Bebeğinizin Oyun Alanı Ne Kadar Sağlıklı?

Bebeklere sosyalleşme imkânı sağlayan oyun alanları denetim altında tutulduğu müddetçe sağlık riski taşımaz. Kapalı veya açık havadaki bebek oyun alanı özel tasarlanmış olmalı ve güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

  • Fiziksel ve zihinsel gelişim için uygun oyuncaklarla ve yaşıtlarıyla oynama imkânı bulan bebekler, aynı zamanda egzersiz yapmış olur.

Çoğu anne bebek oyun alanları ne kadar sağlıklı sorusunun cevabını merak eder. Tehlikeli durumların yaşanabileceği oyun alanı ve parklarda gerekli tedbirler alınarak hem ebeveynlerin hem de bebeklerin keyifli zaman geçirmesi sağlanabilir.

Ebeveyn Denetimi Altında Tutulan Oyun Alanları

Bebek için oyun alanı her zaman ebeveyn denetiminde tutulmalıdır. Bu şekilde tehlikeli olabilecek davranışlar engelleneceği gibi acil durumlarda erken müdahale şansı doğar. Bebekler oyun alanlarında asla yalnız bırakılmamalıdır.

Oyun alanlarında bebek yaş ve gelişim ihtiyaçlarına uygun bölümler oluşturulmalıdır. Birden fazla bebeğin aynı oyun alanında bulunması halinde oluşturulan ayrı bölümler tehlikeli durumların ortaya çıkmasına engeldir. Açık havadaki bebek oyun park alanı zeminleri her zaman kontrol edilmeli ve gerekli düzenlemeler aksatılmadan yapılmalıdır.

  • Darbe emici zemin malzemesi bebeklerin olası yaralanmalarını engeller.

Toprak ve çim zeminler hava şartlarına göre emicilik özelliğini kaybedebileceği için önerilmez. Kauçuk ve kum zeminler maksimum oyun keyfi sağlar. Çakıl zeminler sağlık açısından önerilse de özellikle 3 yaşın altındaki bebekler için yutma riski taşıdığından tehlikeli olabilir. Açık veya kapalı bebek oyun park alanı temizliği kadar önemli olan bir diğer konu da sivri köşelerin bulunmaması gerekliliğidir.

blank

Bebek ve Çocuklar Oyun Parklarında Güvende mi?

Bebek ve çocuklar için tasarlanan açık veya kapalı oyun parkları tehlikelere karşı korunaklı ve güvenli olmalıdır. Ev içi ya da evin bahçesine kurulacak bebek oyun alanı çiti kolay izlenebilir bir mesafeye yerleştirilmelidir. Çitler üzerine tırmanılamayacak yapıda olmalıdır. Tırmanılabilecek oyun alanlarının zemini;

  • Ahşap
  • Kauçuk veya
  • Kum gibi yumuşak malzemeler arasından seçilmelidir.

Açık havadaki oyun alanlarının üstü gölgelik veya bahçedeki ağaçlarla güneşe karşı korumalı olmalıdır. Bahçe mobilyalarının çocuk parmaklarının sıkışmayacağı veya aniden kapanmayacağı düzeneklere sahip olması istenmeyen kazalara karşı koruma sağlar. Parkların daha güvenli hale gelebilmesi için alınabilecek basit önlemler şu şekilde sıralanabilir.

  • Bahçede bulunan barbekü ve benzeri risk teşkil eden alanlar kullanılmadığı zamanlarda mutlaka kilit altına alınmalıdır.
  • Bahçeye giriş ve çıkışlarda sürgülü kapı kullanılmışsa göz hizasında renkli uyarı işaretleri yerleştirilmelidir.
  • Çim biçme makinesi gibi motorlu aletler bebek ve çocukların yanında kullanılmamalıdır.
  • Merdivenler ihtiyaç hali dışında yatık pozisyonda bırakılmalıdır.
  • Açık havaya kurulan oyun alanında malzeme tercihinde hafiflik ön planda tutulmalıdır.
  • Bahçedeki oyun alanları duvar kenarına yerleştirilmemelidir.
  • Bahçede büyüyen bitkiler arasında zehirli madde içeren olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Bahçe ve yakın çevrede ağzı açık su kuyusu veya havuz bulunmamalıdır.
  • Merdiven ve korkuluk aralıklarının geniş olması halinde bebek oyun alanı güvenlik filesi tercih edilmelidir.
  • Otomatik kapı düğmeleri çocukların ulaşamayacağı yüksekliğe yerleştirilmelidir.

Alınacak basit tedbirlerle açık veya kapalı alanlardaki oyun alanları sağlıklı ve güvenli hale getirilebilir. Bu sorumluluk ebeveyne aittir.

Oyun Alanlarının Vazgeçilmezi: Oyuncaklar

Bebeklerin güvenlik ve sağlığı her şeyden önemlidir. Bebeklere oyun alırken dikkat edilmesi gerekenler fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklerken bebeklerin sosyalleşmesine yardımcı olur. Oyun esnasında kullanılmak için özel olarak tasarlanan oyuncaklar;

  • Plastik
  • Düğmeli ve
  • Yutulabilecek küçük parçaları olan modeller arasından seçilmemelidir.

