Bebeklerde Emzik Seçimi Nasıl Olmalı? Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerde emzik kullanımı ebeveynlerin kafasını en çok karıştıran konuların başında gelmektedir. Her uzman, her aile, her doktor farklı bir görüş öne sürünce daha yeni anne-baba olan ebeveynler işin içinden çıkamayacak hale gelebiliyor. Emzik zararlı mı, bebek ne kadarlık olduğunda emzik kullanmaya başlamalı, hangi tip emzik en doğru seçim olur… Bunlar akla en sık gelen sorulardan bazıları.

Bebekler neden emzik kullanır?

Bebeklerde ilk öğrenilen refleks emmedir. Hayatta kalması ve beslenmesi için bu refleksten yararlanır. Anne sütünü bu şekilde alır ve anneyle ilk temasları emmeyle başlar. Emme bebekleri hayata bağladığı gibi güven ve sevgi hislerini de almasını sağlar. Bu refleksle anneyle güven bağını geliştirir.

Bebeğinizde emzik kullanımına; o dünyaya geldikten yaklaşık 1.5 ay sonra başlamanız en doğru zaman olacaktır. İlk günlerinde sizi tanımaya ve yeni hayatına adapte olmaya çalışırken emzik ve sizin aranızda bir karmaşa yaşayabilir. Bu nedenle emzik konusunda aceleci olmamakta fayda var.

Birlikte 2. ayınıza yaklaşırken bebeğinizin emmeyi iyice öğrendiyse, sizi doğru bir şekilde emiyor ve aktif devam ediyorsa yavaş yavaş emzik vermeye başlayabilirsiniz. Tabii ki bu süreçte sizi en doğru yönlendirecek kişinin doktorunuz olduğunu unutmayın.

blank

Yenidoğan bebeklerinde emzik kullanımı doğru mu?

İlk 40 günü kapsayan yenidoğan sürecinde uzmanlar emzik kullanımını tavsiye etmiyor. Bebeğin karmaşa yaşaması, anneyi emmeyi reddetmesi ve meme reddi yaşama riski, buna bağlı olarak beslenmesinde aksamalar ayrıca anne ile arasındaki bağı azaltma gibi durumlara karşı yalancı memeye sıcak bakılmıyor.

Emzik kullanmaya ne zaman başlamalı sorusu ise akılları en çok kurcalayan sorulardan biri. Aslında bu bebeğin karakterine ve durumuna göre değişen bir durum. Burada bebeği çok iyi gözlemlemek ve tanımak gerekiyor. Bebeğiniz anne sütü almıyor ve mama ile besleniyorsa, beslenme ihtiyacı dışında emmeye ihtiyaç duyuyorsa, anneyi emmediği sürelerde parmağını, dudağını ya da herhangi bir eşyasını emiyorsa, huzursuzsa ve yine herhangi bir şekilde sakinleşmiyorsa emzik vermeyi düşünebilirsiniz.

Bebeğim için en doğru emziği nasıl seçerim?

Dikkat etmeniz gereken ilk nokta bebeğinizin yaşı/ayı ve gelişim durumudur. Her emzik her yaş döneminde kullanıma uygun değildir. Bu nedenle emzik seçerken mutlaka yaşını göz önünde bulundurun.

Emzik hangi malzemelerden yapılmış bu da önemli olan 2. maddedir. Uzmanlar ağırlıklı olarak kauçuk emzik seçmenizi öneriyor. Ancak birazdan bahsedeceğimiz gibi emziklerde malzeme ve tip seçenekleri oldukça fazla.

Seçiminizi yaparken mutlaka delikli olmasına özen gösterin. Bu delikler sayesinde bebeğiniz çok daha rahat nefes alacaktır. Ayrıca emziğin kırılmaz yapıda olması da en hassas noktalardan biri. Emziğin yapısının esnek, zorlamaya dayanıklı ve kırılmaz olması bebeğin güvenliği açısından çok önemlidir.

Emzikte kullanılan maddelerin BPA içermediğinden emin olmalısınız. BPA plastik, naylon, polyester gibi malzemelerin yapımında kullanılır. Yüksek sıcaklıkta çözünebilir ve temas ettiği şeylere geçebilir. Bebeğinizin uzun süre emzikle temas halinde olacağı düşünülünce kesinlikle BPA içermediğine dikkat etmelisiniz.

blank

Emzik çeşitlerinde seçim yapmak sizi zorlayabilir.

Kauçuk emzikler; doğal yoldan elde edilen kauçuktan üretildiği takdirde tüm uzmanların ilk tavsiye edeceği türdür. Özellikle ısırmalara ve darbelere dayanıklı olması nedeniyle diş çıkarma sürecinde mutlaka tercih etmeniz gerekir. Ayrıca çok yüksek ısıya dayanıklı olması da tercih edilme nedenlerinden sadece bir tanesi.

Slikon emzikler pürüzsüz ve yumuşak bir yapıdadır. Emziğe alışma sürecinde bebeğiniz bu tip emziğe kolaylıkla alışır. Bu emzik de tıpkı kauçuk emzikler gibi yüksek ısıya dayanlıklıdır.

Damaklı emzikler ağırlıklı olarak 1 yaş ve sonrasında tavsiye edilmektedir. Damak yapısına uyum sağlayacak tipte üretilmiştir ve çocuğunuzun damak şeklini destekleyeceği için daha rahat kullanılacaktır.

Damaksız emzikler ise anne memesini anımsattığı için ilk yılda; emmeye devam eden bebeklerde daha çok tercih edilmektedir. Ağız şeklini desteklemediği için çok uzun süre kullanımı önerilmese de bu konuda yine en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabileceğinizi unutmayın.

Emzik kullanırken bu konulara dikkat etmeyi unutmayın!

Uzun süre emzik kullanımı bebekte alışkanlık yapabileceği için mutlaka kontrollü bir şekilde kullandırılmalıdır.

Çok fazla çeşit arasında bocalamasına neden olmadan onun için doğru olan şekle ve malzemeye karar verip, sadece onu kullanmasını sağlamalısınız.

Emzikler ne kadar sağlıklı malzemeden yapılırsa yapılsın bir süre sonra değiştirmek gerektiğini unutmayın.

Emziği bebeğinizi sakinleştirmek ve rahatlatmak için kullanmalısınız. Acıktığında emzik vermemeli, onu emzikle oyalamamalısınız.

Bebeğiniz emzik kullanmayı reddederse onu zorlamayın. Unutmayın, her bebek emzik kullanmak zorunda değil.

Bebeğinizin sağlığı için emzik temizliğine çok dikkat edin. Sık sık sıcak suyla yıkayın. Gün sonunda ise organik ve doğal bir temizleme sıvısıyla sterilize etmeyi ihmal etmeyin.