Emzirmede Göğüs Enfeksiyonlarına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Emzirmede Göğüs Enfeksiyonlarına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Göğüs İltihabını Önlemek İçin Uygulamanız Gereken 8 Adım

Emziren annelerin korkulu rüyalarından biri olan göğüs iltihabı, süt kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle basit bir şekilde tedavi edilir ancak inatçı enfeksiyonlarda apseyi çıkartmak için cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

Meme iltihabı, anneler için emzirmeyi acılı bir hale getirebilmektedir. Bu nedenle dikkat edeceğiniz birkaç adım sayesinde, mastit oluşumunu önleyerek, emzirme sürecinizi konforlu bir şekilde sürdürebilirsiniz.

blank

Göğüs İltihabını Önlemek İçin Uygulamanız Gereken 8 Adım

1) Mastitin süt kanallarındaki tıkanmadan dolayı oluştuğunu düşündüğümüzde, bebeğinizi bol bol emzirmeniz, göğüs iltihabını önleme konusunda ilk ve en önemli adımdır.

2) Bebeğinizin ilk günler mide kapasitesi çok azdır. Bu da hemen doymasına neden olacak. Bu durumda göğüslerinizdeki sütü tam olarak boşaltamayabilirsiniz. Eğer bebeğinizi emzirdikten sonra göğüslerinizde hala doluluk hissediyorsanız, mutlaka pompa yardımıyla sağım yapmalısınız.

3) Hastaneden ayrılmadan önce mutlaka bebeğinizin hemşiresinden emzirme eğitimi alın, nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin. Çünkü yanlış emzirme tekniği de mastit oluşumunu tetiklemektedir.

4) Göğüslerinizde enfeksiyon olsun olmasın, emziren annelerin ara sıra göğüs masajı yapması, süt kanallarının tıkanıklığını önleyerek mastit oluşumunun önüne geçecektir. Bu masajı özellikle duşta, ılık suyun altında yaparak verimliliğini arttırabilirsiniz.

5) Emzirme döneminde yanlış yapılan göğüs bakımı da mastite neden olabilir. Örneğin; bu dönemde göğsünüzü sık sık sabun ile yıkamanız, bölgenin daha çok tahriş olmasına sebep olur. Bu nedenle göğsünüzü temizlemek istediğinizde bu işlemi ılık su ve pamuk yardımıyla yapabilirsiniz. Nemlendirmek için ise lanolin içeren kremler kullanabilirsiniz.

blank

6) Mastiti önlemek için dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise kıyafet tercihlerinizdir. Dar kıyafetler veya sıkı sütyenler tahrişi arttırabilir ve buna bağlı olarak göğüs iltihabı gelişebilir.

7) Eğer göğüs pedi kullanıyorsanız bunu sık sık değiştirmeye dikkat etmeli, arada göğsünüzün nefes almasına özen göstermelisiniz. Aksi halde mantar enfeksiyonu gelişebilir. Unutmayın, sıcak ve nemli ortamlar mantarın üreyip çoğalması için en uygun yerlerdir.

8) Böylesi hassas bir dönemde, bebeğinizin kıyafetlerini yıkadığınız organik deterjanları kendi kıyafetlerinizi yıkarken de kullanabilirsiniz. Çünkü çamaşırınızda kalan deterjan artıkları, meme iltihabının gelişmesi için geçerli bir sebeptir.

*Minoris Organik Ebeveyn Deterjanı’nı incelemek veya satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu Belirtilere Dikkat!

Göğüs iltihabı olarak da bilinen mastit belirtileri, hemen hemen tüm kadınlarda aynı belirtiler ile ortaya çıkar. Eğer göğüslerinizde ağrı, hassaslık, kızarıklık varsa, göğsünüzden süt dışında anormal bir akıntı geliyorsa, emzirirken canınız yanıyorsa ve tüm bu belirtilere ateş ve halsizlik eklendiyse, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Göğüs İltihabı Olan Anneler Bebeklerini Emzirmeye Devam Edebilir mi?

Göğüs iltihabı olan annelerin merak ettiği konulardan biri de emzirmeye devam edip etmeyecekleridir. Mastit, çoğu zaman süt kanallarının tıkanıklığı ile gelişen bir rahatsızlık olduğundan, bu süreçte de bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Unutmayın, anne sütündeki antikorlar bebeğinizi neredeyse tüm enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.