Alınan oyuncağın bebeğin yaşına uygun olmasına özen gösterilmelidir. Kullanışlı, sağlam ve yeteneklere uygun olan bebek oyun alanı oyuncakları aynı zamanda pratik bir şekilde temizlenebilmelidir. Renkli oyuncaklarda zehir boya maddesinin kullanılıp kullanılmadığı önceden kontrol edilmelidir.

blank

Bebek ve Çocuklarda Yaşa Uygun Oyuncak Seçiminin Önemi

Yaşa uygun oyuncak seçimi bebek ve çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından önemlidir. Çocuklara kendileri deneyimleyerek öğrenme şansı veren oyun ve oyuncaklar kullanmak amacıyla tasarlanır.

Emekleyen bebek alanı içine sesli, renkli ve hareketli oyuncaklar bırakılabilir. Sesleri taklit etmeye başlayan dönem bebekleri çıngıraklar, aynalar, yumuşak kitaplar ve küçük oyuncakları kavrayabilir.

6-12 ay arasındaki bebekler için farklı dokulu parçalar, görünüp kaybolan nesneler, iki parçalı modeller, renkli ve ışıklı toplar oyun parkına yerleştirilebilir. Bebekler uyanık ve tok olduklarında ebeveyn gözetimindeki parklarda keyifli vakit geçirebilirler.

Bebekli evlerin vazgeçilmezi olan taşınabilir oyun alanları kişiseldir ve çocukların kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerine fırsat sağlar. Oyun alanları büyümeyi ve fiziksel gelişimi desteklerken odaklanma süresinin düzenli olarak uzamasına da katkı sağlar.

  • Park yataklar
  • Lastikli oyun parkları
  • Ahşap oyun parkları ve
  • Oyuncaklı oyun parkları evin büyüklüğü, bebeğin yaşı ve ihtiyaçlarına uygun olarak seçilebilir.

Doğru planlanmış bir oyun parkı, bebek ve çocukların hayal gücünü geliştirirken zekâ gelişimini hızlandırır ve zihinsel etkinliklerin gelişmesine katkıda bulunur.

Oyuncaklar İçin Temizlik Önerileri

Bebek ve çocukları enfeksiyonlara karşı korumak için oyun alanı içindeki oyuncaklar düzenli olarak temizlenmelidir.

Pelüş oyuncaklar yıkanır mı?

Üzerinde toz biriken tüylü pelüş oyuncaklar alerjiye neden olabilir. Evden dışarıya çıkarılan oyuncakların eve dönünce veya ev içindeki oyun alanında yere düşen oyuncakların ilk fırsatta uygun şekilde temizlenmesi önerilir. Tüylü oyuncaklar;

  • Elde sabunla veya
  • Çamaşır makinesinde yıkanabilir.

Bu aşamada kopabilecek parçalara veya sökülebilecek yerlere dikkat edilmelidir. Bir file ya da yastık kılıfı içine yerleştirilecek pelüş oyuncaklar yıkandıktan sonra iyi durulanmalı ve güneş alan bir yerde hızlı bir şekilde kurutulmalıdır. Temizlik öncesinde varsa yıkama talimatı okunmalı ve tamamen kuruduğundan emin olunan oyuncak kontrolden geçirildikten sonra bebeğe verilmelidir.

blank

Plastik oyuncaklar nasıl temizlenir?

Plastik oyuncakların temizliği nispeten daha kolaydır. İçi su dolu plastik oyuncakların temizliğine ekstra özen gösterilmelidir.

  • Diş kaşıma ürünleri
  • Çıngıraklar ve
  • Emzik önce yumuşak bir fırça ile temizlenmeli ve kaynar suda bekletilmelidir.

Ev temizliğinin vazgeçilmezleri arasında sayılan sirkeli su da oyuncak temizliği için kullanılabilir. Pilli veya elektrik aksamına sahip olan modeller nemli ve sabunlu bezle silinerek, durulanmalı ve kurulanmalıdır.

Ahşap oyuncakların temizliği

Nemli kalması uygun olmayan ahşap oyuncakların temizliği narin malzemelerle yapılmalıdır. Kimyasal içerikli temizlik ürünleri ahşap oyuncak temizliği için önerilmez. Hafif nemli bezle silinen oyuncaklar kurulanmalıdır.

Oyun matı temizliği

Bebek oyun alanı matı temizliği ılık su ve sabunla yapılabilir. Mat temizliği yapılırken oyuncakların toplandığı sepet ve kutular da unutulmamalıdır. Temizlik ve durulama işleminin ardından yeniden kullanılmadan matın havalandırılması önerilir. Virüslerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklardan korunmak için doğal dezenfektanlar idealdir. Sirkeli suyla yapılan temizliklerde ilave durulama gerekmez.

Bulaşık makinesinde oyuncak yıkanır mı?

Biberon ve emzik temizliği için bulaşık makinesi uygun olsa da oyuncaklar için istenen sonuç alınamayabilir. Yap-boz türü parçalar ve oyuncak mutfak aletleri bulaşık makinesinin uygun programında temizlenebilir. Girintili çıkıntılı parçaları bulaşık makinesine yerleştirmeden önce fırçalamak ve sadece durulama yaptırmak uygun bir çözümdür.

Oyuncak temizliği öncesinde çocuğa bilgi vermek ve onayını almak olası isyan ve kaygı durumunun önüne geçecek önemli bir ayrıntıdır. Yıkanan pelüş oyuncakların formunun bozulabileceği veya ilk alındığı gibi kokmayacağı bilgilendirme esnasında çocuğa net bir dille anlatılmalıdır. Bebek oyun alanı temizliği çocuklarla birlikte eğlenceli bir aktiviteye dönüştürülebilir.