size en doğru yönlendirmeyi yapacaktır. Anne sütü alamaması sizi ürkütmesin, üzmesin. Doktorunuz sizin ve bebeğiniz için en doğru mamayı önerecektir.

0-6 ay arası bebeklerde beslenme anne sütü ve doktor tavsiyesiyle kullanacağınız mamalar ile mümkündür. Unutmayın; her bebek kendine özeldir ve ihtiyaçları da yine bu doğrultuda gelişir.