Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri?

Çocuklarda saç dökülmesinin sebepleri, çocuğun genetik kodları ve aynı zamanda beslenmesine bağlı olarak karşılaştığı bazı problemlerden kaynaklanabilir. Saç dökülme sorununa davetiye çıkaran sebepler, özellikle anne ve babaların son dönemde internet üzerinden yaptıkları araştırmalarda sık sık gündeme gelmektedir. Dermatoloji ve çocuk kliniklerinde sık görülen sorunlardan biri olan saç dökülmesinde erken tedavinin önemi büyüktür. Alopesi veya saç dökülmesi, gelişme çağında olan çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara da davetiye çıkarabilir. Bu yüzden çocuklarda saç dökülmesi nedenleri konusunda mutlaka gerekli araştırmalar yapılmalı ve çocukların doktor gözetimi altında tedavi olması sağlanmalıdır.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Sorunu

Çocukluk çağında meydana gelen saç dökülmesi problemleri hakkında detaylı bilgilere sahip olabilmek için öncelikle normal saç büyümesini anlamak gerekir. Genellikle, intrauterin yaşamın 22. haftasında gelişen fetüs, bu dönemde çocuğun kafa derisindeki tüm saç köklerini oluşturur. Bu gelişim dönemine giren çocuğun kafasında yaklaşık bir milyon kadar saç kökü meydana gelir. Kafa derisindeki tüyler belirli oranda uzayarak saç halini alır. Çocuğun saçı çıkarken geçirdiği dönemler anajen, katajen ve telojen olarak adlandırılır. aşamanın, saçın uzunluğunu belirleyen belirli özellikleri vardır.

Çocukların hangi saç yapısına sahip olduğu tespit edilirse 5 yaşındaki çocuğun saçı neden dökülür gibi soruların yanıtlarını da kolay bir şekilde vermek mümkün olacaktır. Çocuk saçlarında görülen Lanugo kılları uzun, pigmentsizdir ve çok ince yapıdadır. Bu saçlar normal koşullarda yaklaşık 8 aylık gebelik sonunda dökülür ve yerini doğum sürecinde ortaya çıkacak vellus kılları alır. Vellus kılları ise kısa, ince, pigmentsiz saçlardır. Son olarak terminal, saç tipi ise uzun, kabadır, pigmentlidir ve saç köklü ile birlikte oluşur. Çocuğun saç yapısına bağlı olarak saç dökülmesinin nedenleri daha kolay ve hızlı bir şekilde tespit edilebilir. Gelişim aşamasındaki çocuklarda saç dökülmesine neden olan pek çok sebep ortaya çıkabilir.

blank

Çocuklarda Saç Dökülmesi Neden Olur?

Anne ve babaların internet üzerinden yaptıkları araştırmalarda 4 yaşındaki çocuğun saç dökülmesi gibi aramalarla bu soruna çözüm aradıkları görülmektedir. Çocuklarda saç dökülmesi sorunlarında pek çok bakteri kaynaklı hastalık ve aynı zamanda saç gövdesi kusurları olabilir. Bununla birlikte genetik sebeplerin dışında çocuğun yetersiz beslenmesi veya yanlış şampuan kullanması gibi sorunlar da saç dökülmesini hızlandırabilir. Uzmanlara göre çocuklarda saç dökülmesi arkasında yatan en önemli sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Tiroid bozuklukları ve sistemik lupus eritematozus hastalığı
  • Diabetes mellitus hastalığı
  • Demir eksikliği anemisi gibi hastalıklar
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Genellikle kolay kırılan saç yapısı
  • Saç şaftının yapısal problemleri
  • Mantar ve saç kıran gibi bakteri kaynaklı hastalıklar
  • Gevşek anajen saç sendromu
  • Çocuğun saç yapısına uygun olmayan sabun ve şampuan kullanımı
  • Yüksek ateş ve sürekli aynı pozisyonda yatma gibi diğer problemler

Görüldüğü üzere çocuklarda saç dökülmesini hızlandıran ve problemin büyümesine yol açan pek çok sebep bulunmaktadır. Özellikle anne ve babaları endişelendiren çocuklardaki saç dökülmesi sorununda tek bir hastalık değil bütünleşik bir sendrom da öne çıkabilir. Bebeklik veya çocukluk döneminde görülen saç dökülmesi esasında yenidoğanlarda belirgin olmasa da çeşitli sorunlarla gündeme gelebilir. Saç dökülmesi, belirli bir yaştan sonra ortaya çıktığında herhangi bir anormal durum teşkil etmez. Fakat çocuklarda ve bebeklerde de çeşitli sebeplere bağlı olarak saç dökülmesi meydana geldiğinde bu durumun gelişme çağındaki çocuğun psikolojisini olumsuz etkilememesi için mutlaka kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

