Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Süt Saklama Yöntemleri

Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Süt Saklama Yöntemleri

Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir annenin bebeği için en özel hediyesi, belki de sütüdür. Çünkü anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini tek başına karşılayabilen mucizevi bir yapıdadır. Doğumdan itibaren bebeği enfeksiyonlara karşı korur, sağlıklı gelişimini destekler ve bebeğin annesi ile bağ kurmasına yardımcı olur…

Ancak anne sütü, her besinde olduğu gibi uygun koşullarda saklanmadığı takdirde bozulabilen bir yapıya sahip… Peki, anne sütünün bozuk olduğunu nasıl anlarız?

blank

Sütünüzün Bozulduğunu Kokusundan Anlayabilirsiniz

Anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamanın en kesin yolu, sütün kokusudur. Bozuk süt, keskin ve rahatsız edici bir kokuya sahip olur. Ancak bu kokuyu, sütü çözdürdüğünüzde ortaya çıkan hafif metalik koku ile karıştırmayın. Dondurduğunuz sütü çözdürdükten sonra ortaya çıkan sabunumsu ve metalik koku sütün bozulduğu anlamına gelmez. Fakat süt, tıpkı tarihi geçen inek sütü gibi keskin bir kokuya sahipse, o zaman sütte bakteri ürediği anlaşılabilir.

Rengi Her Sağdığınızda Değişik Olabilir

Anne sütünün rengi çok değişken bir yapıya sahiptir. Örneğin doğumdan sonra ilk gelen süt sarımtırak bir renkte olur. Kolostrum olarak adlandırılan bu süt, protein açısından çok zengindir ve anne sütü yaklaşık 2 hafta kadar sarı renkte salgılanır.

Anne sütünün rengi, annenin yiyip içtikleriyle hatta kullandığı ilaçlarla dahi değişebilir. Mesela; gıda boyası yoğun olan bir şey tükettiğinizde sütünüzün rengi pembeye, bol sebze tükettiğinizde ise yeşile dönük olabilir. Tüm bunlar gayet normaldir, tereddüt etmeden bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz.

Bununla birlikte, anne sütü inek sütünden farklı olarak şişede biraz bekletildiğinde yağlı kısım yukarıya çıkar. Bunun sebebi yağ içeriğinin değişken yapısıdır. Bu gibi durumlarda şişeyi çalkalayıp sütü bebeğinize içirebilirsiniz.

Sağılan Süt Nasıl Saklanır?

Sütünüzün bozulmaması için Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği anne sütü saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Buna göre sağdığınız sütü;

  • 3 saat oda sıcaklığında,
  • 3 gün buzdolabında,
  • 3 ay derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

blank

Nasıl Bir Kap Kullanılmalı?

Bebeğinizin sağlığı açısından, sağdığınız sütü nasıl bir kapta muhafaza edeceğiniz de önemli bir konudur. Daha önce steril hale getirdiğiniz, kapağı iyi oturan ve hava almayan cam kaplar kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, anne sütünü saklamak için özel olarak geliştirilen süt saklama poşetleri de tercih edebilirsiniz.

Sütünüzü muhafaza edeceğiniz kabın üzerine mutlaka hangi tarihte sağdığınızı not etmelisiniz. Çünkü çözdüreceğiniz zaman, ilk sağdığınız sütten başlamanız gerekecek ve üzerinde tarihler yazdığında işiniz epey kolaylaşacak.

Biberon nasıl temizlenmeli? Detaylı bilgi için buraya tıklayın!

Dondurulan Süt Nasıl Çözdürülür?

Dondurduğunuz anne sütünü çözdürmek için bir gece önce derin dondurucudan alıp buzdolabına koymanız yeterlidir. Ancak çok acil çözdürmeniz gerekiyorsa, sütü ılık su dolu kapta bekletebilirsiniz. Bu aşamada sütün su ile temas etmemesine dikkat etmelisiniz.

Sütünüzü çözdürürken mikrodalga kullanmamalısınız. Oda ısısına erişen sütünüzü en fazla birkaç saat bekletebilirsiniz. Çözdürdüğünüz sütü ise bir daha asla dondurmamalısınız.

Anne sütü, özellikle prematüre bebeklere taze olarak verilmelidir. Zorunda kalmadığınız müddetçe, sütünüzü dondurmamanız gerektiğini unutmayın.

Anne sütü ve emzirmenin faydaları için buraya tıklayın!