Bebek Masajı Nedir, Nasıl Yapılır?

Bebek masajı; bebeklerin sağlıklı gelişimini desteklerken aynı zamanda da anne-bebek, baba-bebek arasındaki bağı da güçlendirir. Doğru yapılan masajla birlikte bebek her zamankinden daha mutlu, daha huzurlu olur. Gaz sorunu, kas sancısı, büyüme atakları gibi birçok sorunun çözümüne destek olur. Ancak bebek masajını doğru yapmak, en iyi verimi almak için belli noktalara dikkat etmek gerekli. Bebeği rahatlatmak isterken canının acımasını kimse istemez. O yüzden bebek masajını çok detaylı araştırmak ve öğrenmek gereklidir.

Bebek masajının faydaları nelerdir?

 Bebek masajı bebeğinizin sindirim sistemini destekler. Kabızlık ve ishal gibi sorunların önüne geçmekte etkin rol oynar. Aynı zamanda da gaz sancılarını da sona erdirmeye yardımcı olur.

Yediği mamaların ve besinlerin daha kolay sindirmesini sağlar. Büyüme ve gelişimini destekler.

Ilık bir banyodan sonra yapılacak masajla birlikte bebek çok daha sakin olur, ağlama ataklarını durdurur ve özellikle gece uykusuna geçişi daha kolay olur.

Ebeveyn ve bebek arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirir. Anne ve babaya olan güvenini artırır. Bebeğin ailesine olan bağlılığı temas yoluyla daha da geliştiği için masaj sayesinde bu süreç daha hızlı ilerler.

Bebekler için yapacağınız masajı doğduğu andan itibaren uygulayabilirsiniz. Yenidoğan masajıyla birlikte düzenli masaj uygulamasına başlayabilirsiniz. Sadece burada masaj süresine dikkat etmeniz gerekli. Yenidoğan bebeklerde 10 dakikayı aşmadan masaj uygulayabilirsiniz.

blank

Bebek masajına başlamadan nelere dikkat etmelisiniz?

Bebeğinizde masaja başlamadan önce herhangi bir enfeksiyona bağlı hastalığı olmaması gerekir. Uygulayacağınız baskı ve masaj enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.

Aşı olduktan birkaç gün sonraya kadar masaj uygulamasından kaçınmalısınız.

Açken ya da yeni yemek yedikten hemen sonra masaj yapmamalısınız. Masaj uygulayabileceğiniz en ideal zaman yemek yedikten 1 saat sonrasıdır.

Masajı en rahat yapacağınız, bebeğin masajdan en iyi verim alacağı zaman ılık banyosunu yaptıktan sonraki zamandır.

Bebeklere kol masajı nasıl yapılır?

Önce bebeğinizin kolunu kaldırın ve omzundan bileklerine doğru yavaşça masaj yapın. Önce bir kola sonra diğer kola uygulayın.

Bebeğinizin elini açın, parmaklarını sırayla ovarak nazikçe masaj yapın. Elinin üstün, avcunun içini parmaklarına doğru aşağıdan yukarıya ovun.

Son olarak bebeğinizin kolunu avuçlarınızın arasına alarak nazikçe dairesel hareketlerle ovun.

blank

Bebeklerde bacak masajı nasıl yapılır?

Bebeğinizin bacağını iki elinizle birlikte yukarıya kaldırarak tutun. Avuçlarınız arasındaki bacağa ellerinizi birbirine ters yönde hareket ettirerek hafifçe ovun. Aynı hareketi çok yavaş bir şekilde ayak bileğinden kalçaya kadar uygulayın.

Bebeklere karın masajı nasıl yapılır?

Bebeklerde en çok uygulanan masaj yöntemi karın masajıdır. Karına uygulanan masaj sadece bebeğin rahatlamasını sağlamaz. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzelmesine de yardımcı olur. Gaz çıkarmasına ve kabızlığın iyileşmesine destek olur.

Bebeğinizin bacaklarını havaya kaldırın, dizlerden bükerek karnına doğru bastırın. Bu hareketi birkaç kere tekrarlayın. Çok nazik hareket etmeyi unutmayın.

Bu hareketi tamamladıktan sonra parmaklarınızın ucunu göbeğinde soldan sağa doğru olacak şekilde gezdirin.

Bebeklere sırt masajı nasıl yapılır?

Bebeğinizi bir battaniye yada ince bir yastık üzerine yüzüstü yatırın.

Ellerinizin bebeğin sırtında ileri geri hareket ettirerek gezdirin.

Her iki elinizi boynuna yakın bir noktaya getirin. Omurgasına dik açı şeklinde duracak şekilde ellerinizi boynundan kalçasına doğru hafifçe kaydırarak hareket ettirin.

Daha sonra parmak uçlarınızla sırtında küçük küçük daireler çizin. Son olarak bebeğinizin sırtını boyundan kalçaya kadar yavaşça okşayın.

Bebekler için yüz masajı nasıl yapılır?

Parmak uçlarınızı bebeğin alnının ortasında birleştirerek şakaklarına doğru hafifçe kaydırın.

Sadece işaret parmaklarınızı kullanarak dudaklarının yanından çene eklemlerine kadar gülümseme hareketleri yapın.

İşaret ve orta parmağınızla çene eklemine dairesel hareketler uygulayın.

Bebeğinize düzenli olarak yapacağınız masajla birlikte her zamankinden çok daha sağlıklı ve mutlu olacaktır. Gaz sancıları, sindirim sorunları daha kolay çözülecektir. Kolik bebeklerde de çokça işe yaradığı gözlemlenilen bebek masajlarını tüm uzmanlar her gün az da uygulanmasını öneriyor.