blank

Çocuklarda Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar

Bebeklerde ve çocuklarda saç dökülmesinin sebepleri incelendiğinde, yapılan araştırmalar neticesinde bu soruna yol açan bazı hastalıklar tespit edilmiştir. Çocuk yaştaki kişilerde bir anda ortaya çıkan saç dökülmesi sorunu, mutlaka ciddiye alınması gereken bir problemdir. Genellikle vitamin eksikliğine bağlı olarak meydana gelen çocuklarda saç dökülmesi sorununda bazı bakteriler ve hastalıklar etkili olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 12 yaşında saç dökülmesi gibi sorunlara yol açan hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • elojen effluvium,
  • tinea capitis,
  • bakteriyel enfeksiyonlar,
  • traksiyon alopesi,
  • trikotillomani
  • alopesi areata
  • mantar oluşumu
  • saç kıran

Çocuklarda saç dökülmesine neden olan hastalıkların hemen hemen hepsi doğrudan bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bu yüzden çocuğun bağışıklık seviyesini güçlendiren ilaç tedavisinin uygulanması son derece etkilidir. Alopesi hastalığı çocuklarda bağışıklık sistemini ve saç köklerini hedef alıp saçların uzamasına engeller. Saçların uzamaması şeklinde başlayan şikayetlerin akabinde meydana gelen saç dökülmesi bu hastalığın ilerlediğini gösterir ve tedavisi mümkün değildir. Bu yüzden genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen bu sorunun erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Çocuklarda Saç Gövdesi Kusurları

Çocukların saç gövdesinde renk, yoğunluk, uzunluk gibi değişiklikler görülebilir. Kıl gövdesi değişiklikleri genellikle kıl liflerinin zaman içinde değişmesiyle meydana gelir. Kıl gövdesinde yaşanan değişimler, çocuğun saçlarının daha kırılgan ve dökülebilir hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca saç şaftı kusurları kuru ve parlak olmayan, kaba ve kırılgan saç yapısını tetikleyebilir. Saç gövdesi hastalıkları yüzünden çocuklarda saç kaybı gibi problemler sık sık meydana gelebilir. Bu tür kusurların erken teşhis ve tedavisi için mutlaka doktor muayenesine başvurulmalıdır. Aksi halde çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz etkileyecek saç dökülmesi ve kellik problemleri ile karşılaşılması kaçınılmazdır.

Çocuklarda Saç Kıran Sorunu

Çocuklarda saç dökülmesine neden olan saç kıran özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösteren bir durumdur. Bağışıklık sistemi saç köklerini etkilediği için saç dökülmesine bağlı olarak kafa derisinde bazı şişlikler ve soyulmalar meydana gelebilir. Bulaşıcı olmayan saçkıran 9 yaşında saç dökülmesi gibi sıkıntıları beraberinde getirebilir. Doğru ve dengeli beslenme ile saç kıran sorununun üstesinden gelinebilir. Ayrıca bu süreçte stresten uzak durmak da tedavinin kısa sürede başarı göstermesi açısından son derece önemlidir.

blank

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklarda meydana gelen saç dökülmesi vakalarının hemen hemen hepsinde uzman bir dermatolog muayenesi gerekir. Dermatolog tarafından yapılan teşhis ve belirlenen tedavi yöntemi sayesinde saç dökülmesi sorununun üstesinden gelinebilir. Fakat bazı saç rahatsızlıklarının etkili bir tedavisi bulunmamakla birlikte zaman zaman uygulanan tedavi de yüzde 100 başarılı olmayabilir. Çünkü saç dökülmesine neden olan kalıtsal hipotrikoz ve kıl gövdesi sorunlarının etkili bir tedavisi bulunmamaktadır. Çocuklarda saç dökülmesinin nedenlerine bağlı olarak en etkili tedavi yöntemi seçilir ve tedaviye başlanır.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Anne ve babaları sık sık endişelendiren 13-14 yaş saç dökülmesi gibi problemlerin tedavisinde ilaç veya farklı tedavi yöntemleri öne çıkabilir. Genellikle saçkıran kaynaklı saç dökülmesi sorunlarında tedaviye erken başlanması büyük önem taşır. Bu süreçte çocuklarda saç dökülmesi tedavisinde şu tür uygulamalar seçilebilir:

  • Dermatolog muayenesi sonrasında bitkisel içerikli kremler ile kontrollü bir tedavi uygulanabilir.
  • Genetik faktörlerden kaynaklanan saç dökülmesinde etkili beslenme yöntemleri ile bu sorun en aza indirilebilir.
  • Kan hastalıkları sebebiyle meydana gelen saç dökülmesinde uzman doktor tarafından testler yapılarak en iyi tedavi yöntemi seçilebilir.

Genellikle ilaç tedavisi, stresten uzak bir yaşam tarzı ve saç yapısını güçlendiren kozmetik ürünler kullanılarak çocuklarda saç dökülmesi tedavisi yapılabilir.