Bebeklerde Islak Mendil Kullanmak Sağlıklı Mıdır? Islak Mendil Zararları Neler?

Alt Temizliğinde Islak Mendil Kullanmak Ne Kadar Sağlıklı?

Son zamanlarda neredeyse her yerde kullanmaya başladığımız ıslak mendiller, pratikliği nedeniyle artık çantamızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Öyle ki pek çok restoran, okul ve hatta hastanelerde, el temizliğimiz için ıslak mendil kullanır olduk.

Ürünün bu denli pratik olması, elbette anneler için de ıslak mendili cazip hale getirdi. Haliyle günümüzde pek çok anne, bebeklerin alt temizliğinde ıslak mendil kullanmayı tercih ediyor. Peki ama, ıslak mendil kullanımı ne kadar sağlıklı? Eğer ıslak mendil kullanacaksak, nelere dikkat etmeliyiz?

Islak Mendil Zararlı mı?

Sabuna ve suya ulaşamadığımız anlarda büyük kolaylık sağlayan, pratik kullanımı ve kolay taşınırlığı ile neredeyse herkese cazip gelen ıslak mendiller, aslında içerdiği yüzlerce kimyasallar nedeniyle sağlığımız açısından büyük risk oluşturuyor. Özellikle merdiven altı ve maliyet odaklı üretimler nedeniyle de bu risk gün geçtikçe artıyor. Bu ürünlerin bebeklerin kişisel bakımında kullanılması, riski daha da büyütüyor.

Yapılan bir araştırmada, bebekler için üretilen ıslak mendillerin genel olarak 62 madde içerdiği ve bunlardan yalnızca 16’sının insan sağlığı için zararsız olduğu saptanmış. Zarar vermeyen maddelerin saf su, doğal yağ ve vitaminler olduğu belirtilirken, geriye kalan maddelerin alerjiden kansorejen etkiye kadar birçok olumsuz özelliğe sahip olduğu tespit edilmiş.

Araştırmanın sonuçlarından da anlaşılabileceği gibi, ıslak mendil kullanımı sonucu deride tahriş, isilik ve pişik vb. cilt problemleri meydana gelebiliyor. Daha da vahimi, ürünlerin kansorejen madde içeriyor olması… Zira çoğu hekim, zorunda kalınmadığı sürece bu tür ürünlerin kullanılmasını tavsiye  etmiyor.

blank

Methylisothiazolinone Maddesine Dikkat Edin!

Amerika Birleşik Devletleri’nde de konuyla ilgili benzer bir çalışma yapıldı. Çalışma kapsamında Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dermatoloji ve Pediatri Profesörü Dr. Mary Wu Chang, yüzünde ciddi derecede yaralar ve isilik oluşan 8 yaşındaki bir kızı araştırma altına aldı. Antibiyotik tedavisi uygulayan Dr. Chang, yaralar bir süre sonra tekrar edince ufak kızın tıbbi geçmişini ve yaşam rutinini araştırmaya başladı.

8 yaşındaki hastasının alerjik reaksiyonlara maruz kaldığını fark eden doktor, ilk olarak kullandığı ıslak mendillerden şüphelendi. Bu şikâyetlerin birden fazla çocukta görülmesi üzerine ıslak mendillerin çoğunda yer alan methylisothiazolinone maddesine yoğunlaşan Mary Wu Chang, hastalarından bir süre ıslak mendil kullanmamalarını rica etti. Kısa bir süre sonra küçük kızın yüzündeki yaralar, bir daha tekrar etmemek üzere ortadan kayboldu.

Tedavinin ardından bir haber sitesine röportaj veren Dr. Mary Wu Chang, ebeveynlerin ıslak mendil kullanımını azaltmalarını ve özellikle içinde methylisothiazolinone maddesi içeren ıslak mendilleri kullanmamaları gerektiğini söyledi.

Kaynak

Pişik ve Tahriş Gibi Durumlarda Kesinlikle Islak Mendil Kullanmayın

Çok sayıda kimyasal madde barındıran ıslak mendillerin, özellikle bebeklerin alt temizliğinde kullanılmaları önerilmiyor. Çünkü bu ürünler, bebeğin cildinde pişik, isilik ve tahriş gibi çeşitli cilt problemlerine yol açabiliyor. Hele ki bu tür cilt problemlerinin varlığında ebeveynlerin daha dikkatli olması ve kesinlikle ıslak mendil kullanmaması gerekiyor. Çünkü oluşan yaralar, bebeğin cildinde çatlaklar meydana getiriyor. Islak mendildeki kimyasallar ise bu çatlaklardan kolayca kan dolaşımına nüfuz edebiliyor ve çok daha zararlı hâle gelebiliyorlar.

Islak Mendil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Eğer ki bebeğinizin alt temizliğinde ıslak mendil kullanmak istiyorsanız, seçeceğiniz üründe aşağıdaki özelliklerin olmasına dikkat ederek ürünün zararını en aza indirebilirsiniz.

İçindekiler kısmını mutlaka okuyun: Alacağınız ürünün ambalajını mutlaka okuyun ve içeriğinde paraben, BPA, SLS, SLES ve alkol gibi kansorejen veya tahriş edici maddeler olmadığına dikkat edin.

Az kokulu olanı tercih edin: Bir ürünün yoğun bir kokuya sahip olması, aslında o ürünün ne kadar çok kimyasal madde içerdiğinin bir göstergesidir. Bu nedenle mümkünse kokusuz ıslak mendilleri tercih edin.

Çok amaçlı ıslak mendilleri satın almayın: Bebeklerin cildi çok hassastır. Dolayısıyla çocuğunuz için kullanacağınız her bir ürünün bebeklere özel olmasına dikkat edin. Zira, sadece bebeklerin kullanımına yönelik üretilen ürünlerin çoğu, diğer ürünlere kıyasla daha az kimyasal madde içerir.

Dermatolojik testten geçmiş olmalı: Bebeklerin narin cildinde oluşabilecek tahriş, isilik vb. cilt sorunları, dermatolojik testten geçen ürünlerde daha az görülür. Siz de alacağınız her ürünün dermatolojik testlerden geçip geçmediğini kontrol edin.

Dokusuna Dikkat Edin: Alacağınız ıslak mendilin %100 pamuktan üretilmiş olması önemlidir. Çünkü pamuk doğal bir üründür ve bebeğinizin cildine daha kolay uyum sağlayacaktır.

Islak Mendil Nasıl Yapılır?

Her alt değiştirme sırasında bebeğinizin poposunu yıkamak sizin için biraz zahmetli olabilir. Ancak diğer taraftan, içindeki kimyasal maddeler nedeniyle ıslak mendil kullanmak da pek sağlıklı değil. O halde, evde organik ıslak mendil yapmaya ne dersiniz?

Bebek pamuğunu ılık bir suya batırarak bebeğinizin poposunu temizleyebilirsiniz. Böylece hiçbir kimyasala maruz kalmadan temizlik işlemini kolayca yapabilir ve bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Minoris Baby Organik Yüzey Temizleyici Mendil ile Tanıştınız mı?

Minoris Baby Organik Yüzey Temizleyici Mendil, bor ve organik bileşenlerin bir arada kullanıldığı, Türkiye’nin ilk ve tek mendil şeklinde üretilen antialerjik yüzey temizleyicisidir. Parfüm, boya, sülfat, ağartıcı, paraben veya fosfat gibi zararlı kimyasallar barındırmaz, tüm yüzeylerde kullanılabilir.

Restoranlardaki mama sandalyesi başta olmak üzere, bebeğiniz temas edeceği yüzeyleri hızlı bir şekilde steril hale getirmenize yardımcı olur. İçeriğinde yalnızca organik ürünler bulunduğundan, bebeğinizin sağlığı için güvenle kullanabilirsiniz.

Hemen incelemek için buraya tıklayın!